Hozzávalók:
- kb. 1 kg meggy (mirelit, magozott)
- kb. 1 nagy zacskó háztartási keksz ( 500g, négyszögletes)
- 15 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás puding por
- 3 csésze víz
- fahéj és rum az ízesítéshez
Elkészítés:
A kekszeket sorban egymás mellé helyezzük egy tepsi alján. A meggyet kiolvasztjuk és még főzés előtt botmixerrel összeaprítjuk. Maradhatnak benne darabok, a jól szelhetőség miatt kell kissé pépesíteni. Két csésze vízzel (kb. 5 dl) és a cukkorral felfőzzük, kevés fahéjjal, rummal ízesítjük. A három csomag vaníliás pudingot feloldjuk egy csésze vízben és a gyümölcshöz öntjük. Pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. A meleg masszát a kekszekre simítjuk és a tetejére is teszünk egy kekszréteget. A tetejét lehet csokimázzal díszíteni, de így is finom és átpuhul. Legolább 12 óra kell, hogy a felső réteg keksz is megpuhuljon. Egy szeletben 18g szénhidrát és 51 kcal van. A recept jól elkészíthető szénhidrát csökkentett változatban is. Ebben az esetben használhatunk CukorStop kekszet vagy akár korpovitot. A sütemény jellegéből adódóan a cukrot gond nélkül helyettesíthetjük édesítőszerrel.Ebben az esetben egy szeletben 11 g szénhidrát és 31 kcal lesz.
A meggyet helyettesíthetjük almával vagy bármilyen más gyümölccsel. Vagy akár kombinálhatjuk is őket egymással.