Mit kell tudni a krónikus gyulladásos bélbetegségekről (Colitis Ulcerosa, Crohn betegség)?

thumbnail

Fekélyes vastagbél gyulladás és a Crohn betegség bemutatása, dietoterápiája és receptötletek.

Fekélyes vastagbél gyulladás – Colitis Ulcerosa

Oka:

  • ismeretlen
  • Szerepet játszik:
    • genetikai fogékonyság
    • környezeti tényező (stressz, depresszió, valamilyen fertőzés)
    • immunrendszer hibás működése
    • (A kutatások során szóba került még a túlzott hús fogyasztás, tehéntej fogyasztás, túlzott finomított szénhidrát fogyasztás, elégtelen rostbevitel és a táplálékokban fellelhető antigének és vegyi anyagok, mint kiváltó tényező)

megjelenés és elhelyezkedés

  • végbelet betegíti meg először és innen folyamatosan terjed
  • a vastagbél két rétegét érinti - nyálkahártya (mucosa, submucosa)

veszélyeztetett csoportok

  • 15-35 és 45-65 év közötti korcsoport
  • férfiak és nők közel azonos arányban

egyéb jellemzők

  • nyugalmi időszakok és fellángolások váltják egymást

tünetek

  • véres hasmenés
  • enyhébb esetben általános rossz közérzet, baloldali alhasi fájdalom, lágy, véres széklet
  • közép súlyos esetben: görcsös jellegű, erősebb hasi fájdalom, és többnyire a has bal oldalán és székeléssel kapcsolatban; napi 5-10 széklet.
  • súlyos esetben, akut fellángoláskor: láz, só-és folyadékvesztés, vérszegénység, fáradékonyság, gyengeség. Napi, akár 30, véres, nyákos székletürítés.
  • a jó periódust panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés oka nem mindig ismert – bél vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek túlterhelés okozhatja.
  • a betegség tünetei összefüggnek a kiterjedéssel. Csak a végbélre lokalizálódó gyulladás esetén a széklet általában normális konzisztenciájú, de egyes esetekben kemény, beszáradt lehet, székrekedéshez is vér és nyák ürítése társul.
  • vashiány

szövődmények

  • bélvérzés, szükség esetén műtét
  • a vastagbél kitágulása, elvékonyodása (ritka), hegesedés, szűkület, mely görcsöket okoz. Ritkán teljes bélelzáródás. Rákos elfajulás – az egész vastagbélre kiterjedő betegség esetén nagyobb a veszélye.
  • szem vörössé, fájdalmassá válhat
  • szájnyálkahártya gyulladása, afták keletkezése
  • máj társuló gyulladása
  • Izületi gyulladás (arthritis) – térd-, boka-, csípő-, könyökizület – a fájdalmas izületek enyhén melegek, folyadékot nem tartalmaznak.
  • bőrön (főleg az alsó végtagokon): gennyes bőrgyulladás; a lábszár feszítő oldalán lilás, érzékeny csomók jelennek meg – nőkön gyakoribb.
  • trombózis hajlam
  • vesekőre, epekőre hajlam

terápia

  • gyógyszerek, diéta, pszichés vezetés, műtét

Crohn betegség

Oka:

  • A fekélyes vastagbélgyulladásnál felsoroltak.

megjelenés és elhelyezkedés

  • tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhat – leggyakrabban a vastag és vékonybél érintett
  • szakaszosan alakul ki - ép és gyulladt szakaszok váltják egymást
  • a bélfal összes rétegét érinti

veszélyeztetett csoportok

  • 20-30 év között
  • mindkét betegség kialakulhat más életkorban is de jellemzően a serdülők és fiatal felnőttek betegsége
  • az északi népek gyakrabban betegszenek meg (Európa, Észak-Amerika)

egyéb jellemzők

  • fellángolás ősszel és télen a leggyakoribb.

tünetek

  • fogyás
  • hasi fájdalom, mely étkezés után fokozódik, és a has jobb oldalára lokalizálódik
  • hasmenés, amely éjjel is jelentkezik
  • visszatérő lázas állapot
  • a betegség tünetei összefüggnek azzal, hogy a tápcsatorna mely része érintett. A vastagbél érintettsége esetén dominál a véres hasmenés. A lázat a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák. A vékonybél gyulladása felszívódási zavart, tápanyaghiányt okoz, melynek következménye a fogyás, a vérszegénység (vas és B12 vitaminhiány miatt), fehérje-, só-, vitamin- és ásványianyag hiány alakul ki. Gyermekeknél növekedésben és fejlődésben elmaradást okozhat.

