Megszűnik a „diabetikus” megjelölés

thumbnail

Eddig a diabetikus megjelölést azokra a termékekre lehetett alkalmazni amelyek,

  • igazolhatóan alacsonyabb szénhidrát tartalommal rendelkeznek, mint a velük összehasonlítható hagyományos élelmiszerek
  • csokoládék, melyek hozzáadott cukorként csak fruktózt tartalmazhatnak
  • hozzáadott egyszerű cukrokat nem tartalmaznak, természetes egyszerű cukor tartalmuk pedig maximum 3 %.

Azonban a fenti tilalmak a fruktózra nem vonatkoztak. Tehát fruktózból „bármennyi” hozzáadható ezekhez az élelmiszerekhez. Sajnos ez okozza a legtöbb félreértést, ami felmerül a diabetikus termékekkel kapcsolatban. Az emberek többsége azt gondolja ezekről a termékekről, hogy szabadon – akár korlátlanul – fogyszthatók diabéteszben. Valamint a fogyni vágyók is gyakran választják ezeket a termékeket.

De mi is az a fruktóz?

Magyar neve gyümölcscukor, a répacukornál is édesebb – gyümölcsökben, mézben fordul elő természetes formában. A szervezetben történőlebontása lassú, ezért lassabban emeli a vércukor szintet. Emiatt és többszörös édesítő ereje miatt jól alkalmazható (lenne) cukorbetegeknek készülő termékekhez. Azonban mára már bizonyításra került, hogy a fruktózbevitelt hamar túlzásba lehet vinni, s ennek már káros – vérzsír emelő - hatása van. A fruktóz lebomlása után, a májban raktározódik, ha a raktárak megteltek a zsírképzés következik. Tehát a fruktózzal készülő édességektől ugyan úgy el tudunk hízni, mint a hozzá hasonló hagyományos élelmiszerektől.

Azzal, hogy eltörlik a diabetikus megjelölést, az emberek rákényszerülnek, hogy elolvassák az élelmiszercimkét – melynek feltűntetési kötelezettségei viszont egyre szigorodnak.

Ez az irány nem feltétlen rossz. Hiszen ezen információk birtokában, nagyobb biztonsággal tudjuk eldönteni, hogy mi a legmegfelelőbb élelmiszer a számunkra. Ha néztük volna az élelmiszercimkét és vesszük a fáradtságot, hogyösszehasonlítsunk például egy diabetikus és egy hagyományos nápolyit, már rég kiderült volna számunkra, hogy szénhidrát tartalmuk közel azonos. Csak a szénhidrát felszívódásában van különbség. Ebben az esetben viszont mérlegelnünk kell, hogy inkább otthon készítünk magunknak valami finomságot vagy számolunk a fruktóz esetleges negatív hatásaival.

Ez nem azt jelenti, hogy mostantól száműzzük a fruktózt az életünkből a gyümölcsökkel eggyütt. Hanem, hogy járjunk nyitott szemmel, olvassunk élelmiszer cimkét és mérlegeljünk. Gyümölcs fogyasztási szokásainkon nem kell változtatnunk. Elhízás esetén a magas fruktóz tartalmú gyümölcsök – banán, szilva, szőlő, aszalt gyümölcsök –viszont nem ajánlottak.

Természetesen a paicon már megjelentek olyan „diabetikus” termékek, melyek nem fruktózzal készülnek. Az összetevők között találunk xilitet (nyirfacukor), eritritet, steviat stb. Ezen természetes édesítőszerek kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek - alacsonyabb vagy elhanyagolható szénhidrát tartalom. Hátrányként talán a hasmenést, haspuffadást okozó hatásuk elmíthető, de a szervezet fokozatosan hozzászoktatható és a panaszok megszűntethetőek.

Ez a törvényi változás minden bizonnyal problémákat fog okozni, mind frogalmazói mind vásárlói részről. Lehetséges, hogy nehezebben fogunk rátalálni egy-egy, már bevált termékre. A rendelet 2016. júlis 20.-től érvényes, vigyünk magunkkal szemüveget a bevásárláshoz.

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum