Koleszterinszegény étrend

thumbnail

A vér egyik zsírtermészetű alkotóeleme a koleszterin. A szervezeten belül a sejtmembrán alkotója, a D vitamin és számos hormon elő anyaga. A szervezetben megtalálható koleszterin háromnegyedét belső termelés állítja elő, csupán 25 % -át teszi ki a kívülről bejuttatott koleszterin. A vér koleszterinszintjét 5,2 mmol/l alatt tekintjük normálisnak. Ha e fölé emelkedik nagyobb az esély a szív és érrendszeri megbetegedésekre. Ezen kívül triglicerid is megtalálható a vérben, mely a szervezet fő energia forrása.

A vérzsír paraméterek több okból is eltolódhatnak. Ha a kezelőorvosa koleszterinszegény diétát javasol, az alábbiakat érdemes megfogadni. Mivel koleszterin csak az állati eredetű termékekben található, ezért ezek kerülnek mennyiségi korlátozás alá – tojás, zsíros tej és tejtermékek, zsíros húsok. Valamint a rosttartalom növelésével, azért érhetünk el eredményt, mert megkötik a táplálékkal bevitt koleszterint, nem engedik felszívódni.

  • Leves készítésekor használjunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Sűrítsük saját anyagával, leturmixolva azt. A sűrítésre használt tojássárgáját, tejszínt, vajat, zsíros tejfölt hagyjuk el. A levestésztát helyettesítsük árpagyönggyel, hajdinával vagy gyúrjuk a tésztát csak tojásfehérjével. A húslevest hűtsük ki és zsírozzuk le.
  • A zöldségeket jól fel lehet használni a diétában. Tejtermékes sűrítés helyett pároljuk, készítsük angolosan, lengyelesen vagy csőben sütve. Zöldfűszerek használatával jóízű ételt kapunk.
  • Magas szénhidrát tartalmú köreteinket keverjük zöldségekkel, nyissunk az egyéb gabonatermékek felé: barnarizs, hajdina, köles, bulgur stb. Gabonapelyhekből kását, tejes édességet készíthetünk.
  • Száraztészta esetén a tojásnélkülit válasszuk. A tészták rosttartalmát teljes kiőrlésű lisztek, korpa hozzáadásával tudjuk növelni. búzakorpával. A tojásfehérjével készített sárgarépás galuska is jól használható.
  • Mártások esetén is kerüljük a tejszínt, tejfölt. Házi majonéz sem javasolt helyette kefirt vagy natúr joghurtot ízesíthetünk mustárral, édeskével, borssal.
  • Bátran készítsünk salátákat ecetes öntettel, sokféle nyers vagy akár főtt zöldség felhasználásával. A dresszingre mindig ügyeljünk, hogy állati eredetű zsírt ne tartalmazzon.
  • A húsok közül a legkedvezőbbek a tengeri halak és a busa. Ezen kívül a szárnyasok is fogyaszthatóak a bőr eltávolítása után. Sertésből, marhából a sovány húsrészeket válogassunk (comb, karaj) és az ételkészítés során figyeljünk a zsiradék mennyiségére. Zsírszegény konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazva (teflon, alufólia, sütőzacskó, grill, kontaktgrill, légkavarásos sütő, agyagedény alkalmazása), zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt párolva, tűzdelve, zöldségekkel rakva fogyasszuk. Belsőségek, zsíros felvágottak, szalonna ne szerepeljen az étlapon.
  • Édességek készítésekor használjunk magas rosttartalmú lisztet vagy korpát. Ha lehetséges, csak a tojásfehérjét használjuk fel. Zsiradékként margarint használjunk. Gyakrabban legyenek gyümölcsös sütemények, pudingporból készült desszertek.

Nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitel. Víz, ásványvíz, gyümölcstea, limonádé, zöldség és gyümölcslevek, sovány tej, joghurt. Szükség esetén édesítő szerrel ízesítve.

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum