ultrahang_diagnosztika

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang diagnosztika nélkülözhetetlen a különböző megbetegedések kivizsgálásának folyamatában. Megfelel annak az igénynek, hogy gyors és korrekt legyen, a beteg számára ne legyen megterhelő, ne legyen kockázata, szövődménye. Segítségével a beteg számára megterhelő vizsgálat mellőzhető. Rövid idő alatt, egyszerre több szerv is vizsgálható, mozgásában követhető. A beteg gyógyulásának követésében is fontos szerepe van.

Előnyei
  • sugár- és fájdalommentes
  • rendkívül megbízható
  • nincs káros hatása
  • széles körben alkalmazott, elfogadott módszer

Mivel a vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen kiválóan alkalmas újszülöttek és csecsemők komplex szűrésére. A Vanderlich Egészségcentrumban nyugodt környezetben, megfelelő szakmai tudással, technikai hátérrel készülnek a vizsgálatok. A vizsgálatok előzetes bejelentkezés alapján történnek, így a várakozás alig fordul elő.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó testrészt zselével kenjük be, hogy megakadályozzuk a vizsgálófej által kibocsátott ultrahang hullámok jeleinek torzulását. A vizsgált szerv képe a monitoron megjelenik, a készülékben archiválódik.

Mit tudunk ultrahanggal vizsgálni?

Hasi és kismedencei szervek ultrahang vizsgálata:

Kimutatja a hasi fájdalmakat előidéző epekövet, epehólyag gyulladást, vesekövet. A vizsgálattal a belső szervek szerkezeti elváltozásai, megnagyobbodásuk jól látható, ami bizonyos megbetegedésekre utalhat. Jól felismeri a cisztákat, esetleges gennygyülemet, kóros hasi folyadékot. Vizsgálja a hasi nagy ereket is. 2 évente mindenkinek ajánlott elsősorban daganatok szűrésére, cukorbetegeknek a máj, a hasi erek és a vese vizsgálatára.

A vizsgálat elvégzését zavarja a belek gázossága és a béltartalom. A vizsgálat előtt 6 órával étkezzen utoljára (könnyű zsírszegény étel). Ezután csak alkalmanként néhány korty csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. A rágógumizás kerülendő, mert az epehólyag összehúzódik, nem látható.

A kismedencei szervek vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges. Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni, az utolsó hólyagürítés 2 órával előtte történjen. A vizsgálat előtti órában már ne igyon semmit! A húgyhólyag méretét, falát, környezetét (méh, petefészek, prosztata, ondóhólyag) vizsgáljuk.

Lágyrészek ultrahang vizsgálata:

Nyaki lágyrészek vizsgálata
Meghatározható a pajzsmirigy, nyálmirigy nagysága, szerkezete. Kimutatja a pajzsmirigy gyulladásos, göbös megbetegedéseit, nyálmirigyek elváltozásait (nyálkövesség, gyulladások, daganatok) , nyaki nyirokcsomók megbetegedéseit (gyulladásos nyirokcsomók, daganatos nyirokcsomók). Vizsgáljuk a nyaki nagy erek lefutását, tágasságát, fali elváltozásait.
Emlők ultrahang vizsgálata
Körülírt képletek (pl. ciszta) kimutatása.
Here ultrahang vizsgálata
Herék, mellékherék nagysága, szerkezete, gyulladása, körülírt képletek, folyadék kimutatása.
Hónaljárok, lágyékhajlat, bőr alatti rétegek ultrahang vizsgálata
Bőr alatti körülírt képlet, gyulladás kimutatása, nyirokcsomók méretének, szerkezetének, számának meghatározása.

Felső és alsó végtagi vénás trombózis

A láb és a kar vénáiban keletkező vérrögök kivizsgálására alkalmas módszer. A mély vénák és a vérrögképződésre gyanús felületes vénák vizsgálata történik. A vizsgálat nem foglalja magába a vénás elégtelenség kivizsgálását és az artériák betegségeinek a diagnózisát.

Mozgásszervi ultrahang vizsgálatok (Ízületek, váll, térd, könyök, boka, kisizületek)

Az ultrahang vizsgálatot ízületi duzzanat, fájdalom, mozgáskorlátozottság, gyulladások, sérülések, körülírt tumorgyanús elváltozások és kóros folyadékgyülemek esetén alkalmazzuk.

A mozgásszervi specialista, Dr. Szőke Anett, megvizsgálja az izmokat és inakat nemcsak nyugalmi állapotában, hanem mozgás közben, amiből az izmok és inak funkciójára is következtetni tudok. Mozgásszervi problémánál érdemes ultrahang diagnosztikával kezdeni a kivizsgálást és esetleg kombinálni más képalkotó módszerekkel, mint röntgen, CT, MR. A kiegészítő vizsgálatok abból a szempontból is alapvetőek, hogy ultrahanggal a csontok nem ábrázolódnak. Nagy segítséget jelent a diagnózis felállításában a Doppler ultrahang, amivel a gyulladás súlyosságára következtethetünk, ugyanakkor bizonyos esetekben rosszindulatú daganat gyanújának felvetésében is segítségünkre lehet.

Dialysis fistula

Szűkületek kimutatására alkalmas diagnosztikai módszer. Csak a műtéti leírás áttanulmányozása után lehetséges a vizsgálat.

Arteritis temporalis

A fejen található temporális artéria vizsgálata gyulladás gyanúja esetén.

