• Diabetes Központ

  A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

  részletek
 • Belgyógyászat

  "Az egészség végül is nem más, mint a szervezetet alkotó összes rendszer harmonikus és kiegyensúlyozott működésének végeredménye. Ha ebben a működésben zavar támad, nem érdemes rávetni magunkat arra a szervre, amelyik felmondja a szolgálatot, például a májra, a vérre, a szívre, stb. Arra kell törekednünk, hogy az egésznek visszaállítsuk az egyensúlyát. Az egészséget csak az egész szervezethez viszonyítva lehet értelmezni, hasonlóan a természet egészségéhez, amely ékesen tanúsítja, hogy minden mindennel összefügg."
  David Servan-Schreiber

  részletek
 • Endokrinológia

  Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel - az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, a petefészek (pl. policystás ovárium szindróma), a here – működéseinek betegségeivel foglalkozik.

  részletek
 • Kardiológia

  Kardiológiai (szívgyógyászat) a szív és keringési betegségek megelőzésével, felismerésével és gyógyításával foglalkozik. Magyarországon a vezető halálok a szívérrendszeri megbetegedések. Nem csupán a betegség felismerése és gyógyítása fontos számunkra, hanem a betegség kialakulásának a megelőzése. A szívérrendszeri betegségek kialakulásának számtalan rizikófaktorainak feltárása, kezelése komplett szívérrendszeri szűrőprogramjaink része.

  részletek
 • Hipertonológia

  Orvosi nyelven a magas vérnyomást nevezzük hipertóniának. Mihez képest tartjuk magasnak? A kórosan emelkedett vérnyomás egy tapasztalati alapon, „mesterségesen” meghatározott érték, amely felett életfontosságú szerveink (szív, agy, vese) működése idővel visszafordíthatatlanul károsodik. A hipertonológus feladata a magas vérnyomás diagnózis felállítása, annak kezelése, a vérnyomás okozta károsodások diagnosztizálása, a szövődmények kezelésének összehangolása.

  részletek
 • Érsebészet

  Korunk egyik népbetegsége az érelmeszesedés és a visszerek megbetegedése, mely komoly terhet ró mind a társadalomra, mind az egyes egyénekre. Az érsebész e nagy betegcsoport azon betegeivel foglalkozik, kiknek érsebészeti beavatkozásra van szükségük. Sokaknak azonban nincs szükséges műtéti beavatkozásra, mások nem is sejtik, hogy panaszaik hátterében érbetegség áll, azonban életmódjavaslatra, gyógyszeres kezelésre, tanácsra illetve gondozásra szorul. Számukra elsősorban korrekt diagnózis szükséges, ezek után lehet dönteni, hogy életmód terápia, gyógyszeres kezelés, vagy éppen a műtét jelent megoldást.

  részletek
 • Sebészet és sebkezelés

  A sebészet évszázadok óta létező ága az orvostudománynak. Kezdetben a sebésznek, nevének megfelelően elsődleges feladata a sebkezelés volt, majd az 1850-es évektől, a narkózis (altatásos érzéstelenítés) felfedezésétől kezdve rohamos fejlődésen ment át a sebészet tudománya. Manapság a sebészet fogalmához az emberek általában több órás, fárasztó, kimerítő, véres műtéteket kapcsolnak. Azonban a sebészek idejének egy jelentős szeletét a kevésbé köztudatban lévő sebészeti járóbeteg szakrendelés teszi ki.

  részletek
 • Nefrológia

  Szervezetünk legfőbb méregtelenítő, salakanyagok eltávolítását végző szervei a vesék. A vesék számos más feladatot is ellátnak, így szabályozzák a folyadék- és sóháztartásunkat, vérképző hormont termelnek, kiürítik a lebomlott gyógyszereket, inzulint, hormonokat, segítik a test megfelelő ph-jának (sav-bázis egyensúlyának) fenntartását és fontos szerepük van a vérnyomás szabályozásában is. A nefrológia, másképpen vesegyógyászat a vesék működési zavarával foglalkozó belgyógyászati szakterület.

