Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. (A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.)
A Syncumar a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét.
Syncumarral kezelt betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.
A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a Syncumar hatását. A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.
Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkent K vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.
Magas K vitamin tartalmú élelmiszerek 0,1-0,6mg/100g
máj, tojás, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, saláta, szójabab, málna, eper
- napi maximum 100g mennyiségig fogyaszthatóak
- naponta csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk
- ne együtt fogyasszuk
- önálló köretként ne fogyasszuk
- tojást önálló ételként ne fogyasszunk
Amire még érdemes odafigyelni
- zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcs vagy kevés fekete tea. Szóba jöhet: kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág
- bazsalikom, oregánó, kakukkfűből keveset
- zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K vitamint tartalmaznak
- növényi olajok K vitamin tartalma magas – rejtett olajokat tartalmazó ételeket kerüljük: olajos halak, salátaöntetek, majonéz
- a K vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K vitamin tartalmából
Nem táplálkozással kapcsolatos befolyásoló tényezők
- egyéb gyógyszerek szedése – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost
- láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát
- alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett