1-es típusú diabétesz II.

thumbnail

Fontos az egyensúly

Az egészség megőrzéséhez tehát meg kell tanulni egyensúlyt tartani az inzulin, diéta és a mozgás között. Az egészséges emberek béta sejtjei éppen annyi inzulint termelnek, amennyi a normál vércukor fenntartásához szükséges. Ha nem eszünk, nagyon kevés inzulin termelődik, de ha sokat eszünk a béta sejtek sokkal több inzulint bocsájtanak ki.

Mivel az Ön béta sejtjei nem termelnek inzulint, így a szükséges inzulinszintet ilyenkor inzulin injekcióval tartjuk fenn. A beadott inzulin egy előre meghatározott vércukor feldolgozására, sejtbe jutatására képes. Ha kimarad egy étkezés, de közben az inzulin dolgozik, akkor a vércukorszint egyre lejjebb és lejjebb esik.

Ha viszont Ön többet eszik annál, mint amennyit az adott inzulin kezelni tud, a vércukra nagyon magasra emelkedik majd. Amikor sportol, vagy aktív fizikai munkát végez, több szénhidrát bevitelre van szükség, mert a fizikai aktivítás az inzulint sokkal hatékonyabbá teszi és azért is, mert az izmok energia igény nő, így több „üzemanyag” vagyis glükóz fogy.

Egyensúlyozás az étrend, a mozgás és az inzulin között

  • Az egyensúly tartásához ragaszkodjon az étrendi és mozgástervéhez, tartsa meg az optimális testsúlyt, előírásszerűen adagolja magának a napi sémája szerinti inzulin mennyiséget és ellenőrizze a vércukorértékeit. ( Amennyiben a terápiás terv nagyobb flexibilitást enged, a napi inzulin adagok aktuálisan étkezésenként is meghatározhatóak aszerint, hogy mekkora a tervezett étel mennyisége és a mozgásigény.)
  • Olyan napokon, amikor a szokásosnál többet mozog vagy aktívabban dolgozik, az egyensúlyhoz többet kell ennie.
  • Azokon a napokon, amikor a tervhez képest többet eszik, az inzulin adagján emelni kell, vagy többet kell mozogni ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon.
  • Amennyiben hízik, lehetséges, hogy meg kell emelnie az inzulin mennyiségét, hogy elég legyen a többlet súlyhoz, vagy jelentős hízás esetén, diéta és mozgás segítségével fogynia kell, ilyenkor az inzulin dózis csökkentése is szóba jöhet. Gyermekkorban, amikor az állandó fejlődés fokozott anyagcserével jár, a normális növekedés üteméhez igazítja a diabetológus az étkezés és inzulin adagját.
  • Ha véletlenül több inzulint ad be az előirányzottnál, az étel mennyiségét is emelnie kell. Ilyenkor mérje a vércukrát akár 2-3 óránként és kisebb vagy szükség szerint bővebb közti étkezésekkel korrigálja a vércukoresést, amennyiben kell.

Régebben úgy véltük, egyetlen úton lehet elérni a megfelelő anyagcsere állapotot: egy viszonylag merev diéta, mozgás és inzulin rezsim mellett. Ez általában működött, de számos beteg számára nap, mint nap ez az életritmus nem fenntartható.

Az mai megközelítés sokkal rugalmasabb életvitelt kínál fel mind az étrend, a fizikai aktivítás, mind pedig az inzulin beadás vonatkozásában. Ugyanakkor egy kicsivel több átgondolást igényel a betegtől az inzulin dózisok kiszámolásánál és általában gyakoribb adagolással is jár. A merev diétás tervhez képest, kiválaszthatja, mit kíván enni, kiszámolja a szénhidrát tartalmát és az ehhez szükséges inzulin adagot.

A megfelelő inzulin dózis meghatározásában fontos a jelenlegi vércukorszint és a fizikai munka vagy sport is.

Kérdések és válaszok

Miért nem vehető be az inzulin szájon át?

Az inzulin egy fehérje. Ha lenyeli, az emésztés során kisebb részekké esik szét, amelyek már hatástalanok. A kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogyan lehet szájon át bevehető inzulint készíteni.

A barátom tablettákat szed a diabéteszére.
Engem miért nem kezelnek tablettával?

A diabéteszben alkalmazott tabletták úgy működnek, hogy jeleket küldve a hasnyálmirigy béta sejteinek több inzulintermelésre ösztönzik azokat, vagy az inzulin hatását növelve mérséklik az inzulin rezisztenciát, némelyiek pedig a májban csökkentik a glükóz termelést. Az 1-es típusú cukorbeteg egyáltalán nem tud inzulint termelni, ezért a tabletták nem működnek.

Mi történik, ha egyáltalán nem veszek tudomást a cukorbetegségemről?

Idővel fáradékonyabbá válik. Szomjasabb lesz, egyre többet szaladgál a fürdőszobába vízért. Ha már komolyabban megbomlik az egyensúly a szervezetében és hosszabb ideig semmibe veszi a jelző tüneteket, szembe kell néznie a diabéteszes kóma (ketoacidozis) veszélyével. Amennyiben sokáig fennállnak a diabéteszes tünetek, nagy valószínűséggel megjelennek az egész további életét meghatározó idült diabéteszes szövődmények.

Mi az a „törékeny diabétesz” (szakirodalomban: „brittle diabetes”?

A „törékeny” kifejezés az sugallja, hogy a megfelelő anyagcsereállapot nehezebben érhető el, de amennyiben követi a kifejezetten Önnek készített kezelési tervet és megtanulja, hogyan állítsa össze étrendjét, mozgásprogramját és inzulin adagolását, akkor ez a „törékenység” megszűnhet.

Mit jelentenek a „mézeshetek” a cukorbeteg számára?

A diagnózist és az inzulin kezelés elkezdését követő hetekben a cukorbeteg viszonylag kis inzulin adagokkal is jól egyensúlyban van. Ennek oka, hogy a magas vércukor csökkenésével a béta sejtek inzulin termelése átmenetileg visszatér. Ezek a „mézeshetek” általában 3-6 hónapig tartanak, ritkábban akár évekig is elhúzódhatnak, ez alatt nagyon könnyű kezelni a diabéteszt. Ilyenkor is fontos azonban az inzulin folyamatos adása, még ha kis adagokban is!

Mennyinek kellene lennie a vércukorértékeinek?

Az egészséges emberek éhomi vércukorértékei 3,9 és 6,0 mmol/l között vannak. Optimális helyzetben, minél közelebb tudja tartani vércukorértékeit a normál tartományhoz, annál jobb. Mindemellett a vércukor célértéke illetve az elérendő céltartomány, személyenként különböző lehet, számos tényező befolyásolja, például a beteg kora, a társbetegségek, a beteg lelki és szociális helyzete, stb.

Miért akkor érzem magam a legjobban, amikor a vércukorértékem magas és mért leszek rosszabbul, ha a normál tartomyányba csökken?

A szervezete adaptálódik a magas vércukortartalomhoz, hamis „jólét” érzését keltve. Mindeközben a cukor molekulák fehérjékhez kötődve a sejtek sérülését okozzák, amely idővel diabéteszes szövődményekhez vezet. Eleinte a normál vércukorszint hipoglikémiás tüneteket okozhat, de miután a szervezet ismét hozzászokik a normál cukorszintekhez, jobban érzi majd magát.