Néhány gondolat a fűszerekről

thumbnail
A fűszerek, amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást. Egyes betegségekben, azonban szükséges a fűszerek korlátozása. Ezt ...

OkosTányér Program

thumbnail
2016 áprilisában a Magyar Dietetikusok Országos Szövettsége közzétett egy új, az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlást. Ez az OKOSTÁNYÉR® program, mely bárki számára elérhető. Szeretnénk ezt a honlapot böngésző olvasóink és betegeink figyelmébe ajánlani illetve könnyebben elérhetővé ...

Ötletek étrendünk rosttartalmának növeléséhez

thumbnail
Rostokról röviden Élelmi rost kifejezés alatt a nem emészthető növényi poliszacharidokat (összetett szénhidrát) és a lignint (sejtfalban található) értjük. Ezek az anyagok ellenállóak az emésztő enzimekkel szemben, azonban a vastagbél baktériumai rendkívül hasznos zsírasavakat állítanak elő ...

Hogyan válasszunk édesítőszert?

thumbnail
A mindennapi ételeink és italaink édesítésére bátran használhatunk mesterséges édesítőszereket. A mai tudományos álláspont szerint, ezek az anyagok nem rendelkeznek egészségkárosító hatással. A mesterséges édesítőszerek többnyire kalóriát nem tartalmazó folyadék vagy tabletta formában jelennek ...

Megszűnik a „diabetikus” megjelölés

thumbnail
Eddig a diabetikus megjelölést azokra a termékekre lehetett alkalmazni amelyek, Azonban a fenti tilalmak a fruktózra nem vonatkoztak. Tehát fruktózból „bármennyi” hozzáadható ezekhez az élelmiszerekhez. Sajnos ez okozza a legtöbb félreértést, ami felmerül a diabetikus termékekkel kapcsolatban. ...

Étrendi tanácsok epeműtét ill. epeköves roham után?

thumbnail
Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet? Az epeköves görcsöt leggyakrabban kiadós, zsíros étkezés váltja ki. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a tejfölöstöltöttkáposzta, a ...

Epekímélő étrend

thumbnail
Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül – étkezésekkor – a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.A táplálék zsiradék tartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését – kis mértékben a fehérjék is ...