Transzplantált máj és vese

Transzplantált szervek vizsgálata mely magában foglalja a transzplantok ereinek Doppler teknikával történő vizsgálatát is.

Felső és alsó végtagi vénás trombózis (color dupplex ultrahang vizsgálat)

Az erek lefutása, tágassága, faluk vizsgálata, érelmeszesedések felismerése. A láb és a kar vénáiban keletkező vérrögök kivizsgálására alkalmas módszer. A mély vénák és a vérrögképződésre gyanús felületes vénák vizsgálata történik. A vizsgálat nem foglalja magába a vénás elégtelenség kivizsgálását és az artériák betegségeinek a diagnózisát.

Csecsemők koponya, hasi és csípő ultrahang szűrése, Dr. Halász Katalin

A szűrésre ideális időintervallum a 10-12 hetes életkor. A koponya vizsgálata a nagykutacson keresztül történik, láthatók fejlődési variációk (pl.ciszták), de kimutathatók oxygénhiányos, átmeneti, jól gyógyuló károsodások is, melyek, ha diszkrét tünetekkel is társulnak korai fejlesztést igényelhetnek. A has vizsgálata lehetőséget ad veleszületett rendellenességek korai felismerésére, a terhesség alatt észlelt elváltozások követésére. A korai csípőszűrés lehetővé teszi az esetleges csípő diszplázia (rendellenes fejlődés) korai felismerését, korszerű és kíméletes terápiáját, mellyel a csípőficam miatti műtét elkerülhető.
szechenyi_2020Üzembe helyeztünk egy 75% önerőből, 24% kamattámogatással felvett hitelből finanszírozott, Samsung Medison H60 ultrahangkészüléket, négy vizsgálófejjel. A készülék kor legmodernebb eszközei közé tartozik, jelentősen megkönnyíti és még pontosabbá teszi diagnosztikus lehetőségeinket.

Orvosok:

csecsemő-gyermekgyógyász, radiológus szakorvos
radilógus főorvos, ultrahang specialista és mozgásszervi ultrahang specialista

Árak:

Hasi + kismedencei ultrahang vizsgálat:
24.000 Ft
Hasi vizsgálat + lágyéksérv és hasfali sérv kimutatása:
25.500 Ft
Hasi + kismedencei + pajzsmirigy ultrahang vizsgálat:
34.000 Ft
Nyaki lágyrészek (pajzsmirigy, nyálmirigy, nyirokcsomók) vizsgálata:
22.500 Ft
Emlő + hónaljárok ultrahang vizsgálata:
Egyoldali: 15.000 Ft
Kétoldali: 24.000 Ft
Here ultrahang vizsgálata:
21.000 Ft
Hónaljárok, lágyékhajlat ultrahang vizsgálata:
21.500 Ft
Felületes lágyrész ultrahang:
18.500 Ft
Hasfal (sérv) vizsgálata:
18.500 Ft
Izületek ultrahang vizsgálata (váll, térd, könyök, boka, kisizületek):
Egyoldali: 21.000 Ft
Kétoldali: 30.000 Ft
Nyaki Erek (vénák és artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
Kétoldali: 23.000 Ft
Hasi nagyerek (artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
21.000 Ft
Hasi nagyerek (vénák) vizsgálata (color dupplex ultrahang):
21.000 Ft
Alsó végtag mélyvénák (trombózis):
Egyoldali: 22.000 Ft
Kétoldali: 30.000 Ft
Has-kismedence 1-6 éves korig:
19.500 Ft
Has-kismedence 1-6 éves korig + pajzsmirigy:
26.500 Ft
Csecsemők koponya, hasi és csípő ultrahang komplex szűrése:
Komplex: 25.000 Ft
Koponya: 15.000 Ft
Has: 16.000 Ft
Csípő: 16.000 Ft
Speciális mozgásszervi ultrahangvizsgálatok:
   Váll vizsgálata (Izmok és inak részletes vizsgálata, vállfájdalom okának kiderítése, sérülések diagnózisa, kóros folyadékgyülemek kimutatása)
22.500 Ft
   Váll impingement (ütközéses ) szindróma dinamikus vizsgálata
22.500 Ft
   Felkar vizsgálata (Az izmok kóros elváltozásainak és sérüléseinek kimutatása)
22.500 Ft
   Alkar vizsgálata (Az izmok kóros elváltozásainak és sérüléseinek kimutatása)
22.500 Ft
   Könyök vizsgálata (Könyökfájdalom okainak vizsgálata, a könyök sérüléseinek a kimutatása, tenisz könyök és golfkönyök diagnózisa, ízületi folyadék kimutatása, inak vizsgálata)
22.500 Ft
   Csukló vizsgálata (Csukló fájdalom és sérülés diagnózisa,inak vizsgálata, ganglion kimutatása)
22.500 Ft
   Csípő vizsgálata (Ízületi folyadék kimutatása)
22.500 Ft
   Comb (Az izmok kóros elváltozásainak és sérüléseinek kimutatása)
22.500 Ft
   Lábszár vizsgálata (Az izomzat elváltozásainak és sérüléseinek diagnózisa)
22.500 Ft
   Boka vizsgálata (Boka inak vizsgálata, Achilles ín vizsgálata, Ultrahanggal jól látható boka szalagok vizsgálata, ízületi folyadék kimutatása)
22.500 Ft
   Láb vizsgálata (Morton neuroma, Plantar fasciitis)
22.500 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.