szövődmények

  • bélfal savós hártyáját elérő gyulladás ráterjed a szomszédos szervekre: húgyhólyagra, méhre vagy az ép bélszakaszokra is.; gyulladásos gomolyok keletkeznek, melyek a hasfalon át tapinthatók. A bélbaktériumok hatására tályogok alakulhatnak ki a végbél körül vagy a szabad hasüregben
  • bélüreg szűkületét okozhatja
  • szem vörössé, fájdalmassá válhat
  • szájnyálkahártya gyulladása, afták keletkezése
  • máj társuló gyulladása
  • Izületi gyulladás (arthritis) – térd-, boka-, csípő-, könyökizület – a fájdalmas izületek enyhén melegek, folyadékot nem tartalmaznak.
  • bőrön (főleg az alsó végtagokon): gennyes bőrgyulladás; a lábszár feszítő oldalán lilás, érzékeny csomók jelennek meg – nőkön gyakoribb.
  • trombózis hajlam

terápia

  • gyógyszerek, diéta, pszichés vezetés, műtét

Mindkét betegség esetén a dietoterápa közel ugyan az

A diéta célja, a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia és fehérje bevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani. A betegség fellángolásakor lázzal, hasi görcsökkel, hányingerrel kell számolnunk. Ezért figyelembe kell venni az egyéni tűrőképességet és a beteg kívánságát. Súlyos esetben mesterséges táplálás is szóba jöhet.

A diéta fokozatosan épül fel. Elsőként a keményítőket, majd a fehérjéket és végül a zsírokat építjük be.

1. szakaszban javasolt ételek
  • hideg somtea és csipkebogyó tea, áztatással készítve
  • szűrt almalé (kezdetben hígítva), sárgarépalé, almapüré, birsalmapüré, zöldségfőzet
  • nyáklevesek: zabpehelyből, rizsből, darából
  • frissen áttört, főtt sós burgonya, vizes burgonyapüré, főtt rizs, főtt sárgarépa,
  • reszelt alma, sült alma (héj nélkül),
  • tejmentes alma- és birsalma leves vagy mártás, natúr sárgarépapüré
  • pirított zsemle, kifli, fehér kenyér, kétszersült, pászka, szárazon pirított, főtt dara.
2. szakaszban javasolt ételek
  • A továbblépés feltétele a tünetek enyhülése.
  • alaposan lezsírozott csontleves, húsleves
  • főtt, bőr nélküli csirkehús, főtt hal, sovány gépsonka, pulykajava, csirkemell felvágott,
  • sovány túró, kefir, joghurt
  • zsírszegény reszelt sajt,
  • zsenge főzelékek (főzőtök, saláta, patisszon, cukkíni, cékla, sütőtök, zsenge zöldbab, zöldborsó szükség esetén áttörve), egyszerű vagy kefires habarással, száraz rántással sűrítve.
3. szakasz

A zsiradék beépítése fokozatosan történjen. Egy egy kiskanál olajat adagolhatunk az ételhez, light margarinnal megkenhetjük a piritóst.

Az új ételeket fokozatosan vezessük be az étrendbe. Gyakran, de egyszerre keveset tanácsos enni. Fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag nyersanyagokból építsük fel az étrendet. Naponta legolább 2-2,5 l folyadékot fogyasszunk.

Tünet nélküli, nyugalmi szakaszban szinte mindent lehet enni, kivéve, ami panaszt okoz. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk felderíteni, ha étrendi naplót vezetünk. Ebben folyamatosan lejegyezzük az elfogyasztott ételt és annak mennyiségét valamint az esetlegesen felmerülő panaszokat. Így könnyen kizárhatjuk a problémás ételféleséget. Feleslegesen túl szigorú diétát nem szabad tartani.

A nyugalmi szakasz nyersanyagválogatására általánoságban az alábbiak érvényesek:

Gabonafélék, lisztek közül válogathatunk, a finomliszt mellett, a magasabb rost tartalmú termékek közül. Használható fehér liszt ésteljes kiőrlésű liszt, Graham liszt stb. Jó hatású a zabpehelyből készült ételvariációk – zabkása, zabpelyhes palacsinta, sütemények, kukorica pehely, rizspehely, hamlett, abonett. Kenyerek közül válogathatunk a fehér-, félbarna-, barna-, rozs változatok közül, de a durva rostot tartalmazóakat kerüljük el (olajosmagvas, mákos stb.). Kifli, zsemle jól beépíthető az étrendbe, azonban a túl zsíros – leveles tészta, linzer tészta – édesipari termékeket hagyjuk ki. Nem ajánlott mákos és diós termékeket fogyasztani. Kerülni ajánlott továbbá a friss kelttésztákat. Ezeket másnapos vagy pirított formában fogyasszuk.

Rizs, burgonya jól beépíthető az étrendbe. Tészták esetén arra figyeljünk, hogy a túl édes, túl zsíros ételek hasmenést okozhatnak ill. mákos, diós tészta egyéb panaszt is okozhat. Lekvár, méz és a tömény cukros ételek, italok szintén hasmenést okozhatnak, ezért ezeket ritkán, kis mennyiségben fogyasszuk.

