Mártások, Krémek

Tavaszi túrókrém

Hozzávalók 4 adaghoz: Elkészítés: A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk az aprított újhagymát és petrezselyemzölddel, bazsalikommal, sóval ízesítjük. A retket durva reszelőn lereszeljük és tálalás előtt keverjük a túróhoz. Salátalevélen vagy salátalevélbe göngyölve tálaljuk. Energiatartalom 1 főre: 88 kcal. Szénhidrát tartalom 1 főre: 3,3 g. Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért. Jó étvágyat kívánok! Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Tormakrém almával

Hozzávalók 4 adaghoz: Elkészítés: A tejfölt összekeverjük az olajjal, a finomra vágott petrezselyemzölddel és sóval. Belereszeljük a tormát és az almát (ha szép, héjastól). Ha a torma erősségét enyhíteni szeretnénk, akkor reszelés után forrázzuk le és lecsepegtetés után adjuk a tejfölhöz. Lehűtve tálaljuk. Energiatartalom 1 főre: 120 kcal. Szénhidrát tartalom 1 főre: 7,5 g. Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért.

Zeller mártás (5 adag)

Hozzávalók: Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk és megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockákra vágott zellert, zellerzöldet, sózzuk és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, zsírjára pirítjuk és meghintjük liszttel, átkeverjük. Majd felengedjük csontlével, borsozzuk és összeforraljuk. Tejföllel sűrítjük. Sültekhez, főtt marha hús mellé kiváló. Adagonként: Energia: 137 kcal Szénhidrát: 11 gramm Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért.

Céklás szendvicskrém

Hozzávalók: Elkészítés: A céklát nyersen lereszeljük, kicsavarjuk, ha szükséges. Hozzákeverjük a vajkrémhez és fűszerezzük. Lehűtve szendvicshez, pirítóshoz kiváló. Energia: 415 kcal Szénhidrát: 14,3 gramm Forrás: Bencsik Klára, Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért.

Zöldbabkrém

Hozzávalók: Elkészítés: A zöldbabot megpároljuk a vajon, majd hozzáadjuk a fűszereket és össze turmixszoljuk, pürésítjük.

Cékla krém

Hozzávalók: Elkészítés: A céklákat sütőpapíron megsütjük (kb.1,5 óra). Megpucoljuk és a fűszerekkel együtt össze turmixszoljuk. Pirítósra kenve finom, egészséges és mutatós.

Csicsóka krém

Hozzávalók: Elkészítés: A csicsókát enyhén sós vízben megfőzzük, pürésítjük. Ha kihült, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a többi fűszert, majd a vajjal habosra keverjük. Kenyérre kenve tálaljuk. Nagyon finom savanyúkáposztával. Energia: 895 kcal Szénhidrát: 20 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Sajtmártás (4 adag)

Hozzávalók: Elkészítés: Világos rántást készítünk a lisztből, margarinból, felengedjük a tejjel. Megsózzuk, beletesszük a reszelt sajtot és készre forraljuk. Ízesítjük a fűszerekkel. Energia: 159 kcal Szénhidrát: 13 gramm Fehérje: 8 gramm Zsír: 8 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum

Uborkamártás (4 adag)

Hozzávalók: Elkészítés: Az uborkát apró kockákra vágjuk, vagy reszelőn lereszeljük és megfelelő mennyiségű vízben feltesszük főni. A tejfölből , lisztből habarást készítünk és besűrítjük a mártást. Ízesítjük sóval, édesítőszerrel. Energia: 70 kcal Szénhidrát: 11 gramm Fehérje: 3 gramm Zsír: 1 gramm Henn Dóra dietetikus Vanderlich Egészségcentrum