Sokan úgy gondolják, hogy aki diétázik, annak le kell mondania az édességekről. Pedig nem így van, csak gondosan meg kell válogatni a felhasznált alapanyagokat. Egy tavaszi, klasszikus receptet hoztam, mely elkészíthető gluténmentes verzióban is, valamint cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók 12 szelethez:
- 200 g reszelt sárgarépa
- 150 g durumliszt
- 50 g darált dió
- 100 g vaj
- 2 db egész tojás
- 50 g stevia
- 7 g sütőpor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 kiskanál fahéj
- 250 g light krémsajt
- 50 g vaj
- 40 g stevia
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
A liszthez keverjük hozzá a sót, a fahéjat és a sütőport. A steviát habosítsuk ki a vajjal, adjuk hozzá a citromlevet valamint a tojásokat, és 1-2 percig dolgozzuk össze a masszát. A tojásos keverékbe keverjük bele a lisztes keveréket több kisebb részletben. Forgassuk hozzá a reszelt sárgarépát, a reszelt citromhéjat és a darált diót. Tegyük a tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-kilisztezett tortaformába és süssük előmelegített sütőben 170 fokon, alul-felül sütésen 60 percig. Végezzünk tűpróbát! Ha már nem ragad a tészta a tűhöz, akkor készre sült.
A krémhez a szobahőmérsékletű vajat habosítsuk ki a krémsajttal, majd adjuk hozzá a steviát, a fahéjat és a citromhéjat is. Tetszőlegesen a megsült tészta tetejére vagy félbevágva a sütemény lapjai közé is kenhetjük a krémet.
Az egész recept 2862 kcal-t és 156,1 g szénhidrátot tartalmaz. (A tészta összesen 1875 kcal, 135,3 g szénhidrát, a krém összesen 987 kcal, 20,8 g szénhidrát.)
Az egész receptből egy 12 szeletes torta lesz. Egy tortaszelet 238,5 kcal-t és 13,01 g szénhidrátot tartalmaz.