Az idényszerűség napjainkban kissé háttérbe szorult, hiszen sok mindenhez már szinte egész évben hozzá lehet jutni. Azonban, ha pénztárcakímélő megoldásokat keresünk a főzésben, nyersanyag beszerzésben, vagy ha rendelkezünk ház melletti kerttel, kihasználhatjuk a természet éppen érő kincseit. Hogy tényleg kincsekről van szó, azt igyekszünk bemutatni a most következő sorozatban.
Datolya
A datolyapálma, Ázsiában és Afrikában, több ezer éves múltra tekint vissza. Európában kb. 2500 éve jelent meg. Maga a növény 80-100 évig él. Egyiptomi szilvaként vagy pálmaszilvaként is ismerik, azonban merőben más fajta gyümölcsről van szó, mint a datolyaszilva.
Az érett datolyák méretben és színben is igen változatos képet mutatnak – ovális, kerek, egész bogyószerűtől a szilva alakig. Az élet fájának, sivatag kenyerének is nevezik, hiszen a növény szinte minden részét hasznosítják. Asztali gyümölcsön túl a fa tejéből bort és ecetet készítenek, magja kávé pótlásra alkalmas, gyümölcséből szirupot és alkoholos italt készítenek. Zsenge leveleit főzelékként, a nagyobbakat takarmányként hasznosítják, továbbá tárgyakat készítenek belőle; a fa törzsét faanyagként hasznosítják.
A termés fejlődését öt fázisra különíthetjük el, az utolsó háromban szüretelhető – a fázisokban folyamatosan csökken a víztartalom és a tannin tartalom. Legéretteb formája már félig száraz, ráncos, kevésbé romlandó.
A két legismertebb faja – Medjool és a Deglet noor átlagos tápértéke 279 kcal/ 100g. 2 g fehérjét, 0,34 g zsírt és 75 g szénhidrátot tartalmaz 100 grammban (mag nélkül). Rendkívül magas rosttartalma segíthet a székrekedés rendezésében. B vitaminokban, káliumban, mangánban, rézben és magnéziumban gazdag.
Hozzánk általában csomagolva érkezik, ezért érdemes a csomagolásról tájékozódni az esetleges hozzáadott anyagokról (pl.: glutén szennyezés).
A datolyapálma a bibliában virágvasárnap jelképe, valamint a muszlimok böjtjében is fontos helyet foglal el.
Gyümölcskenyerek, müzlik, kekszek ízletes alapanyaga lehet.
Citrusfélék
A citrusfélék a rutafélék családjába tartoznak. A család legismertebb tagjai a citrom, narancs, mandarin, grépfrút, és egyéb dísznövények.
Az ókorban ismerték már a citrom ősét, azonban nemigen fogyasztották – szellemek és betegségek távoltartására használták, esetleg héját szopogatták lehelet frissítés céljából. Népszerűsége a limonádé fogyasztással ugrott meg jelentősen. A középkorban mindenféle betegséget gyógyítottak citrommal. A citrom szubtrópusi növény, képes az utóérésre. A citromfélék sok változata ismert, a gyümölcs nagysága, formája, a héj érdessége, a gyümölcshús színe alapján több félét tudunk megkülönböztetni.
A narancs is több faj összefoglaló nevét jelenti. Egy narancsfa akár 80 évig is teremhet. Érett állapotban tanácsos leszedni, utóérésre nem képes. Nálunk egész évben elérhető az importnak köszönhetően. A középkori udvarokban nagy divat volt a narancs és citrus ligetek kialakítása, az olasz Medici család címerében is szerepel ez a gyümölcs.
A mandarinok legismertebb fajtái a Kínából származó lédús, zamatos, több magot tartalmazó fajta és a magnélküli Satsuma fajta, de ezeken kívül több ezer fajával találkozhatunk. Az édes mandarin és a keserű narancs keresztezéséből jött létre a Klementine. A törpemandarint Kumkvatnak nevezik, alig nagyobb egy szilvánál, különlegessége, hogy édes héjával együtt fogyasztják.
A grapefruit a 19. században és azt megelőzően dísznövényként szerepelt. Az utóbbi évtizedekben bővült a fajtaválaszték, így népszerűsége is. Ez a gyümölcs fürtökben terem, innen az elnevezés (angol grape-szőlő).
Fontos tudni, hogy a citrusféléket betakarítást követően gombaölő szerekkel kezelik, ezért minden esetben alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.
Rendkívül gazdagok C vitaminban és flavonoidokban – segít a rák megelőzésében, érfalak egészségének megtartásában. A grapefruit egyik összetevője gátolja egyes gyógyszerek – koleszterin szint csökkentők, Ca csatorna blokkolók stb. metabolizmusát a szervezeten belül, ezért azok bomlástermékei felszaporodhatnak a vérben. Valamint a grapefruitlé és narancslé gátolhatja egyes gyógyszerek felszívódását – atenolol, celiprolol, talinolol, etopozid, itrakonazol, egyes antibiotikumok, ciprofloxacin, levofloxacin.
A citrusféléket fogyaszthatjuk nyersen, lé vagy konzerv formában, héjukat ízesítésre, pl. kandírozva. A héjból és magjukból nyert illóolajat az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is felhasználja.
Tea
A teanövények a világon két nagy csoportba sorolhatók – a nagylevelűek, amelyek a trópusi éghajlatot kedvelik, világos, fényes leveleik akár 40 évig szüretlehetők. Valamint a kisebb levelű, sötétzöld, hideg tűrő, akár 100 évig élő fajok.
A tea a második legtöbbet fogyasztott folyadékféle a világon. A tealevél polifenol tartalma alapján ( fermentáció foka) hatféle teát tudunk megkülönböztetni:
- fehér tea: nem fermentált, bolyhos, új rügyekből készül
- zöld tea: nem fermentált, zsenge levelekből
- puskapor tea: érett hajtásokból készül, gyengébb minőségű, mint az előző
- oolong: félig fermentált, érett hajtásokból
- fekete tea: teljesen fermentált, egy rügy és két levélből álló hajtás
- illatosított és préselt teák
A feketeteából fogy világszerte a legtöbb. Készítése során a leveleket leszedik, fonnyasztják, hengerlik, fermentálják és szárítják. Az enzimek közreműködésével alakul ki a jellegzetes szín és illat. A fermentáció magas páratartalomban, 25-35 ◦C között zajlik.
Hazánkban egyre kedveltebbek a valódi gyümölcsteák, a zöld és gyógynövény teák – teafogyasztásunk döntően a téli hónapokra korlátozódik.
Néhány kávé és tea koffeintartalma egy adagra vonatkoztatva:
- 60 ml presszókávé – 80 mg
- 200 ml hosszú kávé - 89 mg
- 250 ml energiaital – 80 mg
- 220 ml fekete tea – 48,5 mg
- 220 ml zöldtea – 33 mg
- 355 ml kóla – 38 mg
- 200 ml koffein mentes kávé - 4 mg
Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hatósága szerint napi 200 mg koffein biztonsággal fogyasztható és napi 400 mg koffeinnek még nincs egészség károsító hatása.
A dél-afrikai roibos tea is koffeinmentes viszont a dél amerikai maté tea, tartalmaz koffeint.
A teakészítésnek külön művészete van, azonban van pár szabály, amit otthonunkban is meg tudunk valósítani a tökéletes teázási élmény érdekében:
- friss, lágy vizet használjunk, és soha ne forraljuk újra
- fejenként kb. 2-3 g teafűvet lehet számolni
- forrázzuk, ne főzzük – a tea fajtájának megfelelő ideig és módon
- csak meghatározott ideig áztassuk különben nem kívánatos ízű cseranyagok, keserűanyagok oldódnak ki (a csersav megköti a koffeint)
- aki erősebb teát szeretne, a teafű mennyiségét növelje
- a tea ideális fogyasztási hőmérséklete 60-65 ◦C
- tejes tea esetén a teát öntsük a tejbe
- a citromlé megvédi a tea polifenoljait az oxidálódástól
- az étvágyjavító teát ne édesítsük.
A flavonolok a tea fanyar ízét adják, tartalmaz még teaflavinokat, tearubigineket, teobromint, teofillint, teanin nevű aminosavat, mono-, és diszacharidokat, lipideket, szerves savakat és aromaanyagokat. Kiemelendő a kálium és fluor tartalma.
A teofillin más néven dimetil-xantin – gyógyszerként ismert, légúti betegségekben, asztmában használatos, a teában található mennyisége elenyésző a terápiás dózishoz képest.
A teobromin, a teofillinnel együtt a metilxantinok csoportjába tartozik, vízhajtó és élénkítő hatásuk van, a teobromin a kakaónövényben is megtalálható.
A tea része több nemzeti kultúrának, (japán, angol stb.) sokféle módon, hőmérsékleten és ízesítéssel fogyasztható. Ha igazi teát szeretnénk fogyasztani, akkor válaszunk a teaházak, teaboltok kínálatából, mert a filteres tea csupán az igazi szálsas tea „mellékterméke“.
Forrás:
Receptek
Narancs turmix
Hozzávalók 1 személyre:
- 100 g narancs
- 1,5 dl tej
- 10 g méz
- citromlé
Elkészítés:
a narancsot hámozzuk meg, a fehér részeket lehetőség szerint távolítsuk el, szedjük gerezdekre. Tegyük az összetevőket turmixgépbe és turmixoljuk 10-20 másodpercig. Kiváló tízórai vagy uzsonna ötlet. 136 kcal és 24 g szénhidrát.Téli vegyes turmix
Hozzávalók 1 személyre:
- 20 g narancs
- 30 g banán
- 150 ml tej
- 10 g méz
- citromlé
Elkészítés:
a banánt, narancsot gondosan pucoljuk meg és daraboljuk. Majd turmixoljuk össze az összetevőket. 136 kcal-t és 25 g szénhidrátot fog tartalmazni egy pohár turmixunk.Narancsmártás
Hozzávalók 1 személyre:
- 200 g narancs
- 30 g tejszín
- fél tojássárgája
- 15 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- szegfűszeg és fahéj
Elkészítés:
Egy nagyobb narancs felét kifacsarjuk, másik felét apróra kockázzuk. A fűszerekkel feltesszük főni, sűrítésként tojássárgáját csurgatunk bele. Sült húsokhoz, pl. kacsához kiváló.Adagonként:
Energia: 340 kcal
Szénhidrát: 34 gramm