1-es típusú diabétesz I.

thumbnail

Az 1-es típusú cukorbetegek célkitűzései

Elfogadni azt, hogy Ön vagy gyermeke 1-es típusú diabéteszes, lelkileg nagyon megterhelő, mégis, könnyebben tud megfelelni ennek a feladatnak, ha megtanulja, hogyan tud sikeresen együtt élni betegségével.

Célorientált megközelítés

  • Tanuljon meg egyensúlyt teremteni az étkezés, a testmozgás és az inzulin között.
  • Bízzon önmagában és legyen önálló.
  • Megfelelő vércukorkorszint elérésével védje szívét, idegeit, érrendszerét, szemét és veseműködését.
  • Normalizálja testsúlyát.
  • Életvezetése legyen aktív és produktív.
  • A gyermekek fejlődése és növekedése legyen megfelelő.

Mi okozza az 1-es típusú diabéteszt?

A kutatók évek, évtizedek óta próbálnak választ adni erre a kérdésre. Számos tényezőt ismerünk, amely hajlamossá tesz valakit arra, hogy 1-es típusú diabétesze alakuljon ki.

Leggyakrabban:

  • a genetika
  • az immunrendszer
  • a környezeti tényezők
  1. A következő tények támasztják alá a kapcsolatot a genetika és az 1-es típusú diabétesz között:
    • Az esetek több, mint 80%-ában nem ismert a betegség családi halmozódása a felmenőkben.
    • Ha az egyik szülő 1-es típusú diabéteszes, az utód rizikója 7%.
    • Ha egy testvér diabéteszes, a rizikó 5-17%.
    • Ikertestvér 1-es típusú diabétesze esetén kórkép kialakulásának esélye az ikerpárban 30-50%.
  2. Számos környezeti faktor van, amely az inzulintermelő béta sejtek pusztulásához vezet. Bizonyos vírusfertőzések: mumpsz, rubeola, Coxsackie befolyásolhatják ezt a pusztító folyamatot.
  3. Az autoimmunitás akkor jelenik meg, ha az immunrendszer irányt téveszt és így az egészséges, saját sejtjeink ellen fordul. Ha a hasnyálmirigy béta sejtjei sérülnek, megszűnik bennük az inzulintermelés és ez végül cukorbetegség kialakulásához vezet.

A diabétesz tünetei

A cukorbaj felismerésekor a vércukorérték általában 16 mmol/l fölött van és a vizeletben ketontestek (aceton) vannak. A beteg erős szomjúságot érez (polidipszia), sokszor és sokat vizel (poliuria), gyakori az éjszakai vizelés (nikturia) és mindig nagyon éhes (polifágia), ezért sokat eszik, és ennek ellenére fogy. Állandóan fáradtnak érezheti magát, fájhat a hasa és légszomja lehet. Ezeket a tüneteket egyrészt a magas vércukor, másrészt a test zsírszövetének ketontestekké bomlása okozhatja. Mindezek oka az inzulin abszolút hiánya.

Amikor inzulin injekciót adunk, a tünetek nagyrésze megszűnik, és jobban érzi magát. Figyeljen arra, ha ezek a tünetek visszatérnek, ez azt jelenti, hogy nem elegendő az inzulin.

Az inzulin hiány az élettel összeegyeztethetetlen!

Speciális probléma: A diabéteszes ketoacidózis

A betegség kezdetén vagy később, ha nem kap elég inzulint, a magas vércukor okozta tünetek ismét megjelennek. Inzulin nélkül ezek a tünetek kiszáradáshoz vezetnek, amely a pulzus szám emelkedésével, száraz, kipirult bőrrel jár. A ketonok gyorsabb ütemben képződnek, mint ahogy a szervezet kiüríteni képes őket a vizelettel vagy a kilégzett levegővel. A légvétel gyorsabbá és mélyebbé válik és édeskés lesz a lehellet. Ahogy a vércukor tovább nő és a ketontesek felhalmozódnak, hányást, hasfájást okoznak, majd eszméletvesztés következhet be. Az inzulin és az intravénásan adott folyadék képes rá, hogy visszafordítsa ezt a folyamatot. Mindig törekednie kell a diabéteszes ketoacidózis elkerülésére. Ennek legjobb módja: az állapotra hajlamosító helyzetek elkerülése legfőképpen azáltal, hogy az inzulinra szoruló cukorbeteg mindig időben beadja az inzulint, méri a vércukorértékeit és akut betegség esetén követi az előírt óvintézkedéseket.

Az 1-es típusú diabétesz kezelése

Diabéteszének megfelelő kezeléséhez Önnek gondozó orvosával, dietetikusával együtt készíteniük kell egy terápiás tervet, amely magába foglalja az inzulint, a testmozgást és az étrendet. Meg kell tanulnia a vércukor önellenőrzést is annak érdekében, hogy tudja, terv szerint halad-e.
  • Az inzulin adására azért van tehát szükség, mert a szervezet nem termel inzulint, amely a glükózt a sejtekbe juttatná. A szükséges inzulin injekció adagja függ az étrendi szénhidrátbeviteltől és a mozgás mennyiségétől.
  • Szüksége lesz étrendi terv összeállítására is ahhoz, hogy jól kontrollált anyagcseréje legyen. Ehhez figyelembe kell venni az ide vonatkozó irányelveket, melyek ismeretében Ön sokféle étel közül válogathat.
  • Az aktív életmód és a testmozgás javítja az izomtónust, növeli az erőnlétet és a közérzetet és növeli az inzulin hatékonyságát.
  • A kezelés sikerének értékeléséhez mérje vércukrát naponta 2-4-szer.
  • A betegedukációs programok segítenek Önnek egyben látni a terápiás „puzzle” összes darabját, átlátni a kezelés egészét annak érdekében, hogy ez által hosszú és minél egészségesebb életet élhessen.