  részletek
 • Ultrahang diagnosztika

  Az ultrahang diagnosztika nélkülözhetetlen a különböző megbetegedések kivizsgálásának folyamatában. Megfelel annak az igénynek, hogy gyors és korrekt legyen, a beteg számára ne legyen megterhelő, ne legyen kockázata, szövődménye. Segítségével a beteg számára megterhelő vizsgálat mellőzhető. Rövid idő alatt, egyszerre több szerv is vizsgálható, mozgásában követhető. A beteg gyógyulásának követésében is fontos szerepe van.

  részletek
 • Aspirációs Citológia

  Az aspirációs citológia járó betegként, egyszerűen és gyorsan kivitelezhető vizsgálat. A vizsgálat célja, hogy a különböző szervekben (pajzsmirigy, emlő, nyirokcsomó, nyálmirigy, bőralatti szövetek) megjelenő „csomókról”, göbökről, daganatokról mondja meg, hogy rossz-, vagy jó indulatú daganatról, vagy esetleg gyulladásról van szó.

  részletek
 • Foglalkozás-egészségügy

  A munkavédelemről szóló törvény szerinti feladatai ellátása érdekében a munkáltatónak foglalkozás-egészségügyi szolgálatot kell biztosítania a munkavállalók számára. Ez munkáltatói feladat, a szolgáltató kiválasztása után, egyedi megállapodás, majd szerződés alapján történik az ellátás.

  részletek
 • Neurológia (Ideggyógyászat)

  Az ideggyógyászat a XIX.század második felétől, az idegtudományok fejlődésével vált ki a belgyógyászatból. Addig az ideggyógyászat tárgykörébe tartozó kórállapotokat a belgyógyászat kezelte. Talán már ez is mutatja az orvostudomány e két fontos területének kapcsolatát. Az ideggyógyászat az idegrendszer (az agy, a gerincvelő, a környéki idegek) betegségeit gyógyítja. Idegrendszeri betegséget okozhatnak gyulladások, degeneratív elváltozások, keringési zavarok, anyagcsere-betegségek, heveny -és krónikus mérgezések.

  részletek
 • Dietetika

  A dietetikusok olyan élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

  részletek
 • Reumatológia

  A reumatológiai betegségeknek alapvetően két nagy csoportjuk van, a gyulladásos eredetű (ízületi, izom, csonthártya, ín- és szalag) fájdalmak, valamint a kopásos eredetű gerinc (elsősorban nyak és derék), valamint a nagy- és kis-ízületi (csípő, térd, kéz) kórállapotok. A mozgásszervi betegségek első tünete a fájdalom, ami következményesen mozgáskorlátozottságot, tartós fennállás esetén maradandó alaki eltérést, deformitást okozhat.

  részletek
 • Szemészet

  A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó önálló, orvosi tudományág. Szakorvosi vizsgálat során vizsgáljuk a szem fénytörési hibáit, egészségi állapotát, betegségeit, foglalkozunk a szembetegek kezelésével, gondozásával. Szűrővizsgálatokat végzünk a még tüneteket nem okozó szembetegségek minél korábbi felderítése céljából. Szemészeti vizsgálat során fény derülhet egyéb alapbetegségekre (pl. cukorbetegség, magasvérnyomás, vesebetegség), ezért szorosan együtt működünk más társszakmákkal. (például belgyógyászat, hypertonológia, diabetológia, nefrológia, neurológia, reumatológia, stb.).

  részletek
 • Urológia

  Az urológia a vizeletkiválasztó-és elvezető szervrendszer valamint a férfi nemi szervek elváltozásaival, megbetegedéseivel foglalkozó ága az orvostudománynak. Ide tartoznak a vese, húgyvezeték, húgyhólyag gyulladásos, daganatos betegségei, fejlődési rendellenességei mindkét nemnél, valamint férfiaknál a nemi szervek gyulladásos, daganatos betegségei (prosztata, ondóhólyagok, herék, mellékherék, hímvessző), fejlődési rendellenességei illetve merevedési zavarok.

  részletek
 • Tüdőgyógyászat

  részletek