Néhány gondolat a fűszerekről

thumbnail
A fűszerek, amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást. Egyes betegségekben, azonban szükséges a fűszerek korlátozása. Ezt ...

OkosTányér Program

thumbnail
2016 áprilisában a Magyar Dietetikusok Országos Szövettsége közzétett egy új, az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlást. Ez az OKOSTÁNYÉR® program, mely bárki számára elérhető. Szeretnénk ezt a honlapot böngésző olvasóink és betegeink figyelmébe ajánlani illetve könnyebben elérhetővé ...

Ötletek étrendünk rosttartalmának növeléséhez

thumbnail
Rostokról röviden Élelmi rost kifejezés alatt a nem emészthető növényi poliszacharidokat (összetett szénhidrát) és a lignint (sejtfalban található) értjük. Ezek az anyagok ellenállóak az emésztő enzimekkel szemben, azonban a vastagbél baktériumai rendkívül hasznos zsírasavakat állítanak elő ...

Hogyan válasszunk édesítőszert?

thumbnail
A mindennapi ételeink és italaink édesítésére bátran használhatunk mesterséges édesítőszereket. A mai tudományos álláspont szerint, ezek az anyagok nem rendelkeznek egészségkárosító hatással. A mesterséges édesítőszerek többnyire kalóriát nem tartalmazó folyadék vagy tabletta formában jelennek ...

Megszűnik a „diabetikus” megjelölés

thumbnail
Eddig a diabetikus megjelölést azokra a termékekre lehetett alkalmazni amelyek, Azonban a fenti tilalmak a fruktózra nem vonatkoztak. Tehát fruktózból „bármennyi” hozzáadható ezekhez az élelmiszerekhez. Sajnos ez okozza a legtöbb félreértést, ami felmerül a diabetikus termékekkel kapcsolatban. ...

Étrendi tanácsok epeműtét ill. epeköves roham után?

thumbnail
Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet? Az epeköves görcsöt leggyakrabban kiadós, zsíros étkezés váltja ki. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a tejfölöstöltöttkáposzta, a ...

Epekímélő étrend

thumbnail
Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül – étkezésekkor – a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.A táplálék zsiradék tartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését – kis mértékben a fehérjék is ...

Lisztérzékenyég

thumbnail
A manapság igen gyakori betegsének számító coeliakia, azaz lisztérzékenység, egy autoimmun kórkép. Az autóimmun betegségek lényege, hogy az emberi szervezet egy saját sejtjét, vagy ártalmatlan molekulát ellenségként észlel és immunreakcióval válaszol. Ebben az esetben a glutén egyik összetevője, ...