Hozzávalók:
- 10 dkg Graham liszt
- 15 dkg búzafinomliszt
- 1 db tojás sárgája
- 2,5 dkg zsír vagy margarin
- 1,5 dl tej
- fél csomag szárított élesztő vagy 2 dkg friss
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 3,5 dkg Xilit
- kevés olaj és baracklekvár
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk és beleszórjuk az élesztőt. A liszteket elmorzsoljuk a tojássárgájával és a zsírral. A lisztre öntjük a xilitet és a vaníliás cukrot, majd az élesztős tejet. Simára dagasztjuk, 1 órát kelni hagyjuk. Kb. 2 cm vastagra kisodorjuk és nagy pogácsa szaggatóval vagy egy üvegpohárral kiszaggatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ecsettel megolajozzuk és beletesszük a fánkokat. Még fél órát kelni hagyjuk meleg helyen. Kiskanállal lyukat nyomkodunk a közepükbe. 160 fokon 20 perc alatt világosbarnára sütjük. Lekvárral tálaljuk.A receptből kb. 16 db. fánk lesz, egyenként 98 kcal-t és 13 g szénhidrátot tartalmaznak.