Köretek

Lilahagyma lekvár

Hozzávalók: Elkészítés: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az olajjal, cukorral és a borral feltesszük főni. Az elején gyakrabban kevergessük. Közben egy narancsot megpucolunk és gerezdekre szedünk, eltávolítjuk a fehér- valamint a vastagabb héj(hártya) részeket, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a zöld fűszerekkel. A rozmaringból egy kis csipet is elég. A hagymát 30-35 percig főzzük, majd turmixolhatjuk a pépesebb állagért. Hozzákeverünk egy tasak ...

Pizza tekercs

thumbnail
Hozzávalók: Töltelékhez: Elkészítés: Enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojást és a tejet, valamint az olajat. Megsózzuk és oregánót is teszünk a tésztába. Jól összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva 30-40 percet kelesztjük. ...

Zöldbabos köles 4 személyre

Hozzávalók: Elkészítés: A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát felforrósított olajon megfonnyasztjuk. A megmosott, lecsurgatott köleshez hozzáadjuk a hagymát, ízlés szerint babérlevelet és adagonként 1,25 dl vizet vagy a zöldbab főzőlevét. Sózzuk, lefedve egyszer felfőzzük, majd kis lángon kb. 20-25 percig főzzük, többször megkeverve, hogy ne égjen le. A zöldbabot sós vízben megfőzzük. A sajtot és a paradicsomot apró kockára, a metélőhagymát apróra vágjuk. A zöldbabot és ...

Sárgarépás galuska

Hozzávalók: Elkészítés: A lisztbe beletesszük a finomra reszelt sárgarépát, a tojást, kevés sót, és annyi vizet, hogy galuskamassza sűrűségű tésztát kapjunk. Simára dolgozzuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Lassan forralva puhára főzzük. Ha feljön a víz tetejére, még kb. 5-8 percig forraljuk. Jól lecsepegtetve tűzálló tálba szedjük. Kevés olajjal meglocsoljuk, és összerázzuk. Energiatartalom 1 főre: 215,5 kcal. Szénhidrát tartalom 1 főre: 32,5 g Henn Dóra dietetikus ...

Spenótos palacsinta

Hozzávalók: Elkészítés: A tojással, a liszttel, tejjel palacsinta tésztát keverünk. A spenótot forró sós vízben megfőzzük, áttörjük és a masszához keverjük. Palacsintákat sütünk belőle, reszelt sajttal feltekerve tálaljuk. Ízlés szerint tejföllel is meglocsolhatjuk. A recept összesen 670 kcal-t és 85 g szénhidrátot tartalmaz. Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Párolt köles 4 személyre

Hozzávalók: Elkészítés: Olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd forgassuk át a kölest is. Engedjük fel 2,5-szeres vízzel, sózzuk, fűszerezzük. 20 perc alatt megfő. Energiatartalom 1 főre: 307 kcal Szénhidrát tartalom 1 főre: 54, 4g Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Lengyeles karfiol 4 személyre

Hozzávalók: Elkészítés: A karfiolt megfőzzük sós vízben. Maradjon roppanós. Borssal fűszerezzük. Margarinon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A karfiolt jénai tálba szedjük, megszórjuk a zsemlemorzsával, meglocsoljuk joghurttal és sütőben összemelegítjük. A recept összesen 641 kcal-t és 79 g szénhidrátot tartalmaz Energiatartalom 1 adagban: 160 kcal Szénhidráttartalom 1 adagban: 19,7g Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Rizs sajttal, paradicsommal

Hozzávalók: Elkészítés: Szokásos módon párolt rizst készítünk. Kiolajozott tűzálló tál aljára terítjük, beborítjuk vékony karikára szelt hagymával, paradicsommal és tetejét meghintjük reszelt sajttal. Annyi ideig sütjük, míg a sajt ráolvad. Energia: 213 kcal Szénhidrát: 33 gramm Fehérje: 5 gramm Zsír: 6 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Gombás paradicsom

Hozzávalók: Elkészítés: Az olajban megpirítjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha megpirult hozzáadjuk a felszeletelt gombát és puhára pároljuk, gyakran kevergetve. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsompürét vízzel hígítjuk apróra vágott petrezselymet szórunk bele és addig főzzük, amíg sűrű szószt kapunk. A tűzről levesszük, sóval ízesítjük. A mártást a gombára öntjük és melegen tálaljuk. Főtt húst adhatunk hozzá. Energia: 117 kcal Szénhidrát: 9 gramm Fehérje: 7 gramm Zsír: 5 gramm Henn Dóra ...

Parajfelfújt

Hozzávalók: Elkészítés: A parajt kevés forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, apróra vágjuk. A kicsavart, áztatott zsemlét a tojássárgáját, margarint, sót, borsot, végül pedig a felvert habot hozzákeverjük. Kikent formába öntjük és 20-25 percig sütjük vagy őzgerinc formában vízgőzön főzzük. Energia: 158 kcal Szénhidrát: 10 gramm Fehérje: 9 gramm Zsír: 8 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum