Urológia

Az urológia a vizeletkiválasztó-és elvezető szervrendszer valamint a férfi nemi szervek elváltozásaival, megbetegedéseivel foglalkozó ága az orvostudománynak. Ide tartoznak a vese, húgyvezeték, húgyhólyag gyulladásos, daganatos betegségei, fejlődési rendellenességei mindkét nemnél, valamint férfiaknál a nemi szervek gyulladásos, daganatos betegségei (prosztata, ondóhólyagok, herék, mellékherék, hímvessző), fejlődési rendellenességei illetve merevedési zavarok.

Milyen panaszokkal forduljunk urológushoz?
  • Várjuk szakrendelésünkön betegeinket, húgyúti fertőzések, húgyúti kövesség gyanúja esetén (csípő, égő, fájdalmas vizelés, vérvizelés, alhasi panaszok, bizonytalan vesetáji panaszok)
  • Hölgyeknél akaratlan vizeletvesztéses (vizelet inkontinencia) panaszok esetén.
  • Férfiaknál látható, tapintható elváltozások a nemi szerveken urológiai szakvizsgálatot igényelnek.
  • Férfiak merevedési zavara esetén
  • Gyermekeknél húgyúti fertőzések, urológiai fejlődési rendellenességek ( veseüregrendszeri tágulat, hereleszállási zavarok, ingahere, herevízsérv) valamint fitymaszűkület, kisfiúknál nemi szerveken észlelt elváltozások, fityma letapadása esetén keressék szakrendelésünket.

Panaszmentesség esetén szűrővizsgálat céljából is várjuk pácienseinket:

Prosztatarák szűrés (vérvétel során Prosztata Specifikus Antigén meghatározásából, majd szakrendelésünkön a lelet értékelése és a prosztata végbélen keresztüli tapintásos vizsgálatából áll):

  • 50 éves kor felett, amennyiben PSA <2 ng/ml 2 évente javasolt
  • 50 éves kor felett, amennyiben PSA> 2 ng/ml évente javasolt
  • amennyiben családban közvetlen apai ágon előfordult megbetegedés, 45 éves kortól évente javasolt
Heredaganat szűrés (fizikális vizsgálattal és has- illetve herezacskó ultrahangos vizsgálatával történik, gyanú esetén vérvétellel tumormarkerek meghatározása válhat szükségessé):
  • herezacskóban tapintott elváltozás esetén
  • családban előfordult betegség esetén 20 és 40 éves kor között

Mi történik az urológia szakvizsgálat során?

KÓRTÖRTÉNET:
A kórtörténet (anamnézis) felvételekor érintjük a panaszokkal kapcsolatos korábbi betegségeket, beavatkozásokat. Érdemes vizsgálatra érkezés előtt összeírni a korábban történt műtéteket, valamint készíteni egy listát a rendszeresen szedett gyógyszerekről.

FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT:
A fizikális vizsgálat során történik a has, alhas áttapintása, nemi szervek megtekintése, tapintása
RDV (Rektális Digitális Vizsgálat):
Férfiaknál végbélen keresztül történik a prosztata tapintásos vizsgálata.

ULTRAHANG:
Az urológiai ultrahang vizsgálat során veséket, húgyhólyagot, heréket, mellékheréket ellenőrizzük, célszerű telt hólyaggal érkezni a vizsgálatra.

VIZELETÁRAMLÁS VIZSGÁLATA (UROFLOWMETRIA)
Férfiaknál és fiúgyermekeknél panaszoktól függően szükség lehet a vizelet áramlásának vizsgálatára, mely során álló helyzetben egy erre a célra kialakított tölcsérszerű műszerbe kell vizelni nyugodt környezetben, a mellékhelységben. Vizelés közben a műszerrel összekötött számítógép adatokat rögzít, ezzel értékelhetővé válik a vizelés minősége és segítséget nyújthat a diagnózis felállításához.

VIZELETVIZSGÁLAT:
Felnőtteknél: A vizeletvizsgálat panaszoktól függően történhet steril pohárba, illetve szükség szerint katéteres vizeletminta vétellel, ezért otthonról hozott vizeletmintára nincs szükség.
Gyermekeknél: Gyermek vizsgálatához célszerű vizeletmintát is hozni. A vizsgálat gördülékenysége érdekében segítségünkre lehet, hogy csecsemőknél is lehetséges az otthoni vizeletminta nyerése a patikákban erre a célra kapható felragasztható zacskók illetve steril pohár segítségével 

EGYÉB:
Fiúgyermekeknél fityma letapadása esetén felszíni érzéstelenítésben történik a letapadás oldása, törekedve a fájdalommentességre, elkerülve ezzel, hogy a gyermeknek kellemetlen élményt szerezzünk.
Szakrendelésünkön vállaljuk továbbá urológiai műtétek utáni varratok eltávolítását, sebkezelést, férfi nemi szerveken előforduló tályogok bemetszését, kezelését vezetéses érzéstelenítésben.
Katétercserére hozott katéterrel is van lehetőség, de igény szerint biztosítunk vizeletgyűjtő zsákot is, illetve katétert.

Orvosok:

Árak:

Urológiai szakvizsgálat:
27.000 Ft
kórtörténet megbeszélése, fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat, (komplex ultrahang vizsgálat az árban), tanácsadás
Urológiai szakvizsgálat idegen nyelven:
42.000 Ft
Kontroll vizsgálat ultrahang vizsgálattal (3 hónapon belül):
22.000 Ft
Kontroll vizsgálat ultrahang vizsgálattal idegen nyelven:
32.000 Ft
Kontroll vizsgálat ultrahang nélkül (3 hónapon belül):
16.000 Ft
Gyermek vizsgálata vizeletvizsgálat és ultrahang nélkül:
22.000 Ft
Vizeletáramlás vizsgálata (Uroflowmetria):
12.000 Ft
Katétercsere:
10.000 Ft
Katétercsere hozott katéterrel:
8.000 Ft
Sebkötözés, sebellátás, varratszedés:
6.000 Ft
Fityma letapadás oldása felületes érzéstelenítésben:
8.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.