hipertonologia

Hipertonológia

Távvizit lehetséges kontroll vizsgálatra jelentkező pácienseink számára (ld. alább)

Orvosi nyelven a magas vérnyomást nevezzük hipertóniának. Mihez képest tartjuk magasnak? A kórosan emelkedett vérnyomás egy tapasztalati alapon, „mesterségesen” meghatározott érték, amely felett életfontosságú szerveink (szív, agy, vese) működése idővel visszafordíthatatlanul károsodik.

A hipertonológus feladata a magas vérnyomás diagnózis felállítása, annak kezelése, a vérnyomás okozta károsodások diagnosztizálása, a szövődmények kezelésének összehangolása.

Mit nevezünk normális és kóros vérnyomásnak?

Az egyéb betegségek által nem érintett átlagnépességben a 140/90 Hgmm alatti vérnyomást tekintjük normálisnak, e fölött hipertoniáról beszélünk. Bizonyos betegekben a szövődmények kialakulására még nagyobb esély van, ezért például a cukorbetegekben, krónikus vesebetegekben szigorúbb a határ: 130/80 Hgmm –t tekintjük megfelelőnek. Még súlyosabb állapotokban, így előrehaladott szívelégtelenségben a szív tehermentesítése céljából még alacsonyabban- 100/70 Hgmm-es értéken - célszerű tartani a vérnyomást.

Miért fontos a vérnyomás megfelelő beállítása?

Ma a népesség 50%-a- tehát a fele!!!- szív- és érrendszeri betegségekben (szívinfarktusban, szélütésben, érelzáródás következtében) hal meg! Ezen történések jelentős hányadában az érelmeszesedés mellett a magasvérnyomás jelenti a katasztrófa közvetlen okát. Megfelelő vérnyomás beállítással a halál, munkaképtelenség, tartós fogyatékosság kialakulásának veszélye lényegesen csökkenthető! Ma már a bővülő életmód-terápiás lehetőségeknek és a gyógyszeres kezelés sokféleségének, érhelyreállító katéteres és sebészi beavatkozásoknak köszönhetően az élet minősége és az élettartam befolyásolható, amennyiben Ön időben orvoshoz fordul!

Milyen szolgáltatásokat tudunk Önnek nyújtani?

 • A diagnózis felállításához, hipertonia súlyosságának meghatározásához 24 órás vérnyomásmonitort biztosítunk betegeink számára.
 • Újonnan felismert magasvérnyomás betegség esetén elvégezzük a kivizsgálást a kiváltó ok irányába (hormonális eltérések, vesebetegség, érszűkület felismerése).
 • Felmérjük a hipertonia szövődményeinek jelenlétét, súlyosságát (szemfenéki eltérések- funduskamera vizsgálat, veseelégtelenség, fehérjevizelés mérése, kardiológiai szövődmények-szívultrahang, ideggyógyászati érintettség).
 • Magasvérnyomás esetén felmérjük a teljes szív-érrendszeri kockázatot , amely egyéb kockázatnövelő állapotok felderítését célozza (diabéteszt megelőző állapotok, köszvény, koleszterin szint emelkedés, BMI, haskörfogat, nyaki érultrahang vizsgálat)
 • Nehezen beállítható hipertonia esetén megszervezzük a további diagnosztikus eljárásokat (CT angiográfia alapján katéteres értágítás).
 • Vállaljuk a hipertoniás betegek hosszú távú gondozását, diabétesz, vesebetegség esetén együttes gondozásukat egy rendelés keretében.
 • Vállaljuk a hipertoniás betegek hosszú távú gondozását, diabétesz, vesebetegség esetén együttes gondozásukat egy rendelés keretében.
 • Terhesség alatt fellépő hipertonia kezelésére, gondozására is várjuk a kismamákat.

Távvizit menete:

 • Kérjen előjegyzést a 08-88-793–787-es telefonon, vagy a e-mailben.
 • A birtokában lévő leleteit a kapcsolat@vanderlich.hu e-mail címre 2 munkanappal a távvizit előtt kérjük elküldeni.
 • A vizit napján a megadott időben felhívjuk
 • A vizit után munkatársaink e-mailben leletet, szükség esetén szakorvosi javaslatot és számlát küldenek.
 • Szükség esetén receptet írunk a „felhőbe” (EESZT)

Orvosok:

belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
27.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat (távvizit is!) 1 éven belül
20.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
Szakorvosi javaslat készítése viziten kívül (egy éven belüli vizit esetén):
6.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.