Saláták

Zelleres burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: Elkészítés: A megpucolt zellert gyufaszál méretűre vágjuk és sós vízben majdnem puhára főzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. A burgonyát héjában megfőzzük. Megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk. Fűszerekkel, citrom levével ízesítjük és hozzá keverjük a zellert. Tálalás előtt lehűtjük. Energiatartalom 1 főre: 83 kcal. Szénhidrát tartalom 1 főre: 21 g. Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért. Jó étvágyat kívánok! Henn Dóra dietetikus ...

Téli gyümölcssaláta

Hozzávalók: Elkészítés: A mézet összekeverjük a citrom kicsavart levével és a húsával, valamint kevés reszelt citrom és narancshéjjal – ez lesz az öntet. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Összekeverjük az öntettel és hűtőben pihentetjük. Tálalás előtt búzacsírával megszórjuk. Energia: 114 kcal Szénhidrát: 23 gramm Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért. Jó étvágyat kívánok! Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Zeller saláta

Hozzávalók 4 személyre: Elkészítés: A zellert megfőzzük és vékony pálcikákra szeleteljük. Elkeverjük a felszelelt naranccsal, durvára tört mandulával és a szeletelt zellerlevéllel. A joghurtot jól kikeverjük a mézzel, citromlével és kevés sóval, majd a zellerhez keverjük. Narancs szeletekkel, zellerzölddel díszítve tálaljuk. Energiatartalom 1 főre: 62 kcal. Szénhidrát tartalom 1 főre: 9,6 g. Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért.

Sárgarépa saláta mézzel és dióval

Hozzávalók 4 személyre: Elkészítés: A finomra reszelt sárgarépát összekeverjük a vágott dió felével és a búzacsírával. A citrom levével és húsával ízesítjük, reszelt héját is beletehetjük. Ha szükséges, vizet öntünk rá és hűtőben érleljük. Tálalás előtt megszórjuk a maradék dióval. Ha szeretnénk az energiatartalmát csökkenteni, elkészíthetjük diabetikus mézzel vagy édesítőszerrel. Energiatartalom egy főre: 90 kcal. Szénhidrát: 13,8 g Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Kínai kel saláta

Hozzávalók: Elkészítés: A kínai kelt vékony csíkokra (szeletekre) vágjuk, a lilahagymát felszeleteljük. Joghurtból, mustárból öntetet készítünk, fűszerezzük és összekeverjük a salátával. Energia: 185 kcal Szénhidrát: 19 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Lencse saláta

Hozzávalók: Elkészítés: A lencsét beáztatjuk 2-3 órára. Puhára főzzük ételízesítős vízben és hagyjuk kihűlni. A tejfölből, majonézből, mustárból mártást készítünk. Ízlés szerint fűszerezzük. A lilahagymát apróra, a megfőtt virslit karikákra vágjuk. Végül összekeverjük a hozzávalókat. Energia: 2063 kcal Szénhidrát: 123 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Bulgur saláta

Hozzávalók: Öntet Saláta: Elkészítés: A bulgurt leöntjük a forróvízzel és lefedve állni hagyjuk. Először az öntet hozzávalóit összekeverjük, állni hagyjuk, hogy legyen ideje összeérni. Ha a bulgur megpuhult, felszívta a vizet, összekeverjük az apróra kockázott zöldségekkel. A rukkolát csak tálalás előtt keverjük bele. Majd leöntjük az öntettel. Energia: 566 kcal Szénhidrát: 86 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Töltött paradicsom

Hozzávalók: Elkészítés: A paradicsom tetejét levágjuk, magjait kikanalazzuk. A túróból és a tejfölből masszát készítünk, ízlés szerint ízesítjük és a paradicsom belsejébe töltjük. Önmagában, kisétkezésként fogyaszthatjuk. Energia: 232 kcal Szénhidrát: 13 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum