sebkezeles

Sebészet és sebkezelés

A sebészet évszázadok óta létező ága az orvostudománynak. Kezdetben a sebésznek, nevének megfelelően elsődleges feladata a sebkezelés volt, majd az 1850-es évektől, a narkózis (altatásos érzéstelenítés) felfedezésétől kezdve rohamos fejlődésen ment át a sebészet tudománya. Manapság a sebészet fogalmához az emberek általában több órás, fárasztó, kimerítő, véres műtéteket kapcsolnak. Azonban a sebészek idejének egy jelentős szeletét a kevésbé köztudatban lévő sebészeti járóbeteg szakrendelés teszi ki.

A sebészeti szakrendelés keretein belül a betegek fizikális vizsgálata, a hozott leletek (Labor, UH, CT, endoszkópia, mammográfia, aspirációs cytológia, endokrinológia, stb.) megbeszélése, ezek alapján a műtéti indikáció felállítása, vagy elvetése, az esetlegesen szükséges műtétekre történő előjegyzés, helyi érzéstelenítésben jó és rosszindulatú bőrelváltozások és bőr alatti csomók eltávolítása, benőtt köröm kezelése, gyulladásos, gennyes elváltozások feltárása, kezelése történik.

A sebész egyik további, még manapság is fontos feladata a sebkezelés. A mindennapi, jól gyógyuló sebek mellett külön foglalkozni kell a krónikus sebek, diabeteses (cukorbeteg) láb problémájával. A statisztikák szerint a különböző eredetű krónikus sebek a lakosság 5-10 %-ánál fordulnak elő. Ezen belül a diabeteses betegeknél kb. 12-25 % a kockázat a végtagfekély kialakulására, melyek kiújulási rátája 50-70 % a begyógyítást követő 5 éven belül. Ha ehhez még figyelembe vesszük, hogy a nem baleseti eredetű alsó végtag amputációk több, mint 50 %-a a diabeteses láb miatt történik, megértjük, hogy miért annyira fontos ezen betegek megfelelő, több szakterület képviselőjét (sebész, bőrgyógyász, érsebész, infektológus, diabetológus, ortopéd szakorvos, podiáter) egyesítő kezelése, gyógyítása. A sebészeti járóbeteg ellátás keretein belül lehetőség van rendszeres sebkontrollra, sebkezelésre, kötszerrel történő ellátásra, tanácsadásra.

Mikor forduljunk sebészhez?
 • A bőrön lévő, ill. a bőr alatti elváltozások eltávolítása céljából, azonban előtte javasolt bőrgyógyászati vizsgálat
 • Benőtt/gombás köröm esetén
 • Amennyiben sebészeti, esetlegesen műtétet igénylő betegségek (sérv, epekövesség, pajzsmirigyproblémák, emlőelváltozások… stb.) gyanúja merül fel
 • Krónikus / nem gyógyuló sebek (lábszárfekély, talpi fekélyek, nyomási fekélyek…stb.) esetén

A Vanderlich Egészségcentrumban működő sebészet szakrendelés szolgáltatásai:

 • krónikus, nehezen gyógyuló sebek rendszeres ellenőrzése, kötözése, kötszerfelírás, tanácsadás az otthoni sebkezeléshez
 • bőrelváltozások (anyajegyek, fibromák, basaliomák) eltávolítása helyi érzéstelenítésben (kivéve a plasztikai sebészeti beavatkozást igénylő elváltozások), az eltávolított anyag szövettani vizsgálatra küldése. Előtte javasolt bőrgyógyászati szakvizsgálat!
 • bőr alatti elváltozások (kásadaganat, jóindulatú zsírdaganat) eltávolítása helyi érzéstelenítésben, az eltávolított anyag szövettani vizsgálatra küldése
 • vezetéses érzéstelenítésben benőtt/gombás köröm miatt ékkimetszés/körömeltávolítás
 • sebészeti fizikális vizsgálat és tanácsadás
 • kontroll vizsgálat keretében, amikor a sebkontrollra és/vagy a varratszedésre kerül sor a szövettani vizsgálat eredményének megbeszélése

A Vanderlich Egészségcentrum megalakult a diabéteszes láb komplex ellátásához szükséges orvos és szakdolgozó csapat (diabetológus, sebész, érsebész, infektológus, neurológus, bőrgyógyász szakorvosok és a diabeteszes láb diagnosztikájában és a sebkötözésben jártas szakdolgozók)

Fontos: akut/sürgős esetekben, mint pl. gyulladásos elváltozások (vörös, duzzadt, fájdalmas, váladékozó csomók), hirtelen kialakult erős hasfájás, megkeményedett, fájdalmassá váló sérv esetén mihamarabb szakemberhez kell fordulni!

További információ a sebkezelésről: sebkezeles.hu

Orvosok:

Árak:

Konzultáció:
16.000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat:
12.000 Ft
mely magába foglalja a műtét utáni sebkontrollt és a varratszedést és a szövettani vizsgálat eredményének megbeszélését is
Bőr- és bőralatti elváltozások (anyajegy, fibroma, kásadaganat, jóindulatú zsírszöveti daganat, basalioma, stb.) eltávolítása helyi érzéstelenítésben műtét előtti rövid konzultációval (mely 1-2 db elváltozás eltávolítását foglalja magában):
36.000 Ft
 • minden további elváltozás eltávolításának díja darabonként: + 10.000 Ft
 • Fenti ár az esetleg szükséges szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza.
 • Áraink tájékoztató jellegűek, az elváltozás méretétől és elhelyezkedésétől (pl. esztétikailag kényes terület, arc) függően változhatnak, melyről a konzultáció során a pácienst tájékoztatjuk.
Szövettani vizsgálat:
1 eltávolított elváltozás: 15.000 Ft
2-4 eltávolított elváltozás: 30.000 Ft
5, vagy több eltávolított elváltozás: 44.000 Ft
Vezetéses érzéstelenítésben elvégzett köröm ékresectio (benőtt köröm miatt), darabonként:
20.000 Ft
Vezetéses érzéstelenítésben elvégzett köröm eltávolítás (benőtt köröm vagy gombás köröm miatt), darabonként:
24.000 Ft
Incisio - gyulladt elváltozások (kásadaganat, szőrtüszőgyulladás, tályog) feltárása, ellátása:
20.000 Ft
Sebellátás lábszárfekély, diabeteses láb, krónikus seb miatt (mely magába foglalja a vizsgálatot, a sebfertőtlenítést, kötözést, ill. a kötszer recepttel történő ellátást):
16.000 Ft
Krónikus seb, vagy fekély ellátása a 3. vizittől:
10.000 Ft
elhalt szövetek eltávolítása, feltárás, cső- vagy gumicsík behelyezés: + 10.000 Ft
Szakasszisztens által végzett sebkötözés a már korábban felírt kötszerekkel, alkalmanként:
4.000 Ft