diabetologia

A Vanderlich Egészségcentrum keretében működik az ország egyik meghatározó magán-egészségügyi Diabetes Központja

Távvizit lehetséges kontroll vizsgálatra jelentkező pácienseink számára (ld. alább)

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, ezáltal a szövődmények elkerülhetők és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli. Ezt gondosan megtervezett étrenddel, rendszeres fizikai aktivitással, továbbá szükség szerint gyógyszerekkel érheti el. Az Önt gondozó egészségügyi személyzet tanácsot ad és támogatja ebben, azonban cukorbetegségének kézben tartása valójában Öntől függ, ugyanis életmódjával nagymértékben befolyásolhatja vércukorszintjét. Az Ön számára szükséges információk honlapunkon a hasznos tudnivalók menüpont alatt elérhetők.

Mi a diabetológia?

A cukorbetegséggel, annak megelőzésével, kezelésével és gondozásával foglalkozó orvosi tudományág.

Milyen szolgáltatásokat tudunk Önnek nyújtani?
 • Kérdőíves rizikóvizsgálatot, mellyel meg tudjuk állapítani, hogy mekkora a kockázata Önnek, hogy 10 éven belül cukorbeteg lesz. Ha magas rizikót találunk vércukor-terheléses vizsgálattal (éhomra vércukor vizsgálat, ezután 75gr glukózt tartalmazó oldat elfogyasztása, majd két óra múlva ismételt vércukor vizsgálat) tisztázni tudjuk, hogy Ön cukorbeteg-e vagy annak "előszobájában tartózkodik", vagy szerencsés esetben egyik eltérés sem áll.
 • Ha Önnél cukorbetegséget diagnosztizáltak, vagy diagnosztizáltunk el tudjuk különíteni az 1-es és 2-es típusú diabéteszt, beleértve a más betegség következtében kialakult betegséget, illetve a ritka, gyakran genetikailag jól azonosítható formákat (MODY).
 • Ha Ön már cukorbeteg, akár 1-es típusú, akár 2-es, akár más, ritkább típusban szenved, Diabetes Központunkban kórházi tartózkodás nélkül be tudjuk állítani életmód, gyógyszeres, és/vagy inzulin kezelését és folyamatos gondozást tudunk biztositani.
 • El tudjuk végezni a szövődmények időben való felderítését (ehhez minden szakrendelés és vizsgálat elérhető), menedzselni tudjuk a nálunk nem elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférését.
 • Ha Ön terhes, el tudjuk végezni a terhesség elején, illetve a 24-28. terhességi hét között szükséges szűrővizsgálatát. Ha terhességi cukorbetegséget (gesztációs diabetesz) találunk, vállalni tudjuk annak diabetológiai gondozását, beleértve a hozzáértő szülész-nőgyógyász szakorvoshoz való irányítását és a vele való szoros együttműködést.
 • Ha már cukorbeteg és terhességet szeretne (pregesztációs diabetesz), tudjuk vállalni annak fogamzás előtti gondozásától kezdve, a fogamzás optimális időpontjának kiválasztásán keresztül, terhesség alatti, a szülés alatti és utáni gondozását.
 • Szakorvosaink, nővéreink és dietetikusunk több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a cukorbetegség minden típusának gondozása, a betegoktatás, az otthoni életmód és önellenőrzés segítése terén. Probléma esetén a hét minden munkanapján elérhetőséget tudunk biztosítani.
 • Centrumunk ujjbegyből vett vérből azonnali vércukor és HbA1c vizsgálati lehetőséggel rendelkezik (link).
 • Otthoni kezeléséhez szükséges, kiemelten támogatott gyógyszer, inzulin felírásához háziorvosa részére szakorvosi javaslatot tudunk kiállítani, társadalombiztosítási támogatással Önnek gyógyszert tudunk rendelni, receptet írni.
 • Diabetes Központunk szakorvosai kezdeményezésére a Vanderlich Egészségcentrumban el tudjuk végezni a cukorbetegség szövődményeinek felderítését és annak kezelését. Szemész, érgyógyász, vesegyógyász, hypertonológus, ideggyógyász, kardiológus, bőrgyógyász, urológus, reumatológus, klinikai szakpszichológus, a diabeteszes láb ellátásban tapasztalt sebész, infektológus, a páciens oktatásban jártas diabetológiai szakápolók, dietetikus, korszerű laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai háttér, eszközök szolgálják a cukorbetegség és szövődményei, valamint a diabéteszes hölgyek terhességre felkészítő és a terhesség, valamint a szülés körüli gondozását.
 • Gyermekek kezelését is tudjuk vállalni (link)

Távvizit menete:

 • Kérjen előjegyzést a 08-88-793–787-es telefonon, vagy a e-mailben.
 • A birtokában lévő leleteit a kapcsolat@vanderlich.hu e-mail címre 2 munkanappal a távvizit előtt kérjük elküldeni.
 • A vizit napján a megadott időben felhívjuk
 • A vizit után munkatársaink e-mailben leletet, szükség esetén szakorvosi javaslatot és számlát küldenek.
 • Szükség esetén receptet írunk a „felhőbe” (EESZT)

Orvosok:

belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
belgyógyász szakorvos

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
23.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás
Szakorvosi kontroll vizsgálat (távvizit is!)
16.000 Ft
Pregesztációs diabeteszes kontroll vizsgálata:
8.000 Ft
Gesztációs diabéteszes kontroll vizsgálata:
9.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
Szakorvosi javaslat készítése viziten kívül (egy éven belüli vizit esetén):
6.000 Ft
Folyamatos szöveti glukóz monitorozó rendszer (CGM) betanítása:
16.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.