elhizas_szakrendeles

Elhízás szakrendelés

Távvizit lehetséges kontroll vizsgálatra jelentkező pácienseink számára (ld. alább)

Új módszerek és több szakember az elhízás kezelésében a Vanderlich Egészségcentrumban

Mottó: Az vagy, amit megeszel

Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet. Elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömegindexe (rövidítve TTI, angolul body mass index, BMI) 30 kg/m2 felett van. A testtömegindex a kilogrammban megállapított testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

Az elhízás hátterében az anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri (pl. élelemiszer függőség) vagy endokrin és környezeti hatásokra (a konyha is öröklődik) létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízást leggyakrabban több tényező együttesen okozza: a túlzott élelmiszerenergia-fogyasztás, a testmozgás hiánya és genetikai hajlam, habár néhány esetben elsődlegesen gének, endokrin rendellenességek, gyógyszerek vagy pszichiátriai betegségek a kiváltó okok. Az utóbbi években számtalan kutatás erősítette meg a velünk élő baktérium flóra (mikrobiom) szerepét az elhízás, de más betegségek kialakulásában, fenntartásában. Kevés bizonyíték támasztja alá azt a vélekedést, miszerint egyes elhízott emberek a lassú anyagcseréjük (metabolizmusuk) miatt akkor is híznak, ha keveset esznek. Általánosságban az elhízott emberek a megnövekedett testtömeg fenntartásának energiaszükséglete miatt több energiát használnak fel, mint sovány társaik.

Az elhízás krónikus és kiújuló betegség, mely tartós kezelést igényel, elsősorban az állapotot kísérő betegségek miatt is.

Az elhízás következtében számos betegség - különösen a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az obstruktív alvási apnoe, egyes rákbetegségek, a csont-ízületi gyulladás és az asztma - kialakulásának valószínűsége megnő.

Az egészséges étrend és a testmozgás az elhízás kezelésének alapvető elemei. Az étrend minősége javítható az energiadús – például zsírokban és szénhidrátokban gazdag – ételek fogyasztásának mérséklésével, és az élelmirost-fogyasztás fokozásával. Ma már két hatékony gyógyszer is rendelkezésre áll, viszonylagosan kevés mellékhatással. A gyógyszerek kombinálhatok is az egészséges életmóddal

Ha a táplálkozás terápia és a testmozgás, vagy a gyógyszeres kezelés nem eredményes, műtéti beavatkozással csökkenthető a gyomortérfogat, illetve a bélhosszúság, amelynek eredményeként a jóllakottság érzete hamarabb jelentkezik és a tápanyagfelvétel képessége csökken. Ezen műtéti beavatkozások között a leghatékonyabb, legbiztonságosabb, és a legkevesebb műtéti megterheléssel járó beavatkozás a gyomor bypass műtét, melyet az Magyarországon elsőként és Veszprémben alkalmaznak (www.fogyasmutettel.hu). Ezen műtétek nagy számban a mi betegeinken (legtöbbjük cukorbeteg) is alkalmazásra kerültek. Az eredmény jelentős és tartós: 40-80 kg fogyás, a magasvérnyomás, vérzsírok és a vércukor normalizálódása, a gyógyszerek (90%-ban az inzulin is) elhagyása és jelentős életminőség javulás. A műtét előtti kivizsgálás és a műtét utáni belgyógyászati, diabetológiai, obezitológiai gondozás a Vanderlich Egészségcentrumban megoldott. Az után követeshez szükséges rutin labor vizsgálatok, valamint a D vitamin, B12 vitamin szint vizsgálata szintén nálunk elérhető.
A gyógyszeres kezeléssel, illetve annak táplálkozás terápiával és mozgással való kombinálásában és a pre-és probiotikumokkal való kiegészítő kezelésben is jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek munkatársaink.

Az elhízás világviszonylatban az elsőszámú megelőzhető halálozási ok, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt növekvő arányban jelentkezik, és a nemzetközi egészségügyi szervezetek (WHO is) megítélése szerint a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája lehet.

Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és 27%-a elhízottnak számít. Az Európai Unió országaiban a túlsúlyosság a felnőtt lakosság 30-80%-ára jellemző. A WHO adatai szerint 2008-ban világszerte 1,4 milliárd felnőtt számított túlsúlyosnak, 500 millió fő elhízottnak.

Az elhízáshoz a modern világban (különösen a nyugati társadalmakban) szinte mindenütt előítéletek társulnak, bár a történelem során voltak olyan időszakok, amikor azt sok helyütt a jólét és a termékenység szimbólumának tekintették, és a világ néhány pontján ez még ma is így van.

Tegyen Ön is egészségéért!

Lehetőségek a Vanderlich Egészségcentrumban:

A Vanderlich Egészségcentrumban tapasztalt belgyógyászok, diabetológusok, lipidológus, hipertonológus, dietetikus, gyógytornász, pszichológus és korszerű diagnosztikai eszközök ( Inbody készülék, labor vizsgálatok), valamint az elhízás társbetegségeiben jártas szakorvosok ( kardiológus, endokrinológus, neurológus, reumatológus, érsebész, ultrahang ) segítenek Önnek testsúlya karbantartásában.

Távvizit menete:

  • Kérjen előjegyzést a 08-88-793–787-es telefonon, vagy a e-mailben.
  • A birtokában lévő leleteit a kapcsolat@vanderlich.hu e-mail címre 2 munkanappal a távvizit előtt kérjük elküldeni.
  • A vizit napján a megadott időben felhívjuk
  • A vizit után munkatársaink e-mailben leletet, szükség esetén szakorvosi javaslatot és számlát küldenek.
  • Szükség esetén receptet írunk a „felhőbe” (EESZT)

Orvosok:

belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
belgyógyász szakorvos
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus

Árak:

Első szakorvosi vizsgálat:
27.000 Ft
részletes kórelőzmény felvétele, fizikális vizsgálat, panaszok célzott vizsgálata, EKG vizsgálat, kiegészítő vizsgálatok indikálása, a szükséges terápiás beavatkozások és kezelések elindítása, tanácsadás.
Szakorvosi kontroll vizsgálat (távvizit is!) 1 éven belül
20.000 Ft
Receptírás:
5.000 Ft
Szakorvosi javaslat készítése viziten kívül (egy éven belüli vizit esetén):
6.000 Ft
* Áraink tájékoztató jellegűek, a végső ár a szakorvosi konzultáció után, a még szükségessé váló és Ön által elfogadott vizsgálatok ismeretében konkretizálódik. A vizsgálatokhoz felhasznált gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségeit a fenti árak nem tartalmazzák, kivéve, ha azok megjelölésre kerültek.