Csecsemő táplálás

thumbnail

A csecsemő kor a megszületéstől 1 éves korig tart. A csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej. Mindig friss, megfelelő hőmérsékletű és gyakorlatilag steril. Megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a számára fontos tápanyagokat.

Az anyatej összetétele változik az idő előrehaladtával, így alkalmazkodik a baba változó igényéhez. A szoptatás első hetében magasabb fehérje, és alacsonyabb zsírtartalmú, ásványi anyagokban (és immunglobulinban) gazdag tej termelődik. Majd egy átmeneti szakasz (2-3 hét) következik, végül pedig érett női tej termelődik. Az anyatej összetétele napszakonként, sőt szoptatás közben is változik.

Az anyatej elengedhetetlen az újszülött bélrendszerének normál(ki)fejlődéséhez.

Fehérje és zsírtartalma, valamint ásványi anyag tartalma sokkal kedvezőbb, mint a tehéntejé. Megfelelő mennyiségű vas és Ca felszívódását teszi lehetővé az anyatej. Fontos, hogy nem csupán a táplálkozásban van szerepe a szopásnak, szoptatásnak, hanem fontos érzelmi tényező is mindkét fél számára.

szoptatas

Ha a csecsemő jól fejlődik, nyugodtan alszik, élénk, érdeklődő, van napi 6 nedves pelenkája, arcszíne rózsás valószínűleg elég a szopott mennyiség. Viszont fontos megérteni, hogy nem minden sírás jelent éhséget Az első napokban csupán néhány gramm testtömeg változással kell számolnunk. Később a napi anyatej szükséglet kb. 150 ml/testtömeg kilogramm, ami mellett az első félévben heti 150 g, a második félévben havi 500 g súlygyarapodással számolhatunk (átlagosan). A szopás időtartalma 15-20 perc.

A csecsemő energiaszükséglete az első félévben napi 115 kcal/ttkg, utána fokozatosan ez a szám 95 kcal/ ttkg-ra csökken az egy éves kor eléréséig. Fehérje szükséglet 2,2g/ttkg naponta – egy éves korára ez 1,9g/ttkg-ra csökken (össz. energiabevitel 8-10% -át teszi ki).

Szénhidrátból az energia bevitel 40-50%-át kell fedezni – 12g/ttkg naponta. Zsírból pedig 4-5g/ttkg a napi bevitel. Omega3 és Omega6 zsírsavarány 1:5.

Két hetes kortól egy évesig napi 400 NE (10mikrogramm) D3 vitamin adása ma már protokoll ill. a heti egyszeri 2 mg K vitamin adása is. Fél éves kor után a hozzátáplált ételeknek vasat kell tartalmaznia, mert eddigre az anyatej nem fedezi a baba vasszükségletét.

Ha valami miatt nem áll rendelkezésre anyatej, akkor anyatej pótló 1-es jelű csecsemőtápszerek (infant formulák) alkalmazhatók. 6. hónaptól az anyatejet elválasztó (kiegészítő, követő, follow up, follow on) 2-es jelű tápszerek adandóak. 9. hónap után babatejek. Fontos, hogy 1 éves korig ne adjunk tehéntejet még hígítva sem! Tápszeres csecsemők leválasztását ugyan úgy meg kell kezdeni.

Hozzátáplálás / Leválasztás

4-6 hónapos korig az anyatej fedezi a baba tápanyagszükségletét, folyadékszükségletét (120-180 ml/ ttkg). Több folyadék akkor, válik szükségessé ha láz, hányás, hasmenés, kánikula áll fenn, ilyenkor teával, forralt-lehűtött vízzel pótoljuk az elveszített folyadékot.

