„Súlyos” karácsonyi kérdések

A világban több százmillió ember – köztük 2-es típusú diabéteszes – küzd súlyproblémákkal. Számukra a karácsony, az év végi ünnepek fokozott „veszélyt” jelentenek. A bőséges étkezések, a fizikai aktivitás hiánya miatt. Még a gyakorlott diétázók többségénél is felszalad néhány plusz kiló ebben az időszakban.

Az alábbiakban ismertetett Winter Weight Watch Study célja egy rövid viselkedésterápiás intervenció eredményességének vizsgálata az év végi testsúlygyarapodás megelőzésében.

A táplálkozási viselkedést befolyásoló intervenció 3 komponensből állt:

  • a súly önellenőrzésre törekvés, legalább heti kétszer, de ideális esetben naponta
  • 10 tipp a súlykontroll érdekében
  • PACE információ (physicical activity calorie equivalent) az ünnepi ételekkel kapcsolatban, azaz, hogy mennyit kell mozogni ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az adott étellel bevitt kalóriát
A táplálkozási viselkedést befolyásoló intervenció célja az volt, hogy a résztvevők súlya a megfigyelési időszak alatt ne gyarapodjon többet 0,5 kg-nál.

A résztvevőket arra kérték, hogy a súlyukat rendszeresen mérjék a nap ugyanazon szakában és ugyanolyan körülmények között, ami hozzásegít a súly önellenőrzéssel kapcsolatos szokás kialakulásához. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy megfigyeljék azt a résztvevők, hogy a viselkedésük milyen hatással van a testsúly alakulására és módot ad arra, hogy reagáljanak, változtassanak.

10 TIPP:

  • Tartsa meg a napi táplálkozási rutinját!
  • Fogyasszon csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket!
  • Sétáljon rendszeresen!
  • Tízóraira, uzsonnára egészséges snack-et fogyasszon!
  • Ellenőrizze az ételek címkéjét, az étel összetevőit!
  • Figyeljen a mennyiségre!
  • Minden órában 10 percre szakítsa meg az ülő foglalatosságát!
  • Figyeljen oda, hogy mit és mennyit iszik!
  • Étkezzen megfelelő körülmények között, ne útközben, vagy TV előtt ülve!
  • Fogyasszon naponta 5 adag (összesen kb. 400g) zöldséget és gyümölcsöt!

PACE információ:
Pl. 1 vékony szelet grillezett pulyka (60g) kalóriatartalma megfelel 16 perc sétának, vagy 8 perc futásnak.
A vizsgálatban 272-vették rész, 78%-ban nők, átlagéletkor: 43,9év, testtömeg index. 20. Két egyenlő csoportra osztották őket. Az egyik csoport a fent leírt, táplálkozási viselkedés befolyásoló intervenciót, míg a másik csoport egészséges élezmódra vonatkozó brosúrákat kapott étkezési tanácsol nélkül. A karácsonyi időszak alatt az intervenciót követő csoportban nem volt hízás 80,3-80.0kg), míg a brossurát kapó csoportban 0,5kg átlag súlynövekedés volt mérhető.
Következtetésként elmondható, hogy egy rövid viselkedési beavatkozás, amely magában foglalja a rendszeres önmérlegelést, testsúly-szabályozási tanácsokat, valamint az ünnepi ételek és italok kalóriáinak elfogyasztásához szükséges fizikai aktivitás mennyiségével kapcsolatos információkat, megakadályozta a súlygyarapodást a karácsonyi ünnepek alatt.

ÚTRAVALÓUL a karácsonyi és szilveszteri ünnepekre:
A fenti egyszerű beavatkozással a résztvevők képesek voltak megelőzni a karácsonyi időszak alatt bekövetkező súlygyarapodást.
A rendszeres súlymérés segít fenntartani a kontrollt. Az ételek címkéjének ellenőrzése és a PACE információ jelentős segítség abban, hogy az emberek tisztában legyenek az ételek és italok összetételével és energiatartalmával.

Irodalom: Mason F és mtsai. BMJ 2018;363:k4867 PC-HU-101712. Lezárva: 2020. 12. 10.
A Boehringer Ingelheim Magyarország által kiadott orvosoknak szóló tájékoztató alapján készítette a Vanderlich Egészségcentrum, www.vanderlich.hu