recept_otletek

Recept Ötletek

Főzzünk egészségesen és finoman

Ha valakinek diétáznia kell, két dolgot fontos szem előtt tartani. Az egyik a nyersanyagok helyes megválogatása. A másik pedig az, hogy milyen módon készítjük el az ételeket. A diétás ételkészítést nem nehéz elsajátítani. Egy kis fantázia, gyakorlás és eredményként ízletes étel kerül az asztalra.

A cukorbetegek étrendje meghatározott szénhidrát tartalmú és gyakran energiaszegény. A fogyni vágyó diabeteszeseknek tehát, nem csak a szénhidrátokra, hanem a napi energia bevitelre is oda kell figyelni. Nyersanyag válogatással, valamint az adagolással be tudjuk állítani az adott étkezés szénhidrát tartalmát és glikémiás indexét. Az ételkészítési technikával befolyásolhatjuk ez utóbbit, valamint az étel energiatartalmát is.

Az alábbi ötleteket nem csak cukorbetegeknek ajánljuk. Alkalmazásukkal egészségesebbé tudják varázsolni ételeiket. Valamint az energia bevitel csökkentésére is szolgálnak.

Lehetőségek az étel energiatartalmának csökkentésére:

  • hideg étkezések alkalmával használjunk light margarint, vagy hagyjuk el a kenőanyagot
  • körözötthöz, salátákhoz használjunk natúr joghurtot, vagy kefirt
  • az ízesítőket (ketchup, majonéz) cseréljük le friss zöldségre
  • köreteinket kevés olajon, margarinon pároljuk vagy főzzük zsiradék nélkül
  • a főzelékféléket kefirrel vagy natúr joghurttal habarjuk
  • diétás rántást (szárazon pirított liszt, felengedve vízzel) alkalmazzunk a hagyományos helyett
  • a húsokat süthetjük teflonon, alufóliában, sütőzacskóban, grill sütőben minimális zsiradék hozzáadásával
  • a rántott húst és egyéb rántott ételeket készítsük a sütőben. Ha mégis bő olajban készül, jól itassuk le róla az olajat.
  • Krémleveseket saját anyagukkal sűrítsük, így megspóroljuk a tejszínt

Fontos tudni, hogy íz anyagaink nagy része zsírban oldódó. Tehát valamennyi zsiradék szükséges, ahhoz, hogy az ételeink jó ízűek legyenek. Továbbá zsiradékra a szervezetnek is szüksége van. Teljesen zsírmentesen nem tanácsos étkezni.

Tanácsok az étel glikémiás indexének pozitív befolyásolására:

  • minden amit, turmixszolunk, áttörünk, pelyhesítünk, emeli a glikémiás indexet, tehát ezeket az eljárásokat kerüljük
  • a burgonya legkedvezőbb elkészítése a sütőben sütés (alacsony szénhidráttartalmú zöldségekkel keverve)
  • ha ragaszkodunk a burgonyapüréhez, pirított magvakkal (pl.: szezámmag) tudjuk a glikémiás indexét csökkenteni
  • a zöldségeket, gyümölcsöket lehetőleg ne hámozzuk
  • a korpa, búzacsíra adagolása tésztákhoz, lisztekhez lassítja a felszívódást (galuska, kelt tészták, sütemények, palacsinta)
  • zöldségekkel lehet keverni a nokedli tésztát (sárgarépás galuska), a vagdaltat (sárgarépa, gomba, borsó stb.), margarin krémet (céklás, sárgarépás margarinkrém). Ezáltal nő a rosttartalom, kedvezőbb a felszívódás.
  • reszelt almát adagolhatunk a palacsinta tésztába, a diós/mákos tésztára, süteménybe stb.

Egyen MINDENT, MINŐSÉGBEN, MÉRTÉKKEL!

Honlapunkon folyamatosan bővítjük a Recept Ötletek kínálatát! Küldje el Ön is nekünk kedvenc ételei receptjét, dietetikusunk lektorálása után szívesen közöljük. Elérhetőségeinket a Kapcsolat menüpont alatt találja.