Élettársam a diabétesz I.

thumbnail

Hogyan tud a cukorbeteg megbirkózni a mindennapi problémákkal vagy stresszel, ha kihívásokkal kerül szembe? Valóban megvan Önnek ehhez minden szükséges információja? Kap segítséget másoktól? Kifejezi vagy elrejti betegségével kapcsolatos érzéseit vagy abban reménykedik, hogy a probléma magától megoldódik? Nagyon fontos, hogy legyen tudatában érzéseivel és fogadja el, hogy amit diabéteszes problémáival kapcsolatban érez, az normális!

Pozitív hozzáállás kialakítása és a képesség megszerzése arra, hogy diabéteszét menedzselje, segít abban, hogy egészséges, boldog életet élhessen.

A cukorbetegség lelki oldala

Sok cukorbeteg nem hiszi el, hogy diabétesze van és ezért nem látja be, miért is kellene egy diabéteszes terv szerint vezetni az életét. Mások ugyan elfogadják, hogy betegek, de még nem képesek követni az orvosi tanácsokat. Ezen reakciók a tagadás formái. Időbe telik túljutni a tagadás fázisán, de minél hamarabb el tudja fogadni a diagnózist, hogy „Ön diabéteszes” és elkezd egyre több ismeretet szerezni, annál előbb érzi majd ismét a „nem függök senkitől” érzését, valamint azt, hogy „újra egészséges vagyok”.

Bár tudjuk, hogy a frissen felismert diabéteszes betegek sokszor dühösek betegségük miatt, pedig csak hátráltatja a gyógyulásukat, ha nem küzdik le a dühöt és az ellenérzéseket. Próbálja inkább kifejezni érzéseit családja felé és beszélni róluk hozzátartozóival, barátaival vagy cukorbeteg sorstársaival! Fordítsa energiáit a harag helyett valami pozitív tevékenységre, például önkéntesség vagy csatlakozzon diabétesz szervezetekhez!

Talán bűnösnek is érzi magát és azt gondolja, hogy olyan dolgot tett, amely diabéteszt okozott. Talán attól a sok édességtől van mindez, amit megevett?

Nagy „zabálásokat” csinált? Ez a büntetés valamiért, amit rosszul csinált? NEM! Mindezek nem okoznak diabéteszt. Ha okoznának, majdnem mindenki cukorbeteggé válna. Amikor úgy gondolja, hogy a diabétesz nem más, mint egy büntetés korábbi rossz cselekedeteiért, jusson eszébe az 1. fejezet a betegség okaival kapcsolatban, hogy emlékeztesse ez Önt arra, hogy a diabétesz bárkit érinthet.

A depresszió sok cukorbetegnek komoly problémát jelent. A depresszió tünetei lehetnek a magára hagyottság érzése és a reménytelenség, a magányosság, az önbecsülés hiány, fáradtság, ingerlékenység, alvás- és táplálkozási problémák.

Ha ezek bármelyikét tapasztalja, kérjen segítséget. Az Ön orvosa a depresszió kezelésében jártas szakemberhez irányítja majd. Sok diabéteszes eleinte egy ideig csak bánkódik, ahelyett, hogy tenne valamit. A cukorbetegség felismerését követően vagy szövődmény fellépése esetén teljesen normális, elfogadható, hogy nehezen éli meg azt, hogy nem egészséges. Idővel a családja, az ápolók, orvosa, diabétesz közössége és barátai segítségével túl fog majd jutni a bánkódáson.

Az egyik legnehezebb dolog, amivel szembesülni fog, hogy még ha tökéletesen követi is a kitűzött terápiás tervet, nem biztos, hogy el fogja éri a megfelelő, jó anyagcsereállapotot. A kezelési terv követése sem tudja garantálni, hogy mindig szövődménymentes maradjon. Akkor meg minek vesződni?

Mert a megfelelő vércukorbeállítás segít abban, hogy fizikálisan és lelkileg is jobban érezze magát. Emellett a jó diabétesz beállítás az egyetlen módja annak, hogy a szövődmények rizikóját csökkentse. Minden egyes nappal egy újabb lépést tesz Önmagáért!

Saját” küzdőmechanizmusaink”

Üzenet: A cukorbetegség potenciálisan komoly veszély jelenthet az Ön számára, amelyhez szükséges a saját ereje, energiája és figyelme éppúgy, mint a családok, barátok segítsége. Tegyen meg mindent, hogy képes legyen saját önmenedzselésére, kövesse a tervét és tanuljon minél többet diabéteszéről!

Mit gondol Ön a diabéteszéről? Egyfajta napi feladatnak tartja, amely éppúgy igénybe veszi az Ön, mint barátai, családja erejét, energiáját és figyelmét is? Ha így érzi, Ön tényleg jól birkózik meg betegségével és valóban pontosan érti, hogy a cukorbetegség egy komoly veszélyekkel járó állapot és optimista tud majd lenni saját kezelési tervével kapcsolatban. Bízzon az Önnel foglalkozó egészségügyi csapatban és vegyen részt tevékenyen a kezelési terv kialakításában. Ez a küzdelem a betegséggel azt is jelenti, hogy tudatosan teremtsen időt a vércukor ellenőrzésekre és arra, hogy megfelelő időben tudjon étkezni, valamint szánjon időt a szükséges vizsgálatokra. Legyen tehát pozitív a hozzáállása!

Másfelől, ha azt hiszi, hogy a diabétesz nem egy súlyos betegség, hogy a kezelési tervet eleve lehetetlen követni vagy, hogy a kezelése úgysem lesz sikeres, akkor ezt azt jelenti, hogy Ön nem küzd megfelelően. Meglehet, úgy gondolja, hogy orvosának a felelőssége, hogy Ön jó állapotban legyen, és hogy nem tud életmódot változtatni, nincs, ideje az orvosi kontrollvizsgálatokra vagy úgy érzi, hogy nincs ráutalva a család és a barátok segítségére. Mindezek negatív hozzáállást jelentenek.

Ha úgy érzi, hogy nem tud megbirkózni betegségével, tegye fel a kérdést magának, hogy miért. Úgy gondolja, hogy nem elég erős, vagy nem elég okos, vagy nem elég képzett ahhoz, hogy felvállalhassa az öngondozását? Attól tart, hogy nem győzi a diabéteszével kapcsolatos teendőket? Az első lépés, hogy találjon olyan megbízható egészségügyi szakembereket, akik csapatként állnak majd Ön mögött. Legyen bátor és akarjon reszt venni a saját kezelésében, mindez megéri a fáradtságot. Ne feledje, hogy minden egyes személy másképpen éli meg betegségét!

Tippek: Hogyan éljünk jól cukorbetegként?

  • Fogadja el, hogy cukorbeteg és azt, hogy változtatnia kell az életmódján!
  • Tanuljon meg minél többet diabéteszéről és annak kezeléséről!
  • Vállalja a felelősséget betegségének öngondoskodásáért, öngondozásáért!
  • Állítson maga elé célokat, de ne feledje, hogy megvalósításuk időbe telik!
  • Ossza meg érzéseit családjával, barátaival és segítsen nekik, hogy ők is többet tudjanak a diabéteszről!
  • Legyen pozitív a hozzáállása!
  • Legyen rugalmas és tanulja meg beleilleszteni cukorbetegségét az életébe!
  • Találja meg saját „gondozó csapatát”(diabetológus és/vagy háziorvos, szakápoló, diabétesz edukátor, dietetikus, mozgás terapeuta, lehetőség szerint szociális munkás, pszichológus), akikkel rendszeres kapcsolatban állhat!
  • Kérjen segítséget azon viselkedési szokásainak megváltoztatására, amelyek károsak diabétesz kezelési terve szempontjából!
  • Éljen teljes életet!

Ne feledje, hogy az életünket csak 10% százalékban befolyásolja az, hogy mi történik velünk és 90%-ban az, hogy hogyan reagálunk a velünk történtekre!