Elérve a 4-6 hónapos kort, az anyatej már nem elégíti ki a csecsemő szükségleteit, elsősorban vitamin és vas szükségletét. A kizárólagos anyatejes táplálásról át kell térni a kornak megfelelő, vegyes táplálásra. Eleinte egy-egy étkezést helyettesítsünk valamilyen étellel. Fontos, hogy a leválasztás időszakában is szoptassuk a csecsemőt (akár 1 éves korig vagy azon túl is). Az új ételek bevezetése fokozatos legyen, egyszerre egyféle nyersanyagot vezessünk be (1-4 nap), ha panasz lépne fel, rögtön tudjuk, mi okozta azt. Kezdjük a zöldségek, gyümölcsök préselt levével – 1-1 kiskanálnyit adagolva. Erőltetni tilos, étvágytalansághoz vezethet. Először alma, őszibarack levével kínálhatjuk (7-8 hónaposan: banán, paradicsom, narancs). Nem szabad adni: szőlő, málna, eper, kivi, apró magvasak. A présnedv után ismertessük meg gyümölcspéppel, szintén almával, barackkal, sárgarépával kezdjünk.

hozzataplalas

A gyümölcsöt mindig meg kell mosni. Ne édesítsük, ne ízesítsük semmivel (cukor, keksz). Ha külön-külön elfogadta a zöldség, gyümölcs ízét, akkor kombinálhatjuk egymással ezeket.

Az almával, őszibarackkal egy időben próbálkozhatunk néhány zöldséggel is. Főzelékfélék közül kezdjük a burgonyával, sárgarépával, majd saláta, tök, sütőtök, cékla, paraj következhet – pürésítve, turmixolva. Minden főzeléket burgonyával sűrítsünk – tejtermék használata nem ajánlott. 8 hónapos kor után kelkáposztát, karalábét, karfiolt, sóskát, spárgát vezethetünk be. Kezdetben hígabbra készítsük a főzeléket, később elég csak villával áttörni. Ha már előbújtak a zápfogak, akkor lehet darabosabb főzelékkel kínálni.

Az ízesítést nem szabad túlzásba vinni: minimális mennyiségű só, citrom, petrezselyemzöld, fehérrépa használható. 8. hónaptól: kapor, kömény, majoránna, 10. hónaptól paprika, póréhagyma, fokhagyma, babérlevél. Cukrozott ételt ne adjunk a csecsemőnek. 1 éves kor alatt nem javasolt, méz, dió, mandula, mák.

A főzelékek bevezetésekor dúsítsuk azt hús- vagy májpéppel. A vaspótlás miatt. És ekkor vezethetjük be a növényi olajat is. Főzelékéhez minimális mennyiséget keverve.

Tejterméket, sajtot, túrót 8 hónapos kortól ajánlott étrendbe iktatni, tehéntejet 1 éves kor alatt ne adjunk. Főtt tojás sárgáját 9 hónaposan, fehérjét 12 hónaposan vezethetjük be.

A glutén (búzafehérje) bevezetését a 4. hónaptól lehet megkezdeni, mindenképpen a 7. hónap betöltése előtt. Kezdjük naponta fél háztartási keksszel, vagy kétnaponként a baba főzelékéhez adagoljunk egy kiskanál lisztet. Egyszerre csak egyféle glutén tartalmú ételt kínáljunk (pl. csak búzalisztet, vagy csak ebből készült kekszet. Később kifli, kenyér.)

Csecsemő korban az étkezések száma 6-7 (?), a mennyiség egyenletesen oszlik meg.

Mit egyen a szoptató anyuka?

Az anyatej legfontosabb összetevőire nincs hatással az anya táplálkozása. Saját szervezetéből elvonja, ami szükséges.

Néhány vitamin és ásványi anyag mennyisége azonban változhat az anya táplálkozásának megfelelően. Ezek miatt fontos a megfelelő, vegyes, változatos táplálkozás.

A napi tejprodukciónak megfelelően kb. 8-9 dl-rel több folyadék fogyasztása ajánlott – kb. 3 l (víz, zöldség és gyümölcslevek – lehetőleg ne cukrozott – turmixok, tej).

