Syncumar kezelés alatt állók diétája

thumbnail

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. (A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.)

A Syncumar a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét.

Syncumarral kezelt betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.

A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a Syncumar hatását. A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.

Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkent K vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.

Magas K vitamin tartalmú élelmiszerek 0,1-0,6mg/100g

máj, tojás, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, saláta, szójabab, málna, eper

  • napi maximum 100g mennyiségig fogyaszthatóak
  • naponta csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk
  • ne együtt fogyasszuk
  • önálló köretként ne fogyasszuk
  • tojást önálló ételként ne fogyasszunk

Amire még érdemes odafigyelni

  • zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcs vagy kevés fekete tea. Szóba jöhet: kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág
  • bazsalikom, oregánó, kakukkfűből keveset
  • zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K vitamint tartalmaznak
  • növényi olajok K vitamin tartalma magas – rejtett olajokat tartalmazó ételeket kerüljük: olajos halak, salátaöntetek, majonéz
  • a K vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K vitamin tartalmából

Nem táplálkozással kapcsolatos befolyásoló tényezők

  • egyéb gyógyszerek szedése – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost
  • láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát
  • alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett
Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum