Beszéljünk a terhességi cukorbajról!

thumbnail

Mit is nevezünk terhességi cukorbajnak, vagy szaknyelven, gesztációs diabétesznek?

A válasz egyszerű: minden olyan cukorbetegséget, mely a terhesség alatt kerül felfedezésre, függetlenül attól, hogy a szülés után kimutatható-e vagy sem. Tehát nem gesztációs diabétesz a terhesség előtt már cukorbeteg nő terhesség alatti diabétesze. Ilyenkor pregesztációs diabéteszről beszélünk.
Eddigi tapasztalataink és az orvosi szakirodalom szerint a terhesek 8-10%-ánál mutatható ki a gesztációs diabétesz.
Jelentősége van mind anyai, mind magzati vonatkozásban.

Magzati veszélyek:

A magzat számára is nagyon fontos a gesztációs diabétesz mielőbbi felderítése és korrekt kezelése. A 7. terhességi hét után már a szervfejlődés befejeződik. Ezután már a magzat hasnyálmirigyének béta sejtjei képesek inzulint termelni. Az anyai vércukor emelkedését a magzat érzékeli, fokozott inzulin elválasztással reagál, ami jelentős súlygyarapodást okoz. Megnő a magzatvíz túltermelésének, és a koraszülés veszélye is. A nagy súlyú magzat, majd újszülött (4000gr felett) a szülés körüli időben sokkal esendőbb. Később közöttük sokkal több lesz elhízott, majd cukorbeteg, magasvérnyomásos és felnőtt korában érbeteg.

Anyai veszélyek:

Ma úgy gondoljuk és ezt számtalan adat megerősíti, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők sokkal veszélyeztetettebbek arra, hogy később 2-es típusú cukorbetegek legyenek. Egyes adatok szerint 10 éven belül a terhességi cukorbetegségen átesettek 50 %-a cukorbeteg lesz. A gesztációs diabéteszt a 2-es típusú cukorbetegség első megnyilvánulásának tartjuk. Az esetek döntő többségében szülés után már vércukorterheléssel sem mutatható ki a cukorbetegség. Ugyanakkor mégis fontos, hogy a veszélyről tudjon a nő, hiszen így sokat tehet a rá leselkedő diabétesz kialakulásának elkerüléséért, vagy jelentkezési idejének kitolásáért. A terhességi cukorbetegségen átesett nők, ha egészségesen táplálkoznak, rendszeresen mozognak, és nem híznak el, sokat tehetnek a későbbi betegség megelőzésében.

Fontosnak tartom felsorolni azokat a tényezőket, melyeket ma a gesztációs diabétesz kialakulásában rizikó faktorainak tartunk:

  • A családban előforduló cukorbetegség
  • 30 év feletti anyai életkor
  • Előző terhesség során 4000 gr, vagy afeletti magzat
  • Előző terhesség során terhességi cukorbaj
  • Korábban spontán vetélés, koraszülés, halvaszülés
  • Túlsúly
  • Polycytás ovárium szindroma
  • Magasvérnyomás
  • Vérzsír eltérések
  • Bármilyen cukorbetegségre utaló tünet

Ezek közül bármely megléte esetén már a koraterhességben elengedhetetlen a szűrővizsgálat. A mi gyakorlatunk követi a nemzetközi és az azzal egyező hazai szakmai ajánlásokat. A szülész orvosokkal, védőnőkkel egységes elvek szerint dolgozunk.
A terhességi cukorbetegség kivizsgálása és kezelése diabetológus szakorvos feladata!

Az először jelentkező terhesnél az alábbi vizsgálatok szükségesek:

  1. Ha egészséges és rizikótényezővel nem rendelkezik, akkor csak éhgyomri vércukor vizsgálat történik, természetesen a többi labor vizsgálattal együtt. Ha 6 mmol/l alatti az éhgyomri vércukor, akkor ebben az időszakban más vizsgálatot nem javasolunk (a 24-28 hét között mindenkinél vércukorterhelést végzünk, de erről később még említést teszek.
  2. Ha az éhgyomri vércukor 6,1-7 mmol/l között van, vércukor-terhelést végzünk, ha a két órás vércukor érték 7,8 mol/l, vagy afölötti, akkor szintén gesztációs diabéteszt véleményezünk.
  3. Ha az éhgyomri vércukor ismételten is 7 mmol/l felett van, akkor gesztációs diabéteszesként kezelésbe vesszük a kismamát.
  4. Ha a kikérdezés vagy a vizsgálat során nagyobb rizikót találunk terhességi cukorbaj kialakulására, akkor az éhgyomri értékről függetlenül már ebben az időszakban vércukorterhelést végzünk.

A terhes gondozás során a rizikó faktorral rendelkező kismamák nagyobb figyelmet igényelnek, akkor is, ha a kora terhességben nem sikerült eltéréseket kimutatni. A szakmai ajánlások a 24-28 terhességi hét közötti időszakban minden terhesnél vércukor-terhelést végzését javasolják, ehhez igazodik a hazai gyakorlat is. Ebben az időszakban a méhlepény hormonjai már elérik azt a szintet, mely az inzulin hatását rontják. Ezért a cukorbetegségre hajlamos nőknél ebben az időszakban a leggyakoribb a terhességi cukorbaj kialakulása.

Miből áll a vércukorterhelés:

Éhgyomorra vércukorvizsgálat, majd 75 gr elfogyasztása után két órával ismételt vércukorvizsgálat.

Kivitelezése:

  • Reggel éhgyomorra, legalább 10 órás koplalást követően
  • Terhelést megelőzően 3 napon keresztül legalább az eddigi szokásos táplálkozás
  • Átlagos fizikai tevékenység a vizsgálat előtti napokban
  • Vizsgálat nyugalmi körülmények között, a vizsgálat előtt és alatt dohányzás mellőzése
  • Teszt: 75gramm glükózt 250-300 ml vízben feloldva 5 perc alatt elfogyasztva
  • Értékelés a 0. és 120. percben mért vércukorérték alapján
  • Ha a 120 perces vércukorérték 7,8mmol, vagy efölött van egyértelmű a terhességi cukorbetegség diagnózisa.

Tudjuk mi is, hogy ezek a vizsgálatok némi terhet jelentenek a kismamáknak. Miért gondoljuk mégis elengedhetetlennek?

A magzati szövődmények létrejöttéhez nem szükségesesek kiugróan magas vércukorértékek, de ezek minél előbbi kezelése feltétlenül szükséges. A terápia során arra törekszünk, hogy a normálishoz nagyon közeli vércukorértékeket érjük el az anyánál. Ehhez többnyire a diéta, testmozgás elégséges, ha nem, azonnal inzulinkezelést kezdünk. időnként csak az étkezés utáni vércukor értékek emelkedését észleljük, ilyenkor elég csak az étkezés előtt adott gyors hatású inzulin, ritkán a jó vércukorértékek eléréséhez naponta többször adott inzulin és intenzív kezelés is szükséges lehet.
A Vanderlich Egészségcentrumban minden gesztációs diabéteszes kiamamának otthoni vércukor önellenőrzést javasolunk, legalább kéthetente értékeljük az eredményeket. A vérből fruktózamin és HbA1c, testsúly, vérnyomás, EKG és intenzív szülészeti ellenőrzés történik. A felfedezéskor szemfenék vizsgálatot is végeztetünk. A terhesség folyamán dietetikus segít a diéta megtervezésében. A 32-34. héttől a szülészek intenzíven ellenőrzik a kismamákat.
A szülés-vezetés általában hagyományos, császármetszésre többnyire csak a szokásos szülészeti okok miatt kerül sor. Az esetek döntő többségében a szülés után már szigorú diéta, vagy inzulinkezelés nélkül is normális vércukrokat mérünk.
A szülés után 3 hónapon belül újra értékeljük betegeink állapotát. Ha már kezelés nem szükségeltetett a szülés után a vércukorterhelést újból elvégezzük. Erre azért van szükség, hogy eltérés esetén minél korábban meg tudjuk állapitani, hogy milyen típusú vukorbetegséggel állunk szembe és milyen további kezelést kell ajánlanunk. Sokaknál ekkor már normális értékeket kapunk. Őket felvilágosítjuk a már korábban leírt veszélyekről, háromévente vércukor-terhelést, a normális testsúly elérését vagy megtartását, minél több mozgást, egészséges táplálkozást javasolunk. Azt is elmondjuk, hogy újabb terhesség tervezése előtt szívesen kivizsgálnánk, megállapítandó, hogy közben nem alakult-e ki valamilyen anyagcsere rendellenesség, amit az újabb terhesség előtt már kezelni szükséges, hogy a fogamzás optimális időpontban és anyagcserehelyzetben történhessék.
Ha a fogamzó képes korban lévő nők, azok családtagjai elolvassák és minden 2-es típusú diabéteszes olvasónk fogamzó képes korban lévő lányának, unokájának megmutatja ezt a cikket, netán más ismerősének beszél róla, már elértük célunkat: a gesztációs diabétesz minél előbbi felfedezését, korszerű kezelését, egészséges magzatok világra jöttét és az anyák cukorbetegségének megelőzését.