belgyogyaszat

Belgyógyászat

Távvizit lehetséges kontroll vizsgálatra jelentkező pácienseink számára (ld. alább)

"Az egészség végül is nem más, mint a szervezetet alkotó összes rendszer harmonikus és kiegyensúlyozott működésének végeredménye. Ha ebben a működésben zavar támad, nem érdemes rávetni magunkat arra a szervre, amelyik felmondja a szolgálatot, például a májra, a vérre, a szívre, stb. Arra kell törekednünk, hogy az egésznek visszaállítsuk az egyensúlyát. Az egészséget csak az egész szervezethez viszonyítva lehet értelmezni, hasonlóan a természet egészségéhez, amely ékesen tanúsítja, hogy minden mindennel összefügg."

David Servan-Schreiber

Az orvostudomány atyja, Hippokratesz idejében tudásunk az emberi szervezetről és főként annak befolyásolásáról töredéke volt mai ismereteinknek, így nem osztották meg e tudományág művelőit "gyógyászokra". Később, ismereteink bővülése szülte meg az igényt arra, hogy specialistákká váljanak egyes területek szakemberei. Ez a folyamat az egyes betegségek gyógyítását sokkal hatékonyabbá tette, de óhatatlanul rontotta a korábbi holisztikus szemlélet megvalósulását, amelyben az ember maga volt a fontos és nem csupán, mint szerveinek összeköttetett társulásaként tekintettek rá. A mai medicina, gyógyászat legnagyobb kihívása abban rejlik, össze tudjuk e rakni ismét a szétszórt és időnként szakadozó mozaikelemekből azt a képet, amelyet embernek hívunk testestől és lelkestől.

Maga a BELGYÓGYÁSZAT hivatott leginkább felvállalni ezt a fontos feladatot, mert megkeresi az egyes szervek bajának egész szervezetre kifejtett következményeit is, sőt “jó szomszédi viszonyt ápolva “ a társszakmákkal, a belgyógyász továbblép. Tovább kell hogy lépjen saját szakterülete határain, sokszor más vizsgálatokat, beavatkozást, vagy műtétet kezdeményezve a társszakmák kollégáinál. Mindig meg kell találnia az utat a lélekhez is, mert anélkül nem indítható be gyógyulás motorja.

Ugyanakkor érdemes ismerni, hogy mivel a belgyógyászat nagy terület, maga is több szakterületet ölel fel. Belső szerveink különböző szervrendszerek elemei, melyek a belgyógyászat különböző területéhez kapcsolódnak: így a szív és az erek (artériák és vénák) keringési rendszerünkhöz tartoznak, betegségük estén kardiológushoz,illetve angiológushoz fordulhatunk. Tüdőnk, légcsövünk betegségeit a pulmonológus (tüdőgyógyász) kezeli, veséink, folyadék háztartásunk problémáit a nephrológus (vesegyógyász) próbálja megoldani. Májunk, gyomrunk, nyelőcsövünk, bélrendszerünk javítómesterei a hepatológus, illetve a gastroenterológus. Hormonzavarainkkal az endokrinológus foglalkozik, míg diabetológus kezeli cukorbetegségünket. Vérképzőrendszerünk bajai pedig a hematológia körébe tartoznak.

Mikor forduljunk hát belgyógyászhoz?

Konkrét belszervi panaszok esetén (hasi, mellkasi fájdalom, fulladás, hányás, hasmenés, gyakori vizelet, vizeletcsípés stb.) akkor, ha nem tudjuk eldönteni, hogy milyen szakorvost kell keresnünk. Általános vagy nem kategorizálható panaszok esetén, mint a gyengeség, fogyás, szédülés, ájulás, rossz közérzet, egyéb tünettel járó vagy nem járó láz.

Menjünk belgyógyászhoz

ha lakossági szűrőprogramokon kóros eltérést mutató vérnyomás, vércukor, vérzsír, vizeletvizsgálati eredményünk van és háziorvosunkkal történő konzultáció elmaradt vagy nem kaptunk megnyugtató útmutatást.

Nagyon fontos

ha olvasmányainkból vagy médiából szerzett információk szerint tudjuk, vagy sejtjük, hogy valamilyen betegségre öröklődő alapon vagy tünetek, illetve kockázati tényezők megléte esetén nagyobb esélyünk van, tisztázzuk egy belgyógyászati vizsgálattal, hogy hányadán állunk, mert:

A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott. (ismeretlen szerző)

A Vanderlich Egészség Centrum hitvallása a preventív, azaz megelőző jellegű orvoslás gyakorlatának megvalósítása, mely a kockázati tényezők és elő-állapotok lehetséges korrekciójával (ez legtöbbször a kórfolyamat okának megszüntetését jelenti) a betegség kifejlődését próbálja megakadályozni. Célunk az EGÉSZSÉG MEGBECSÜLÉSÉNEK terjesztése. Ehhez azonban a belgyógyász és a páciens együttműködése nélkülözhetetlen.

A belgyógyászati kivizsgáláson kívül milyen belgyógyászati specialitásokban tudunk Önnek segíteni?

 • elhízás kivizsgálása, kezelése
 • magas vérnyomás diagnózisa, beállítása
 • cukorbetegség gondozása (ld. diabetológia)
 • vérzsír-betegségek diagnózisa, kezelése
 • pajzsmirigy betegségek kivizsgálása, kezelése
 • műtét előtti kivizsgálás, műtéti rizikó megítélése
 • terheseknek belgyógyászati szakvizsgálat EKG-val
 • nefrológiai (belgyógyászati vesebetegségek) szakvizsgálat, vesepotló kezelés szükségességének megítélése

Távvizit menete:

 • Kérjen előjegyzést a 08-88-793–787-es telefonon, vagy a e-mailben.
 • A birtokában lévő leleteit a kapcsolat@vanderlich.hu e-mail címre 2 munkanappal a távvizit előtt kérjük elküldeni.
 • A vizit napján a megadott időben felhívjuk
 • A vizit után munkatársaink e-mailben leletet, szükség esetén szakorvosi javaslatot és számlát küldenek.
 • Szükség esetén receptet írunk a „felhőbe” (EESZT)

Orvosok:

belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
belgyógyász, kardiológus főorvos
belgyógyász szakorvos

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
27.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat (távvizit is!) 1 éven belül
20.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
Szakorvosi javaslat készítése viziten kívül (egy éven belüli vizit esetén):
6.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.