A magasvérnyomás eredményes kezelésének haszna

thumbnail
Egy 2013-ban megjelent tanulmányban 26113 személy követése alapján azt vizsgálták, hogy kimutatható-e különbség a magas vérnyomásban szenvedő betegek szív-érrendszeri eredetű és teljes halálozásában, ha a szisztolés, illetve a diasztolés hypertoniat kezelik-e eredményesen.

A magasvérnyomás elleni gyógyszeres kezelésben részesülő, eredményesen kezelt szisztolés és diasztolés vérnyomású páciensek teljes halálozása nem különbözött a normális vérnyomású személyekétől. A teljes halálozás 1,48-szoros volt a csak a diasztolés vérnyomást eredményesen kezelt hypertoniás betegcsoportban és 1,45-szörös volt a csak a szisztolés vérnyomást eredményesen kezelt hypertonias betegcsoportban.

A szisztolés és a diasztolés vérnyomást is eredményesen kezelt hypertoniás betegek között nem volt nagyobb a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázata, mint a normális vérnyomású személyekben. A szív-érrendszeri eredetű halálozás szignifikáns mértékben nagyobb volt azokban a hypertonias betegekben, akiknek önmagában a szisztolés vérnyomása, a diasztolés vérnyomása, vagy akiknek sem a szisztolés, sem a diasztolés vérnyomása nem csökkent a célértékre.

A tanulmány eredményei alapján, a nem megfelelően kezelt szisztolés, illetve diasztolés hypertonia önmagában is növeli a szív-érrendszeri eredetű és a teljes halálozás kockázatát.

Ha magas a vérnyomása, forduljon belgyógyászhoz!
Dr. Havasi Anett
belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktus
Vanderlich Egészségcentrum
Dr. Vándorfi Győző
belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
Vanderlich Egészségcentrum