Tudnivalók a pregesztációs diabéteszről

Beszéljünk a diabéteszes nők terhességéről!

A terhesség alatt kezdődő diabétesztől elkülönítendő, ezt a formát gesztációs diabétesznek nevezzük. Erről külőn beszélünk.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbeteg nők egyaránt képesek normális lefolyású terhesség kiviselésére. A diabéteszes várandósok esetében a szülés körüli szövődmények valószínűsége nagyobb lehet. Emellett nagyobb a magzati kockázat bizonyos születés körüli károsodások, illetve későbbi cukorbetegség és elhízás kialakulására nézve. A terhesség e veszélyeinek kockázata ugyanakkor lényegesen csökkenthető a tudatos, tervezett gyermekvállalással, valamint az anyagcserehelyzet korai, már a fogamzást megelőző rendezésével, azaz a vércukorszint szigorú beállításával.

A terhesség tervezése

A terhességet tervező nő a fogamzást megelőző időszakban mindenképpen a normális tartományban lévő vércukorszint elérésére törekedjen és érje el a 6%-os hemoglobin A1C-t. Ez azért fontos, mert elősegíti a fogamzást és csökkenti a magzat esetleges fejlődési rendellenességének kialakulását. A gyermekvállalás eldöntésekor a diabetológus gondozó orvos alapos vizsgálattal ellenőrzi, vannak-e és milyen mértékűek a diabéteszes szövődmények. Ezek ismerte fontos annak megítélésében, hogy vállalható-e a terhesség.

Amennyiben eddig tablettával kezelték cukorbetegségét, már hónapokkal (fél évvel) a tervezett fogamzás előtt átállítja diabetológusa inzulinkezelésre. Ezzel együtt majd a diétája is megváltozik, ezért szükség van dietetikus tanácsára, aki az eddiginél gyakoribb, meghatározott szénhidráttartalmú étrendet segít megtanulni, emellett felhívja a figyelmét arra, mekkora az ideális súlygyarapodás terhesség alatt és hogyan lehet azt megtartani. Mozgásterapeuta segítségével a terhesség alatt végzett fizikai aktivitás, sportolási lehetőségek között is megfelelően választani tud majd.

Fontos a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás elhagyása terhesség előtt, mert ezek veszélyt jelentenek a magzat számára.

A nem tervezett terhesség elkerülése azért fontos, mert egy rossz anyagcserehelyzetben bekövetkezett terhesség jelentősen növeli a korai spontán abortusz bekövetkeztét és a fejlődési rendellenességek kialakulását.

Diabéteszes anya terhessége

1. trimeszter

Az első hat hét alatt fejlődnek ki a baba szervei, ezért ez idő alatt fennálló magas vércukor megnöveli a veleszületett rendellenességek rizikóját.

Ebben az időszakban mérsékelten megterhelő –semmiképpen sem kimerítő mozgás ajánlott.

A vércukor gyakrabban lehet alacsony, mert a baba a növekedéshez sok energiát használ fel. Ha hányás, vagy émelygés miatt kevesebbet eszik, csökkentse az inzulin adagot. Mindig vigyen magával gyorsan felszívódó szénhidrátot (szőlőcukrot, csokit vagy cukortartalmú üdítőt.)

2. trimeszter

Ebben a szakaszban a baba tovább fejlődik és növekszik, eztöbb kalória fogyasztásável jár együtt, mely anyai testsúlynövekedéssel járhat. A többletsúly és a megnövekedett hormonszint miatt az inzulin adagok emelésére van szükség különösen a 24-26. terhességi hét körül. Fontos, hogy akkor és mindig olyan mértékben emelje meg az inzulindózisát, amilyen ütemben szükséges, hogy a baba ne legyen kitéve sokáig magas vércukorszintnek. A baba hasnyálmirigye jól működik, és ha sok cukrot „kap”, a bőséges inzulintermelés nagyobb súlyú újszülött világra jöttéhez vezet (makroszómia).

Ebben a középső harmadban történik a szűrő genetikai ultrahang vizsgálat és a magzati szívultrahang a fejlődési rendellenességek irányában.

3. trimeszter

Ilyenkor már minden szerv kifejlődött, a baba rohamos növekedésnek indul, emiatt az inzulin adagot tovább kell emelni. Ekkor a nőgyógyász, diabetológus, bizonyos esetekben a szemész, nefrológus véleménye alapján eltervezik a szülést: vezethető-e természetes úton vagy császármetszésre van szükség. Amennyiben súlyosbodik terhesség alatt a szemfenéki kép vagy a fehérjevizelés mértéke, illetve nő a vérnyomás, indokolt lehet a szülés tervezetten, korábban történő megindítása, műtéti levezetése.

