Mi is az a reuma?

A reuma nem új keletű kór, egyes régészeti csontváz leletek arra engednek következtetni, hogy már időszámításunk előtt is küszködtek vele.

De pontosan mi is ez a betegség?

Lényegében olyan tünet csoport, amely a mozgásszervek fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal járó állapotát öleli fel. Sok féle fajtája van, mai ismereteink szerint kb. 200. Valamennyire jellemző, hogy a csont, izom és kötőszövet szerkezete, kémiai összetétele megváltozik Leggyakoribb a gyulladásos és kopásos megbetegedés, amelyek optimális kezelés nélkül hetekig, vagy több évig is elhúzódhatnak, kis kellemetlenséget, vagy súlyos rokkantságot okozva. Kialakulásában sokféle tényező szerepelhet, a fizikai ártalmak, hideg, huzat, meghűlés, különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések, rossz táplálkozás, helytelen testtartás, mozgásszegény életmód, örökletesség.

A reumás betegségek igen gyakoriak, idős emberek között többször fordulnak elő, de érinthetik bármely korosztályt, nemtől, fajtól, szociális helyzettől függetlenül. Az egész világon és minden éghajlaton előfordulnak.

Külön fogalmat jelent az úgynevezett reumatizmus, amely olyan fájdalmat jelent, amely az ízületek körül keletkezik. Kialakulásában speciális tényezőt nem tudunk kimutatni. A fájdalom rövid idő alatt néha magától is elmúlik.

A reumás betegségek halál okként nem szerepelnek, de az élet minőséget jelentősen ronthatják, ezért ha időben fordulunk szakorvoshoz számtalan fájdalmas napot kerülhetünk el.
Dr. Sulyok Gabriella
reumatológus főorvos
Vanderlich Egészségcentrum