Fizioterápia

fizioterapia

A fizioterápia olyan eljárások összessége, amelyek- elsősorban - a reumatológiai betegségek megelőzésében,kezelésében és rehabilitációjában játszanak szerepet.

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, természeti energiákkal való gyógyítást jelent. A fizikoterápia tisztán fizikai energiákat alkalmaz.

A fizikoterápia körébe az elektro-, hidro-, termo-, foto- és mechanoterápiás(gyógytorna, ultrahang,masszázs)eljárások sorolhatók.

A fizioterápia e fentieken kívül a diéto-, balneo-, inhalációs és klímaterápiát is magába foglalja.

Mi a szakrendelésünkön az alábbi kezeléseket használjuk:

1. Ultrahang kezelés

A gyógyászatban az ultrahang mechanikus, termikus és kémiai hatásával kel számolni. Az ultrahang a mechanikus rezgések révén mikromasszázs-hatást vált ki, termikus hatása következtében a szöveteket és határrétegeket felmelegíti (a csontot a legkevésbé, a zsírszövetet a leginkább), kémiai hatása oxidációban nyilvánul meg. Mindezek eredményeként izomlazító, fájdalomcsillapító és értágító hatását használhatjuk ki. A kezelést végezhetjük testfelszínen és víz alatt (utóbbit különösen kisméretű, egyenetlen felület kezelése, illetve kontraktúrák oldása esetén alkalmazzuk), de segítségével különböző hatóanyagokat (gyógyszereket) is bejuttathatunk a kezelni kívánt területbe (ez az ún. szonoforézis).

A kezelés legfőbb javallatát a kopásos izületi betegségek (artrózis) képezik, e mellett izomrándulás és -fájdalom, sportsérülések, a nyáktömlők, íntapadások és ínhüvelyek elváltozásainál (vagyis az ún. lágyrészreumatizmus eseteiben), csontkinövéseknél, inak zsugorodásánál (kontrakturáknál), kifejezett izomspasmussal járó állapotokban (mint pl. a Bechterew-kór) használhatjuk eredményesen.

2. Galván kezelés

 • Stabil galván kezelések

  Galván kezelések konstans, kisfrekvenciás egyenárammal történnek. Elsősorban fájdalomcsillapító hatású, az ereket tágítja, a motoros ideg ingerlékenységet fokozza. Az elektródák elhelyezkedésétől függően lehet hosszanti vagy keresztirányú. A hosszanti kezelés lehet leszálló vagy felszálló aszerint, hogy az anód és a katód hol helyezkednek el. A leszálló kezelés fájdalomcsillapító hatású, az idegek ingerlékenységét csökkenti, a felszálló kezelés inkább izgató hatású, az idegek ingerlékenységét fokozza. Alkalmazásai: fájdalomcsillapítás, gyógyszerbevitel, vérkeringés javítása, törés esetén csontosodás gyorsítása.

 • Iontoforézis

  A stabil galván kezelés speciális fajtája, amelynek során a bőrön át fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereket (gyógyszereket) juttatnak a szervezetbe elektromos úton, ezáltal a stabil galván hatása még fokozottabb lesz.

 • Tens kezelés (Transcutan elektro-nervo-stimulációs kezelés)

  Az utóbbi évtizedben bevezetett TENS kezelési eljárást többségében fájdalomcsillapításra, fekélyek, felfekvések, bőrsérülések, kezelésére alkalmazzák. A kezelés lényege, hogy a TENS által szolgáltatott impulzusokkal csak a vastag érző idegrostokat ingereljük, és ezzel mintegy meggátoljuk azoknak a vékonyabb rostoknak az ingerületvezetését, amiken keresztül a fájdalom érzete az agyba jut. Terápiás előnye, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését részben vagy egészben megtakaríthatja.

  Egyéni érzékenység szerint akár naponta többször is használható. Mindenfajta fájdalomcsillapításra,így akár daganatos betegeknél is alkalmazható.

 • Diadinamic

  Bernard 1950-ben fejlesztette ki a róla elnevezett Bernard-áramokat, vagy más néven diadinamikus áramokat. Azért nevezte el diadinamikusnak, mert két komponenst tartalmaz: a bázisáramot, amely 1-3 mA intenzitású galvánáram és a dózisáramot, amely a galvánáramra szuperponált különböző paraméterekkel rendelkező szinuszfélhullámokból áll. Ez a dózisáram tulajdonképpen lüktető egyenáram.
  Hatásai: kiváló fájdalomcsillapító és értágító hatás. Igen hatékony főleg neuralgiás jellegű betegségek (pl. isialgia, lumbago, radiculitis), posttraumatikus és gyulladásos állapotok, csomós visszértágulatok, migrén, izomgörcsök és izomgyengeségek esetén.

 • Interferencia

  Középfrekvenciás elektromos ingerterápia, melynél az alacsonyfrekvenciás ingeráram a középfrekvenciás áramok interferenciájakor jön létre. Ez az interferencia a 4000 Hz-es vivőfrekvenciának köszönhetően a szövetek mélyebb rétegeiben is ki tud alakulni, ezért kiválóan alkalmas mélyszöveti ingerlésre.
  Hatásai: fájdalomcsillapító, gyulladás- és ödéma csökkentő, helyi keringés- és izom összehúzódást fokozó.

  Mélyebb fájdalomcsillapító hatású elektroterápiás módszer, főként a nyak és a gerinc kezelésére használják.

 • Szelektív ingeráram kezelés

  Izmok és idegek sérülése után alkalmazzuk utókezelésre. Az ingeráram kezeléssel a megfelelően felhelyezett elektródákkal az izmokat elektromosan ingerelni lehet akár az izom felől – az izom hasra téve az elektródákat –, sorvadt izmokat kezelünk ily módon, vagy az ideg felől beidegzési zavaroknál. Alkalmazásával a nem használt vagy nem használható (bénult) izmok további gyengülése megelőzhető, az izom erősíthető, illetve idegsérülésnél.

  A kezelendő testfelületre, az izmok eredési és tapadási pontjaira elektródát helyezünk. A készülék a kezelés alatt izom összehúzódást hoz létre. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére.

3. Lágy-lézer (safe laser) fényterápia

A lágy-lézer kezelésnek három fő hatása van: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és biostimulációs hatás (serkenti a sejtek, szövetek öngyógyító képességét.

Lágy lézerrel kezelhető betegségek a Vanderlich Egészségcentrumban:
- Mozgásszervi betegségek (fájdalomcsillapítás, izom-,ínhüvely-,ízület gyulladások, porckopás, reumás fájdalmak)
- Sportsérülések (izomhúzódás, zúzódások, vérömlenyek, csonttörés, izom-,ín sérülések)
- Bőr problémák (bőrgyulladás, övsömör, ekcéma, herpes, horzsolások, hámsérülések, vágás, égési, fagyási sérülések)
- Cukorbetegség talaján kialakult fekélyes sebek gyógyítása

A kezeléseket szakképzett asszisztens végzi a reumatológiai szakrendelésünk javaslata alapján.

fizioterápiás asszisztens

Árak:

1, 2

5 alkalom:
18.000 Ft
10 alkalom:
30.000 Ft

3

1 alkalom:
4.000 Ft
5 alkalom:
18.000 Ft
10 alkalom:
35.000 Ft

1+2+3

1 alkalom:
10.000 Ft
5 alkalom:
45.000 Ft
10 alkalom:
65.000 Ft