diabetologia

Szűrővizsgálatok

Belgyógyászati szűrővizsgálat

Ha Ön már elmúlt 40 éves, úgy érzi, hogy egészséges, de emellett az alábbi kockázati tényezőkkel rendelkezik:

 • felmenő, vagy testvérei között előfordult szív-érrendszeri betegség (magasvérnyomás, stroke, szívinfarktus, érszűkület)
 • felmenői között valaki 60 éves kora előtt szívhalálban, vagy stroke-ban elhunyt
 • felmenő, vagy testvérei között előfordult cukorbetegség
 • felmenő, vagy testvérei között előfordult rákos megbetegedés
 • ha elhízott
 • ha magas a vérnyomása
 • ha magas a vérzsírszintje
érdemes végeztetnie!

Miből áll a belgyógyászati szűrővizsgálat?

Kérjen időpontot labor (belgyógyászati panel), és belgyógyászati vizsgálatra. A belgyógyászati vizsgálat időpontja a labor után legelőbb a 2. munkanapra essen. A labor vizsgálat alatt vérvétel történik és vizeletet kell leadnia. A belgyógyászati vizsgálat során EKG, majd részletes kórelőzmény és fizikális vizsgálat és a labor lelet értékelése után tapasztalt belgyógyász szakorvosunk részletes tanácsokkal látja el, az esetleges további vizsgálatok szükségességéről, a javasolt életmód és/vagy gyógyszeres kezelésről. Ha a vizsgálatnak terápiás következménye nincs (azaz Ön jelenleg egészséges) javaslatot teszünk arra, hogy mikor szükséges ismételten szűrővizsgálatra jelentkeznie.

Belgyógyászaink ajánlják: Dr. Schmidt Anita, Dr. Havasai Anett, Dr. Vándorfi Győző

Ne halogassa!
„Az egészség a legjobb befektetés” /Vanderlich Egészségcentrum/

Nézze meg videónkat!

Ár: 38.000 Ft

Diabétesz szűrővizsgálat

A világon 366 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban rohamosan növekszik. Lehet, hogy Ön is veszélyeztetett, vagy már cukorbeteg.

Töltse ki kockázat értékelő kérdőívünket, és ha 12 vagy annál több pontot ért el, érdemes felkeresnie a Vanderlich Egészségcentrumot és további vizsgálatot kérnie.

Miből áll a vizsgálat?

Először egy terheléses vércukor vizsgálat következik (éhgyomorra vércukor vizsgálat, majd 75gr glukóz oldatban történő elfogyasztása után két órával ismételt vércukor vizsgálat). Ennek eredménye alapján tapasztalt asszisztenseink meg tudják állapítani, hogy Ön már cukorbeteg és kezelésre szorul, vagy a betegség "előszobájában tartózkodik" (ebben az állapotban a cukorbetegség még megelőzhető), vagy Önnél semmiféle cukoranyagcsere-zavar nem mutatható ki. Az első két esetben asszisztenseink ajánlatot tesznek Önnek diabetológiai szakvizsgálatra.

Ár: 5.500 Ft /2 pontos vércukor terhelés/

Menedzser szűrővizsgálat (Kardiológia)

Első orvosi vizsgálat (családi és egyéni kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, nyugalmi 12 elvezetéses EKG, vérnyomásmérés) színes doppler szívultrahang vizsgálat, terheléses EKG vizsgálat elvégzése. Nyaki verőér ultrahang (carotis duplex vizsgálat), részletes laborvizsgálat, eredmények kiértékelése.

Ár: 94.000 Ft

Menedzser szűrővizsgálat (Vanderlich)

Első orvosi vizsgálat (családi és egyéni kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, nyugalmi 12 elvezetéses EKG, vérnyomásmérés), után színes doppler szívultrahang vizsgálat, majd terheléses EKG vizsgálat elvégzése. Nyaki verőér ultrahang (carotis duplex vizsgálat), hasi ultrahang vizsgálat, részletes laborvizsgálat, eredmények kiértékelése. összefoglaló belgyógyászati vélemény

Ár: 118.000 Ft

Stroke szűrővizsgálat

Részletes kórelőzmény felvétele, neurológiai fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, nyaki verőerek vizsgálata ultrahanggal, részletes labor vizsgálat, eredmények kiértékelése, szükség esetén további vizsgálatok indikálása, tanácsadás, a talált megbetegedés kezelésének indítása.

Ár: 65.000 Ft

Komplex érszűkület szűrővizsgálat

Részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, alsó végtagi verőerek vizsgálata Doppler áramlásmérővel, nyaki verőerek vizsgálata ultrahanggal, részletes labor vizsgálat, eredmények kiértékelése, szükség esetén további vizsgálatok indikálása, tanácsadás, a talált megbetegedés kezelésének indítása.