Az anya energiaszükséglete 25-30%-al nő! Ez kb. 500 kcal-val jelent többet. Ez a többlet az anyatej energiatartalmával egyezik meg. ( Az anyatej előállításához 20%-al több energiára van szükség, de ezt az anyai szervezet a terhesség során raktározott 2-4 kg-nyi zsírraktár fokozatos felhasználásával fedezi.) Növeljük az étkezések számát. A szoptatás időszakában fogyókúrázni nem szabad.

anyuka_etkezes

A tejelválasztás miatt megnő a fehérje szükséglet, 15-20g-al több fehérjére van szükség. Ez körülbelül megfelel 6 dl tejnek, vagy 4 db tojásnak/12 dkg túrónak/3 db kockasajtnak/ 15 dkg sonkafelvágottnak. Fontos, hogy állati eredetű fehérjéket fogyasszunk.

Zsírbevitel maradjon az ésszerű határok között, állati és növényi zsiradékok egyaránt szerepeljenek. A szoptatás első három hónapjában 3-4g-al több linolén-, és alfalinolénsav bevitele ajánlott, amit a növényi olajokból, főleg a lenmag-, repce-, szója-, dió olajból tudunk fedezni.A szénhidrát bevitelt is növelni kell. Ezt próbáljuk zöldségekkel, gyümölccsel, barna kenyérrel, korpás-, teljes kiőrlésű termékekkel, durum tésztával megoldani.

Nő a vitamin (C- A- D), folsav és ásványi anyag szükséglet. Emiatt fontos a vegyes táplálkozás. Friss, színes zöldségekkel, teljes kiőrlésű termékekkel, gyümölccsel érjük ezt el. Kálciumból az eredeti szükségletnél 3-400mg-al kell többet bevinni (1200mg-ot).

Kerüljük a puffasztó ételeket: bab, borsó, lencse, kukorica, káposzta. Ne fogyasszunk túl zsíros, fűszeres, csípős ételt. Ezekből az anyatejbe átmenő összetevők hasfájást okozhatnak a babának. Néhány esetben előfordulhat, hogy az anya tehéntej fogyasztása is panaszt vált ki a babánál, ilyenkor az anyának kell korlátozni tejbevitelét.

A dohányzás csökkenti a tejtermelést, a nikotin átszűrődik az anyatejbe, függővé téve a csecsemőt. Alkohol kis mennyiségben fogyasztható, mert kevés százaléka jut át a tejbe. Kávé fogyasztása esetén szintén felmerülhet, hogy a baba koffein érzékeny. De napi 1-2 nem túl erős kávé fogyasztható, ha nincs panasz. A szedett gyógyszerek anyagai is átkerülhetnek az anyatejbe! Ezért minden gyógyszer szedése előtt orvossal kell konzultálni.

Hozzátáplálási táblázat:

4. hónaptól alma, őszibarack, cseresznye, meggy( mag nélkül!), burgonya, sárgarépa, fehérrépa, sütőtök, fejes saláta, tök
6. hónaptól banán, paradicsom, körte, spenót, sóska, zöldborsó passzírozva, paradicsom(héj,mag nélkül)
8. hónaptól hámozott, magozott szilva, gesztenye, zöldbab, cukkini, patiszon, uborka, padlizsán, karfiol, brokkoli
10. hónaptól ananász, mangó, endívia, édeskömény, rebarbara, póréhagyma, zöldbab, kelkáposzta, karalábé, kelbimbó
1 éves kortól bab, lencse, káposzta, borsó, ribizli, kivi, egres, füge, szőlő, sárgabarack, narancs, mandarin, citrom, grapefruit, datolya, articsóka, zöldpaprika, kínaikel, kukorica, retek, vöröshagyma, spárga, gomba, zeller
15. hónaptól eper, szamóca, szeder, málna, fokhagyma, lilahagyma

Forrás: Rodler Imre: Új tápanyag táblázat;

További hasznos információk:

elso1000nap.hu
miluklub.hu
Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum