kardiologia

Kardiológia

Kardiológiai (szívgyógyászat) a szív és keringési betegségek megelőzésével, felismerésével és gyógyításával foglalkozik. Magyarországon a vezető halálok a szívérrendszeri megbetegedések. Nem csupán a betegség felismerése és gyógyítása fontos számunkra, hanem a betegség kialakulásának a megelőzése. A szívérrendszeri betegségek kialakulásának számtalan rizikófaktorainak feltárása, kezelése komplett szívérrendszeri szűrőprogramjaink része.

Vizsgálataink alkalmasak mellkasi panaszok (koszorúér betegségek), magas vérnyomás problémák, billentyű betegségek, ritmuszavarok tisztázására. Külön figyelmet szentelünk a felnőttkori, veleszületett szívbetegségek további gondozására, kezelésére. Több éves tapasztalattal rendelkező szakorvosaink vannak ezen a speciális területen.

Vizsgálataink:
 • 24 órás vérnyomás monitorizálás (ABPM)
 • 24 órás EKG Holter
 • Echocardiographia (szívultrahang)
 • Ergometria (terheléses EKG vizsgálat)
 • EKG
A kardiológia vizsgálat legtöbb esetben a szakorvosi- és a szívultrahang vizsgálatot jelenti. Terheléses EKG-t csupán ezen két lépés után végezzük el.
 1. 24 órás vérnyomásmonitor (ABPM) előre programozott időpontokban (nappal kb.30 percenként, éjjel óránként) automatikusan vérnyomást mér. Az így nyert mérési eredményeket tárolja, majd az adatokat az erre alkalmas program segítségével értékeljük. Segítségével el tudjuk dönteni kezelendő-e a magas vérnyomás, vagy ismert magas vérnyomás kezelése sikeres volt-e. (képek)
 2. 24 órás EKG holter monitorozás: kisméretű készülék segítségével 24 órás folyamatos EKG rögzítésre van lehetőség. Ritmuszavar gyanú esetén használatos készülék által rögzített EKG-t szakorvos megfelelő számítógépes program segítségével értékeli ki. A beteg a vizsgálat napján nem fürödhet, a készüléket nem érheti víz, a mellkason több ún. elektróda felragasztása történik. (képek)
 3. Szívultrahang: elsősorban szív alaki és áramlási jellemzőiről nyújt információt.(szívizom megbetegedések, billentyű eltérések, szív teljesítmény) (képek)
 4. TTerheléses EKG: elsősorban koszorúér betegségek diagnosztikájában használjuk. Fokozott terheléssel szemben adatokat kapunk a beteg vérnyomásáról, szívritmusáról és koszorúér állapotáról. Hasznos információkat nyerünk a beteg rendszeres sporttevékenységének megítélésére. Szívinfarktust követően állapot felmérésben is jelentős szerepe van. Terheléses EKG csak szakorvosi konzultáció és szívultrahang elvégzése után végezhető. (képek)
 5. EKG: nyugalmi EKG sok információt ad a szívizom állapotra, szívritmus megítélésében. (képek)
Mikor forduljon kardiológushoz?
 • szokatlan mellkasi fájdalom (angina pectoris gyanú) esetén
 • terhelésre, vagy akár éjszaka, nyugalomban jelentkező légszomj (dyspnoe) koszorúér betegségre , vagy szívelégtelenségre utalhat
 • ismeretlen eredetű fáradékonyság esetén
 • szapora szívdobogás, ritmuszavar érzés esetén
 • ismeretlen eredetű lábdagadás szívelégtelenségre utalhat
 • vérnyomás-ingadozás, vagy tartósan magas vérnyomás esetén, melyre az eddigi gyógyszerelés eredménytelen
 • pillanatnyi eszméletvesztés ritmuszavarra utalhat
 • férfiaknál a merevedési zavar (erectilis diszfunkció) általános érelmeszesedésre utalhat. Diszkrét, szakmailag korrekt vizsgálattal állunk rendelkezésére ilyen panaszok esetén is.
 • ha Ön cukorbeteg 45 év felett 3 évenként szükséges kardiológiai vizsgálat, mert a diabetes elfedheti a koszorúér betegség klasszikus tüneteit (pl. mellkasi fájdalom). Cukorbetegségben gyakoribb a szívelégtelenség és a ritmuszavar. Korán felfedezve, ezek a szövődmények, eredményesen kezelhetők, életet menthetnek.

Orvosok:

belgyógyász, kardiológus főorvos
belgyógyász, kardiológus, rehabitológus főorvos

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat, szív ultrahang vizsgálattal, terheléses EKG nélkül:
38.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, szív ultrahang vizsgálata, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Első szakorvosi vizsgálat terheléses EKG vizsgálattal:
56.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, szív ultrahang vizsgálata, terheléses EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat szívultrahang vizsgálattal (1 éven belül):
32.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, szívultrahang vizsgálat, leletek értékelése, a kezelés eredményességének vizsgálata, szükséges terápiás beavatkozások elvégzése, konzultáció, tanácsadás.
Szakorvosi konzultáció (1 éven belül):
25.000 Ft
Szívultrahang vizsgálat (önmagában csak Dr. Endersz Frigyes végzi):
25.000 Ft
ABPM – ambuláns vérnyomás monitorozás:
20.000 Ft
24 órás vérnyomásmonitor (ABPM) előre programozott időpontokban (nappal általában 30 percenként, éjjel óránként) automatikusan vérnyomást mér. Az így nyert mérési eredményeket tárolja, majd az adatokat az erre alkalmas program segítségével számítógépen értékeljük. Segítségével el tudjuk dönteni kezelendő-e a magas vérnyomás, vagy ismert magas vérnyomás kezelése sikeres volt-e.
24 órás EKG holter monitorozás:
20.000 Ft
Kisméretű készülék segítségével 24 órás folyamatos EKG rögzítésre van lehetőség. Ritmuszavar gyanú esetén használatos készülék által rögzített EKG-t szakorvos megfelelő számítógépes program segítségével értékeli ki. A beteg a vizsgálat napján nem fürödhet, a készüléket nem érheti víz, a mellkason több ún. elektróda felragasztása történik.
Esemény Holter (3 hétre):
22.000 Ft
Szakorvosi javaslat készítése viziten kívül (egy éven belüli vizit esetén):
6.000 Ft
EKG Vizsgálat:
9.000 Ft
A nyugalmi EKG sok információt ad a szívizom állapotra, szívritmus megítélésében.
Terheléses EKG:
20.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.