Hozzávalók:
- 10 dkg búzaliszt
- 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 3 ek. kakaópor
- 1-1,5 dl tej
- 1-1,3 dl étolaj
- 4 db tojás
- 15 dkg xilit
Túrós töltelék:
- 45 dkg túró (félzsíros)
- 50 g zabpehely (darálva)
- 1 db tojás
- 1 csom. vaníliás cukor
- 15-20 db édesítő tabletta
- citromhéj
Elkészítés:
Először érdemes a túrót elkészíteni, hogy állni tudjuk hagyni. A zabpelyhet ledaráljuk, a túrót áttörjük villával, az édesítő tablettát feloldjuk kevés langyos vízben. A hozzávalókat jól összedolgozzuk és félre tesszük.A tésztához a liszteket összekeverjük, a kakaó port is eloszlatjuk benne. A tojásfehérjét habbá verjük. Tojássárgákat habosra keverjük a xilittel. A tojássárgájákhoz adagoljuk az étolajat, majd felváltva apránként a tejet és a lisztet. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egy nagyobb tepsibe öntjük vagy akár torta formába is tehetjük. Kanállal beleszaggatjuk a túrós tölteléket – szép egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Tűpróbáig sütjük. (Kb. 180 fokon 40-50 perc). Eperrel vagy eperszósszal tálalva nagyon ízletes nyári finomság.
A teljes süteménynek 3192 kcal az energia tartalma és 296 g szénhidrátot tartalmaz. A szeletek számával elosztva ezeket az értékeket, megkapjuk, hogy egy szeletben mennyi kalória és szénhidrát lesz. Ez függ a tepsi méretétől, szeletek nagyságától.