endokrinologia

Endokrinológia

Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel - az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, a petefészek (pl. policystás ovárium szindróma), a here – működéseinek betegségeivel foglalkozik.

A belső elválasztású mirigyek termelik a hormonokat, amelyek a véráramba jutva az egész szervezetre hatást fejtenek ki, szoros kölcsönhatásban az idegrendszerrel és az immunrendszerrel. A hormonbetegségek sokféle panasszal és tünettel járhatnak.

Mikor érdemes endokrin betegségre gondolni és segítséget kérni?

Általános tünet lehet a fáradékonyság, szédülés, bőrszárazság, idegesség, kóros hízás és fogyás, hasmenés vagy székrekedés, túlzott izzadás, szívdobogás, vérzészavar, tejcsorgás, az alsó lábszáron kialakuló vizenyő. De hormonzavarra utalhatnak a másodlagos nemi jelleg zavarok (nőies férfi, férfias nő), nőknél a fokozott szőrösödés, a növekedési zavarok, a vérnyomás problémák, a feledékenység, a meddőség, potenciazavarok és sok egyéb tünet.

A pontos kórisme felállításához részletes kórelőzmény felvétele és alapos belgyógyászati betegvizsgálat, szükség szerint műszeres vizsgálatok szükségesek. A kórelőzmény kiterjed a családban előforduló betegségekre, a beteg korábbi vizsgálati adataira, valamint az endokrinológiai vizsgálatot indokoló panaszok keletkezésének idejére és sorrendjére.

A Vanderlich Egészségcentrum az endokrinológia területén is jártas belgyógyász szakorvosokkal rendelkezik, valamint azokkal a labor, ultrahang vizsgálati lehetőségekkel, melyek nélkülözhetetlenek az endokrinológiai diagnózis mielőbbi felállításához és később a páciens gondozásához. Rendelkezésre állnak a szükséges konziliáriusi lehetőségek, mint például tapasztalt és jól képzett belgyógyász, diabetológus, lipidológus, kardiológus, nefrológus, reumatológus, ideggyógyász, érsebész szakorvosok, és psychológus, dietetikus is.

Orvosaink:

belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
belgyógyász szakorvos

Árak:

Szakorvosi vizsgálat:
25.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Receptírás:
5.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.