Hozzávalók:
- 350 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g búzaliszt
- 100 g margarin
- 3 db tojássárgája
- 50 g élesztő/ egy kis zacskó porélesztő
- 2,5-3 dl tej
- 3 kiskanál cukor
- só, oregánó
- 80 g pizzakrém
- 150 g gépsonka
- 1 kisfej lilahagyma
- 200 g trappista sajt
- kevés tejföl és fokhagymakrém
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket összekeverjük, sózzuk, oregánóval ízesítjük. Belekeverjük a három tojássárgáját, az olvasztott margarint és a felfutott élesztőt a tejjel. Simára dagasztjuk. Meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. A tésztát megfelezzük, kevés gyúrás után 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pizzakrémmel, ráterítjük a gépsonkákat egyenletesen elosztva, majd a felszeletelt hagymát és végül a vékony szeletekre vágott sajtot. Szorosan feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat. Egy kiskanál tejfölt összekeverünk vízzel, hogy híg legyen és egy kevés fokhagyma krémmel. Ecsettel megkenjük a csigákat és 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük.Tejfölből, fokhagymából, zöld fűszerekből mártogatóst készíthetünk hozzá.
A csigák méretétől függ a darabszámuk, ezért pontos tápanyagértékeket a sütés után lehetne megadni. A hozzávalókat tekintve 4044 kcal és 403 g szénhidrát. Egy csiga megközelítőleg 115 kcal és 11 g szénhidrát lesz.