Segítség Cukorbeteg lettem

thumbnail

Megjelent egy új kiadvány cukorbetegeknek: Segítség Cukorbeteg lettem! címmel.

Hasznos nemcsak kezdőknek, hanem haladóknak is! A könyv három szerzője közül ketten a Vanderlich Egészségcentrum munkatársai.

A könyv a Springmed Kiadó honlapján vásárolható meg.

Olvasson bele az előszóba!

Ön bizonyára most szembesült azzal a ténnyel, hogy cukorbeteg. Lehet, hogy már hetek - hónapok óta kínozzák olyan tünetek, mint a fokozott szomjúság, a többszöri, éjszakáit is meg - megszakító vizelés, esetleg fogyás, látásromlás, vagy éppen lábfájdalmak.

Kezelőorvosának a közlése, hogy megvan a bajok eredete, a cukorbetegség, némi megkönnyebbülést jelent az Ön számára. Ugyanakkor kétségeket is: Hogyan tovább? Mit is kell tennem? Mekkora változást okoz ez az életemben, munkámban, családi környezetemben?

Az is lehet, hogy véletlenül fedezték fel Önnél a bajt egy szűrővizsgálaton, vagy más okból, más betegség kapcsán végzett vizsgálatok során. Lehet, hogy semmi ilyen jellegű panasza nincs, és most értetlenül áll a dolgok előtt. Tényleg diétáznom kell, lemondanom kedvenc ételeim fogyasztásáról? Netán gyógyszert is kell szedjek, vagy inzulint adjak magamnak? Mindnyájukban, akik először találják szemben magukat a cukorbetegséggel, számtalan kérdés, kétség, félelem fogalmazódik meg. Hirtelen eszükbe jut, vagy tapintatlan családtagok, ismerősök hívják fel figyelmüket olyanokra, akik cukorbetegségük vélt, vagy valós következményeként vesztették el látásukat, lábukat, szenvednek érszűkületben vagy vesebajban. Mindezek tovább fokozhatják félelmeiket, sokuknál kétségbeesést okozva.

Az is lehet, hogy már Ön régóta cukorbeteg, de nem volt lehetősége kellő ismeretek szereznie a bajról és kiadványunkból szeretne tájékozódni. Önnek is sok kérdése lehet.

Próbáljunk meg közösen szembenézni a tényekkel!

Ebben a kézikönyvben szeretnénk rendszerezni, összefoglalni és kiterjeszteni azt a sok hasznos tanácsot, amit máris kapott kezelőorvosától és annak segítőitől: Mit is kell Önnek tennie? Mikor és kihez fordulhat további tanácsért? Kitől kaphat segítséget? Mik a jogai és mi az Ön szerepe a baj minél jobb kezelésében? Mit tehet azért, hogy a cukorbetegség ellenére jó közérzettel folytathassa munkáját és élvezhesse az élet szépségeit?

Egyet már most le kell szögeznem. Az Ön aktív közreműködése jelentősen meg fogja könnyíteni kezelését. Ha képes magáért tenni, bizonyos dolgokat megtanulni, kezelőorvosa is könnyebb helyzetben lesz.

Ketten együtt sokat elérhetnek annak érdekében, hogy a betegség ne romoljon, ne következzenek be azok a rettegett szövődmények, melyek a köztudatban összekapcsolódtak a cukorbaj fogalmával. Ezek kialakulása nem törvényszerű. A kezelőszemélyzet és a páciens jó együttműködése, a már létező korszerű kezelési módok / diéta, gyógyszerek, otthoni önellenőrzés, járó betegként elérhető gyors és egyszerű vizsgálómódszerek stb. / ma már nagyon jó esélyt adnak a cukorbetegeknek. Ha szembe tud nézni a bajjal, és kellő ismeretek birtokában képes önmagáért tenni, életminősége, munkabírása és önbizalma is javulni fog. Ha pedig cukorbetegségét már valamely szövődmény / szemészeti, szív - érrendszeri stb. / kapcsán fedezték fel, akkor sem kell elkeserednie. Kellő odafigyeléssel ezek is javíthatók vagy rosszabbodásuk megakadályozható.

