Hogyan legyünk „elég jó” anyák?

thumbnail

Az „elég jó anya” kifejezés egy Winnicott nevű pszichológus fogalma. Arra utal, hogy ideális anya nem létezik, mint ahogy más területen sem teljesíthetünk 100%-osan.

Aki a gyermeknevelésben maximalizmusra törekszik, sajnos saját magát ítéli kudarcra, hisz a szüntelen aggódás, bizonytalanság, hogy megfelelően viseli-e gondját a gyermeknek, nemcsak neki jelenthet szenvedést, de az anya-gyermek kapcsolatra is hatással van.

Az „elég jó anya” el tudja fogadni önmagát és korlátait, így tisztában van saját képességeivel, lehetőségeivel.

Nincs általános gyermeknevelési recept, a legtöbbet a gyermek tud segíteni az anyának, ehhez viszont az szükséges, hogy az anya ráhangolódjon gyermeke szükségleteire.

Fontos, hogy az újdonsült anyuka bízzon a saját képességeiben, el tudja viselni, hogy időnként hibát követ el.

Fontos az is, hogy nem tudjuk gyermekeinket minden nehézségtől megvédeni, de nem is előnyös, ha erre törekszünk, hiszen a megküzdő képesség, mely az életben mutatott rátermettséget is biztosítja, már gyermekkortól alakul és fejlődik.

A szülők párkapcsolatában is változás áll be a gyermek születésével, mely párkapcsolati krízist is eredményezhet.

A nagyszülőkkel való kapcsolat sem feltétlenül ideális a gyermek születése utáni időben, hiszen az egész családi rendszer átalakul az új jövevény hatására.

Ha úgy érzi, nehézségei vannak a szülővé válásban, párkapcsolata megromlóban van, egyre több a konfliktus a nagyszülőkkel, egyre lehangoltabbnak érzi magát, vagy állandóan aggodalmaskodik, pszichológus egyéni, pár- vagy családterápia vagy tanácsadás formájában tudja Önt segíteni.

Pergel-Száraz Cintia
Vanderlich Egészségcentrum