Diabeteses neuropáthia

thumbnail

Diabeteses neuropátia és érszűkület

Az idegsejtek, melyeknek nyúlványai a testünket behálózó idegek, rendkívül nagy energiaigényű sejtek, melyek energiaszükségletüket glukóz égetéséből/bontásából/ fedezik. Hihetetlen gazdag és pontos működésük feltétele a jó energiaellátás. Könnyű belátni, hogy a vér cukortartalmának jelentős változása befolyásolja az energiaellátást. A vércukor tartós emelkedése egyrészt a sejt anyagcseréjét változtatja meg, abban az idegsejtet károsító anyagcseretermékek jelennek meg, másrészt rontja az idegszövetet, környéki ideget ellátó hajszálerek keringését, az ideszövet vérellátását. Ennek egyik következménye a környéki idegeket alkotó nyúlványok megbetegedése, információ továbbításra alkalmatlanná válása, esetlenként pusztulása. Ez a cukorbetegség következtében kialakuló idegbántalom, orvosi kifejezéssel: diabeteses neuropátia.

A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeinek kutatása az utóbbi 30 évben igen jelentős eredményeket ért el, világossá tette, milyen súlyos szövődményeket okoz a nem-, vagy rosszul kezelt diabetes, a diétahibák. A szövődmények száma és súlyossága jól beállított kezelés- természetesen betartott diéta- mellett igen nagymértékben csökkenthetők.

A diabeteses neuropátia leggyakrabban a tapintás-, vibráció-érzés-, ízület helyzet-mozgásérzés információit szállító rostokat érinti, miközben a beteg kellemetlen, zokniszerű zsibbadásérzéssel küzd. Máskor a fájdalom-érzést szállító rostok sérülése is fennáll, szinte tűrhetetlen, kínzó fájdalmat, álmatlanságot, depressziót okozva. A harmadik tünetcsoportban az érző idegek működésének olyan zavara észlelhető, amikor a fájdalom, a hőérzés elvész. Ilyenkor sokáig észrevétlen maradhat a talp sérülése, mely akár súlyos gyulladáshoz vezethet, mely sokszor csak sebészi kezeléssel, akár amputációval kezelhető. Nem ritka az égési sérülés sem.

Nagyon fontos tudnunk, hogy az idegbántalom a szervezetünk működését biztosító informatikai rendszert, az un. nevezett autonóm idegrendszert is károsíthatja. Jelentőségénél fogva kiemelkedően a szív működését, a vérnyomás szabályozását emelnénk ki, nem feledkezve meg a gyomor-bélhuzam működésének romlásáról sem. A tünetek között a tartósan szapora pulzus, hirtelen, akár ájuláshoz vezető vérnyomásesés, a fájdalmatlan koszorúsér görcs, a gyomorürülés zavara, mely hányinger, hányás formájában is megnyilvánulhat.

A diabeteses neuropátia fennállása még panaszmentes betegeken is egyszerű vizsgálatokkal igzolható- A láb ereinek meszesedése (érszűkület) szintén gyakori szövődménye a cukorbetegségnek.

Komplex ideg- és érvizsgálat a lábon

A vizsgálat során mindkét lábon komplex, fájdalmatlan idegvizsgálat történik kalibrált hangvilla, monofilamentum és hideg/meleg érzet kimutatása. A lábhát és a belboka mögötti ereket vizsgáljuk Doppler készülékkel, közben a bokák felettre helyezett vérnyomásmérő mandzsettával a Doppler készülék segítségével vérnyomást mérünk, az adatokat a felkaron mért vérnyomással hasonlítjuk össze. Az így képzett boka/kar index. jó felvilágositást ad az alsó végtag ereinek meszesedéséről.

Ezt a komplex vizsgálatsort évente javasoljuk a szakmai protokolloknak megfelelően elvégezni.

Ezen vizsgálatokat a Vanderlich Egészségcentrumban végezzük). A neuropathia jól kezelhető. A kezelés részben az idegsejt működésének helyreállítását, részben az okozott panaszok megszűntetését szolgálja. A diabéteszes neuropátia kimutatása esetén diabetológiai vizsgálatra, érszűkület gyanúja esetén részletes érsebészeti vizsgálatra van lehetőség előjegyzés alapján. Az érszűkület mind gyógyszeresen, mind műtéttel szintén jól kezelhető.

Ár: 15.000 Ft mely mindhárom vizsgálatot
és egy 12 elvezetéses EKG vizsgálatot is tartalmaz
Általunk gondozott pácienseknek: 9.000 Ft
(A gondozási protokoll része, panaszmentesen is évente egyezer)

Előjegyzés kérhető a lenti információknak megfelelően az online előjegyzési lehetőséget kivéve ITT.