Ismételt ultrahang vizsgálattal megbecsülik a baba méretét. Rendben zajló terhesség esetén is a 38. héttől a diabéteszes terhes anyát nőgyógyászati osztályon figyelik meg a szülésig, hogy a magzat életjeleit intenzívebben követni tudják (szívhangok detektálása, NST=non stressz teszt). A vércukorértékek értékelésében a diabetológus, belgyógyász segíti a szülészorvosokat. Ha a vércukorértékek ismét csökkennek, az a méhlepény funkció csökkenésének jelet, ilyenkor idő előtti szülés tervezés szükséges.

A szülés

  • A szülés időpontját legtöbb esetben a várható 40. betöltött hét ellőttre tervezik a szülészek, a szövődmények csökkentése érdekében.
  • A szülést tervezetten gyógyszerrel indukálva (oxitocin infúzió) vagy császármetszéssel végzik el.
  • A szülés alatt mind a babát, mind az édesanyát intenzíven ellenőrzik.
  • A szülést követően (a hormontermelő méhlepény távozásával) az inzulin adagot nagyjából a felére le kell csökkenteni, ennek megoszlását egyeztesse szülés előtt gondozó orvosával.
  • A vércukorértékét legjobb 7 mmol/l alatt tartani.
  • Szülés után tekintettel a hipoglikémia veszélyére mérje gyakrabban vércukorszintjét.
  • Az újszülött vércukorszintjét is többször ellenőrzik majd az újszülött osztályon.

Szülés után

Lehetséges, hogy a szülés után még 3-4 hétig is tovább kell majd csökkenteni az inzulin adagokat és a hormonális változások miatt kiszámíthatatlanná válnak a vércukorértékek.

2-es típusú diabéteszben általában egy hónap után visszatérhetnek a gyógyszeres kezelésre.

Előfordulhat, hogy szoptatás közben leesik a vércukorszint, ilyenkor kapjon be egy kevés gyors szénhidrátot tartalmazó ételt vagy igyon valamilyen cukros italt közben.

Milyen rizikóval járhat a terhesség az anyára nézve?

  • A jelenlévő szem- és vesekárosodások romolhatnak.
  • Késői terhességben kifejezettebb vizenyő léphet fel a lábakon.
  • Polihidramnion, azaz túlzott mennyiségű magzatvíz képződhet.
  • „Preeklampszia” alakulhat ki, mely a vérnyomás emelkedését, kórosan emelkedett fehérjevizelést, kéz-és lábvizenyőket foglal magában).

Milyen rizikót jelenthet a terhesség a babára nézve?

  • Átlagos vércukor beállítás mellett a diabéteszes nők terhessége kapcsán 6-12%-os a veleszületett rendellenességek valószínűsége.
  • Amennyiben már a terhesség előtt sikerül normál tartományban tartani a vércukorértékeket intenzív inzulinkezelést alkalmazva, a kockázat 2-3%-ra csökken.
  • A diabéteszes terhességből született újszülöttek gyakran nagyobb súlyúak születéskor (> 4,5 kg-osak), leginkább akkor, ha vércukor a terhesség 3. harmadában magasabb.
  • Előfordulhat a babánál születést követően fellépő hipoglikémia. Ha terhesség alatt magasabb a vércukor, ez a magzat hasnyálmirigyét több inzulintermelésre készteti. Születés után az inzulin elválasztás egy ideig még fokozott marad, pedig az újszülött már nem kap több cukor utánpótlást mamájától. Ilyenkor intravénás cukorinfúzióval kompenzálható az alacsony vércukorszint.
  • Sárgaság alakulhat ki, ha az újszülött mája még éretlen ahhoz, hogy a születés után feleslegessé váló vörösvérsejteket lebontsa és a képződő epefestéket eltávolítsa a vérből, így az sárgára festi a bőrt. Cukorbetegségben a gyakoribb koraszülések kapcsán nagyobb a sárgaság rizikója.

Mekkora esélye van az újszülöttjének arra, hogy diabéteszes legyen?

Ha az anya 1-es típusú diabéteszes, gyermeke esélye a cukorbetegség kialakulására 2-7%, az apa diabétesze esetén a gyermek kockázata mindenképpen nagyobb ennél.

A 2-es típusú diabétesz az utódra vonatkoztatva még magasabb rizikót jelent cukorbetegség kialakulására, de ki kell hangsúlyozni, hogy a betegség megjelenését és súlyosságát az elhízás lényegesen befolyásolja, hiszen csökkenti a rendelkezésre álló inzulin iránti érzékenységet, azaz az inzulin hatékonyságát. Az utódban ez a diabétesz forma inkább az élet későbbi szakaszában, nem csecsemőkorban jelentkezik, bár látható egyfajta eltolódás a betegség egyre fiatalabb korban történő megjelenése irányába.


Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus

Diabetológia