Ár: 65.000 Ft

Alsó végtagi érszűkület szűrővizsgálat
Boka Kar index (BKI) vizsgálat

A jó vérkeringés biztosítja a szervezet számára az oxigéndús, tápanyagban gazdag vérellátást. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. Az érszűkület minden huszadik felnőttnél alakul ki, gyakorisága az életkorral nő.

65 év felett minden ötödik embernek perifériás érbetegsége van. Tíz perifériás érbeteg közül, csak egynek vannak jellegzetes tünetei (pl. járáskor jelentkező végtagfájdalom).

Az összes magas vérnyomásos, illetve a cukorbetegek és koszorúér betegek között 2-5% -ban van jelen a perifériás érbetegség. Az perifériás érbetegség prognózisa rosszabb, mint a koszorúér betegségé.

Az alsó végtagok ereinek vizsgálata a szív-érrendszeri diagnosztika alapmódszere. Segítségével mind az alsó végtagok keringéséről, mind a teljes érrendszer állapotáról fontos információkhoz jutunk.

Mire jó a BKI mérés?

 • A perifériás érbetegség mérésére szolgál.
 • Már tünetmentes, korai állapotban kimutatja az érbetegséget.
 • Rendszeres ellenőrzés esetén a perifériás érrendszeri betegségek idejében felismerhetőek, és kezelhetőek.

Milyen életkorban javasolt a vizsgálat:

Szűrővizsgálatként a BKI-mérés nőknél 55 év felett, míg férfiaknál 45 év felett javasolt.

Miből áll a Boka Kar Index vizsgálata

Fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban, vérnyomásmérő segítségével meghatározásra kerül a vérnyomás a karokon és a bokáknál, ezek hányadosa adja az indexet

Boka Kar Index (BKI) kiszámítása

Az érték kiszámítása során a bokán mért vérnyomás értékét elosztjuk a karon mért értékkel, aminek normál esetben 1-nek kell lennie. Ha ez a hányados: 0,8 alá esik, érszűkületről beszélünk, 0,8-1,2 között normál, 1,2 fölött meszesfalú erekre utal.

Kinek javasolt rendszeresen részt vennie boka-kar index mérésen?

 • Cukorbetegeknek
 • Dohányosoknak
 • Túlsúly, elhízás esetén
 • Magas vérnyomással élőknek
 • Fokozott stressz során
 • Nyaki verőerek (carotis) meszesedése esetén
 • Magas koleszterin vagy trigliceridszint esetén
 • Koszorúér megbetegedésben szenvedőknél
 • Változó kor megjelenése esetén (hölgyeknél)
Ár: 10.000 Ft

Az érelmeszesedés szisztémás megbetegedés. Ha a BKI vizsgálat alsó végtagi érszűkületet állapít meg, akkor magas rizikó áll fen egyéb érterületek meszesedésére. Ilyenkor a nyaki verőerek és a koszorú erek vizsgálata is szükséges.

D-vitamin szűrővizsgálat

D-vitamin vérszintjének vizsgálata. Alacsony vitamin szint esetén, ha szükséges szakorvosi vizsgálat után receptre felírjuk a szükséges mennyiségű és minőségű D-vitamint tartalmazó gyógyszert.További információk

Ár: 6.000 Ft (1-3 mnap.)
vérvételi díj: 2.000 Ft

Vashiány szűrővizsgálata

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon a vashiány a leggyakoribb ásványianyag-hiány, ami annak következtében alakul ki, hogy a vasszükséglet és a vaspótlás egyensúlya megbomlik.
Az alábbi tünetek vashiányra, vagy vashiányos vérszegénységre utalhatnak. Ha Önnél is jelentkeznek ezek a tünetek, ajánlatos ellenőriztetni vérképét és vasanyagcseréjét:

 • állandó fáradtságérzet
 • koncentrációs problémák
 • az energiaszint csökkenése
 • az állóképesség csökkenése
 • hajlam a gyakori megfázásra (gyengülő immunrendszer)
 • sápadt bőrszín
 • gyakori fejfájás
 • töredezett haj és körmök
 • hajhullás
 • kirepedezett ajkak
 • kéz- és lábviszketés
 • légszomj

A vizsgálat célja kimutatni, hogy a vashiány betegség a három oka (vas felszívódás zavara, vasvesztés, gyulladás) közül melyikkel állunk szembe.

 Tartalmazza: vérkép, vas, ferritin, transferrin, CRP, solubilis transferrin receptor vizsgálatát és a vasterhelést.

A vizsgálat egy éhgyomri, majd 2 kapszula (ferro-II) bevétele után 120 perc múlva ismét egy vérvételt jelent.
A lelet értékelése belgyógyász, gasztroenterológus, vagy háziorvos kompetenciájába tartozik.

Ár: 15.800 Ft (5-7 mnap.)
vérvételi díj: 2.000 Ft