aspiracios_citologia

Aspirációs Citológia (ultrahang vezérelt vékonytű mintavétel)

Az aspirációs citológia járóbetegként, egyszerűen és gyorsan kivitelezhető vizsgálat. A vizsgálat célja, hogy a különböző szervekben (pajzsmirigy, emlő, nyirokcsomó, nyálmirigy, bőralatti szövetek) megjelenő „csomókról”, göbökről, daganatokról mondja meg, hogy rossz- vagy jóindulatú daganatról, vagy esetleg gyulladásról van szó.

A vizsgálat néhány percig tart. Vékony, 0,6 mm vastag tűt ultrahangvezérlés mellett az elváltozásba juttatva, abból vákuum segítségével sejteket nyerünk, majd ezeket laboratóriumi feldolgozás után mikroszkóp alatt vizsgálva állítjuk fel a diagnózist. Az aspirációs citológiai vizsgálatot egy időben két orvos végzi. Az egyik patológus, a másik radiológus szakorvos. A patológus szakorvos a mintát veszi, a radiológus pedig ultrahang vizsgálattal irányítja a mintavételt, annak érdekében, hogy az minél pontosabb és gyorsabb legyen. A két szakember összehangolt munkája a biztosíték a gyors, pontos és szinte fájdalommentes vizsgálatra. A módszer igen egyszerű, de ugyanakkor a diagnózis felállításáig komoly gyakorlatot igényel.

A Vanderlich Egészségcentrumban Dr. Ligeti Erika, patológus főorvos és a már eddig is az ultrahang szakrendelést vezető, Dr. Halász Katalin, radiológus főorvos végzi a vizsgálatot Mindketten sok éve együtt dolgoznak és gyakorlattal rendelkeznek az aspirációs citológiai vizsgálat területén. A vizsgálat 90-95%-ban sikeres.

A vizsgálat előjegyzés alapján, orvosi javaslatra érhető el. A Vanderlich Egészségcentrumban elérhető endokrinológiai, belgyógyászati, vagy az ultrahang diagnosztikai szakrendelésünkön felfedezett elváltozás alapján azonnal adunk előjegyzést, de bármely egészségügyi intézményben felállott javaslat alapján is készséggel fogadunk pácienseket.

A beavatkozást ambulánsan végezzük, kb. 10-15 percig tart, minimális fájdalommal jár.

A páciens részéről előkészületet nem igényel. Nem szükséges éhgyomorra jönnie! A vizsgálandó területet először ultrahang vizsgálattal feltérképezzük. A mintavétel során az ultrahang kontroll növeli a vizsgálat biztonságát. (A tű helyzete az ultrahang készülék képernyőjén követhető.) Fertőtlenítést követően, vékony orvosi tűt szúrunk a vizsgálandó területbe, amelyen át vizsgálati anyagot nyerünk, melyet laboratóriumi előkészítés után mikroszkópos vizsgálatnak vetünk alá. A szúrt sebre kötést, vagy tapaszt teszünk, melyet idő előtt ne vegyen le (kövesse az orvos utasításait) és 24 óráig kerülje a sebterület tisztítását! Utóvérzés vagy egyéb komplikáció nagyon ritka, de jelentkezésük esetén azonnal forduljon orvoshoz!

aspiracios_citologia_4

A vizsgálatot követő egy-három munkanapon belül készül el a lelet, mely a Vanderlich Egészségcentrum recepcióján vehető át, de kérésre e-mailben vagy postán is kiküldjük.

A leletet minél előbb mutassa meg a vizsgálatot kérő orvosnak, hiszen az eredmény alapján esetleg szükségessé váló további beavatkozások az Ön érdekét szolgálják.

Orvosok:

dr ligeti erika
patológus, citopatológus főorvos

Árak:

Egy szerven belül egy göb esetén:
29.000 Ft
Egy szerven belül több göb esetén:
58.000 Ft