Vanderlich családi nap 2019.

2013-ban nyitottunk, öt éve rendezünk családi napot, férjekkel, feleségekkel, gyerekekkel, unokákkal.

Idén először nem busszal, hanem vonattal mentünk. Igazi retro osztálykirándulás hangulatával indultunk, a vonat is retro volt, odafelé és személy (minden állomáson és megállóhelyen megállt). A csapat egy része Balatonalmádiban szállt fel, majd következett Alsósörs, Csopak, Balatonfüred végül, Balatonakali. Közben finom pogácsa és pálinka alapozta meg a hangulatot. Badacsonyörsön szálltunk le és gyalogosan jó fél óra alatt megérkeztünk úticélunkhoz, a Folly arborétumba. Feleségemmel és két unokáinkkal, már tavaly nyáron felderítettük ezt a csodálatos, még kevésbé ismert helyet.

Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepitett sok országból behozott örökzöldeket, majd a leszármazottak tovább fejlesztették, még az államosítás sem tudta megtörni a fejlődést, a rendszerváltás után visszavásárolta a család. Jelenleg Dr. Folly Réka (aki szintén orvos) vezetésével rohamosan fejlesztik ezt a speciális mikroklímával rendelkező, a hegyoldalban elhelyezkedő egyedülálló arborétumot.

Folly Réka vezetésével bejártuk a területet, sok érdekes, szépen gondozott nővénnyel ismertetett meg. Felmentünk a kilátóba is, ahonnan páratlan panorámában gyönyörködhettünk, benne a Balatonnal, és Badacsonnyal.

A séta végén az idén nyílt étterem udvarán finom gombás vadragu leves és igazi levele rétes várt bennünket, kézműves szörpökkel és kiváló borokkal. A nyolc gyerek (8 hónapos kortól 11 évig) is kitűnően érezte magát, sok játék lehetőséggel, óriási, biztonságos térrel. A csapat felnőt tagjai pedig végre beszélgethettek is, amire a hétköznapokon alig van lehetőségünk. Emlegettük azokat is, akik nem voltak velünk, bízva abban, hogy jövőre ők is csatlakoznak hozzánk.

Ezután a Sipos Borházhoz ereszkedtünk le a hegyoldalban. Itt kellemes teraszon fröccsökkel és szörpökkel fogadtak bennünket, majd a tulajdonos, Sipos Tihamér tarott hangulatos borkostolót a gyertyákkal megvilágított pincében. Igazán interaktív bemutató sikeredett, ahol a Szürkebaráttól, a Balatoni Éjszaka és a Pino G fantázianevű borokon át néha kissé erotikus hangulaton keresztül jutottunk el a jégborig, melyből két évjáratot is mutatott a gazda. Kóstoltunk 1993-as bort, melyek a palackját a nemes penész és a pókháló borította. Közben a gyerekek az udvaron játszottak. Ezután kitűnő házias tálakon található mangalica szalonna, sonka, zsíros és szalámis kenyér és paprika, paradicsom tetézte a finom megkóstolt szép borokat. Mikor feljöttünk a pincéből a házigazda kisfia kérdezte anyukájától: a ha pincéből jönnek a vendégek miért nem énekelnek? No ezt a műsort, majd a következő évi családi napon még be kell pótolnunk.

A borvásárlás után a közeli vasútállomáson egy már mai idő szerelvényére szálltunk, ahol még Sanyi pálinkájának romjaival búcsúztattuk a napot.

Az idei családinap is feltöltődést, baráti és kollegiális együttlétet biztosított munkatársainknak családtagjainknak, hogy pácienseink üdvére lehessünk a hétköznapokon. Öröm volt látni a több generációt együtt, mely a Vanderlich épülésének egyik záloga.

Dr. Vándorfi Győző