Olvassa el ezt a tájékoztatót, vegye elő gyakran! Kérdéseit beszélje meg kezelőorvosával! Bármit kérdezhet, ne gondolja, azt, hogy az esetleg butaság. Soha nem szégyen, ha valamit nem tud.

Segítségére lehetnek még a képzett betegtársak is, sokat tanulhat tőlük is. Ma már az ország minden megyéjében működik cukorbeteg egyesület. Nagyon sok településen a diabétesz klubok lehetnek segítségére. Keresse velük a kapcsolatot! Olvassa rendszeresen a cukorbetegeknek szóló Diabetes című újságot és tájékozódjon az internet megbízható honlapjain, ezeket is megtalálja a könyvünkben! Érezni fogja, hogy nincs egyedül.

Abban az esetben, ha orvosának bármi gondja van az Ön kezelését illetően, beutalhatja a minden megyeszékhelyen, de sok más településen is működő speciális diabétesz szakrendelésre, ahol a legkorszerűbb ellátást kaphatja.

A könyv megírásában rajtam kívül oroszlánrészt vállalt a Vanderlich Egészségcentrum kitűnő belgyógyász-nefrológus szakorvosa, Dr. Havasi Anett, aki már a cukorbetegség kezelésében is szép sikereket ért el. A táplálkozással foglalkozó fejezetet pedig az ország egyik legjobb szakértője, a szentesi, Dr. Bugyi István Kórház kiváló belgyógyász-diabetológus főorvosa, Dr. Földesi Irén írta. Köszönöm a veszprémi Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézet igazgatójának, Edvy László Tanár Úrnak a Sport és Testmozgás című fejezet megírásához nyújtott értékes szakmai tanácsait és ábráit!

A könyv tartalmában megjelenik az évtizedek alatt összegyűlt tapasztalat, melyet eddigi munkatársaimmal együtt csapatként, pácienseinktől is sokat tanulva, összegyűjtöttünk.

Érdeklődő együttműködésében bízva üdvözli szerzőtársaim és sok „ haladó” páciensünk nevében is:

Dr. Vándorfi Győző
a veszprémi Vanderlich Egészségcentrum vezető főorvosa
dr_vandorfi_gyozo_borito
Dr. Vándorfi Győző; kapcsolat@vanderlich.hu

Belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos. A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum (www.vanderlich.hu) vezető főorvosa, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) vezetőségi tagja, az MDT honlapjának (www.diabet.hu) főszerkesztője, a Diabetes újság alapítója és szerkesztőbizottságának elnöke. A MDT Magyar Imre-emlékérem, a Pro Aegrotis, a Pro Diabetologia és Veszprém Város Pro Urbe-díj tulajdonosa. 2000 óta a Magyar Diabetes Társaság hat kongresszusának és a Dunántúli Diabetes Hétvégék főszervezője. A Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke.

dr_havasi_anett_borito
Dr. Havasi Anett; kapcsolat@vanderlich.hu

Belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati Centrumában dolgozik, és ezzel egyidejűleg a veszprémi BBRAUN AVITUM 3. sz. Dialízis Központjában a veseelégtelenségben szenvedő betegek hasűri vesepótló kezelését végzi. 2013-tól a Vanderlich Egészségcentrumban is rendel, és hipertóniás, diabéteszes és idült anyagcsere-betegségekben szenvedő betegekkel foglalkozik. Részt vesz a beteg- és nővéroktatásban. A diabéteszes futballválogatottorvosa.

dr_foldesi_iren_borito
Dr. Földesi Irén; földesi.iren@szentesi-korhaz.hu

Belgyógyász, diabetológus, klinikai farmakológus, egészségügyi szakmenedzser, főorvos. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház Diabétesz Szakrendelésének vezető főorvosa, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) honlapjának (www.diabet.hu) főszerkesztő- helyettese, MDT Magyar Imre-emlékérem, Dr. Bugyi István-emlékérem és a „Kórház Kiváló Orvosa” cím tulajdonosa. Érdeklődési területe a terhességi diabétesz, a cukorbetegség életmódkezelése, a páciensedukáció (betegoktatás) és a diabéteszes láb kezelésének kérdésköre.

dcont_borito