A legtöbb bélgyulladásban szenvedő beteg nem tudja elfogyasztani a tejet, tehát óvatosan próbálkozzunk vele. A savanyított tejtermékek általában jó hatásúak – kefir, natúr joghurt. Gyümölcsjoghurtból az aprómag menteseket részesítsük előnyben – ne az eper, málna, ribizli, kivi ízesítésűt. Félzsíros, zsírszegénytúró változatosan használható, remek fehérje forrás – körözöttnek, kapros vagy zöldfűszeres túrókrémnek, édességnek elkészítve. A tejszínnel óvatosan bánjuk, zsírtartalma miatt hasmenést idézhet elő. Sajtok közül a natúrabb verzió jöhet szóba és eleinte a zsírszegényebb, light sajtok. Érlelt, füstölt és ízesített (csipős, téliszalámis stb.) sajtok nem javasoltak hosszú távon sem. A tojás szintén jó fehérjeforrás, főzve, teflonon sütve, süteményekben remekül felhasználható. Bő zsiradékos formákat kerüljük, mint pl.: szalonnás tojás, bundáskenyér stb.

Húsok közül a soványabb fajták javasoltak – szárnyas bőr nélkül, sertéscomb, sertéskaraj. Füstölthúsok, szalonna, kolbász nem javasolt, kifejezetten káros lehet. Felvágottak közül a sonkafélék, párizsi fogyasztható. Téliszalámi félék, száraz szalámik túl zsírosak, emiatt nem javasoltak. Belsőségek óvatosan, kis emnnyiségben használhatók fel a diétában.

A zöldségek és a gyümölcsök fontos vitamin, ásványi anyag és rost (pektin) források. Zöldségeket aszerint kell megválogatni, hogy okoznak e panaszt. Érdemes először hámozva próbálkozni a paradicsommal, paprikával, uborkával. Főzelékek közül a fent említettek általában nem okoznak panaszt, a zöldborsót előszőr átpaszírozva próbáljuk. Karfiol, brokkoli puffasztó – fedő nélküli főzéssel, főzővíz többszöri leöntésével tudjuk ezt a hatást enyhíteni. Káposzta félék, szárazhüvelyesek, kukorica durva rostot tartalmaznak, ezért nem ajánlottak. Gyümölcsök közül az apró magvat tartalmazók esnek korlátozás alá – eper, málna, kivi, ribizli, füge stb. A többi gyümölcsöt eleinte érdemes hámozva fogyasztani. Gyümölcslevek, turmixok (vizes vagy tejes) alma-, birsalma-, körte-, őszibarack-, zöldséglevek bátran fogyaszthatók.

Zsiradékok közül érdemes a margarint vagy vajat, eleinte a light margarint használni. Főzéshez használhatunk olajat, zsírt, a lényeg, hogy ne legyen sok. Kifejezetten jó hatású a kókuszzsír ill.az 3 zsírsavakat tartalmazó zsiradékok (repce és lenmagolaj, tengeri halak, busa). Kerülni ajánlott az erős fűszerezést (bors, mustár, torma, csípős paprika), a sok pörzsanyagot tartalmazó ételeket, a szénsavas és az alkoholos italokat.

Ételkészítésnél törekedjünk a viszonylagos zsírszegénységre – teflonon sütés, sütőzacskóban sütés stb. Kerüljük a pirított zsiradékot és a rántott ételeket. Rántást készíthetünk szárazon pirított lisztből, olaj hozzáadása nélkül vagy pirítás után adjuk a liszthez a zsiradékot. Főzés, párolás, csőben sütés, rakott, töltött ételek közül válogassunk és kerüljük a bő olajban való sütést.

Napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott.

A vas pótlását leginkább megfelelő mennyiségű marha-, sertés-, baromfihús és hal fogyasztásával biztosíthatjuk. A máj változatos formában állítható az étrendbe, mellyel szintén növelhetjük a vasbevitelt. A vas hasznosulását a jó aszkorbinsav (C vitamin) ellátottság jelentősen fokozza.

A gyulladásban lévő bélfal az oxalátokra fokozottabban áteresztővé válik, így bőséges oxálsavbevitel esetén fokozódik a vesekő képződés kockázata. A magas oxálsav tartalmú nyersanyagok mennyiségét csökkenteni kell. Magas oxálsav tartalmú ételek: kakaó, csokoládé, zeller, a paraj, a rebarbara, sóska, a cékla.

Az oxálsavon kívül a koleszterin bevitelre is oda kell figyelnünk, mert ezekben a betegségben erősebb a hajlam epekő képződésre.

Diétában használható recept ötletek:

Halkrém leves

Hozzávalók 1 személyre:
  • 6 dkg hal
  • 4 dkg sárgarépa
  • fél dkg vöröshagyma
  • 0,7 dkg liszt
  • 1 dkg 12%-os tejföl
  • citrom
  • piros arany
  • babérlevél
  • szerecsendió
Elkészítés:

A megtisztított halat leöblítjük. A zöldséget, sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk és adagonként 4 dl hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk egészben a vöröshagymát. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, kevés szerecsendió reszelékkel, Piros Arannyal. Beletesszük a halszeletet és a zöldségekkel együtt puhára főzzük. A megpuhult alapanyagokat turmixoljuk vagy szőrszitán áttörjük. A pürét a főzőlébe visszatesszük. Lisztből és energiaszegény tejfölből habarást készítünk és a levest besűrítjük vele. Kevés citromlével ízesítjük és melegen tálaljuk.

Karalábépüré-leves

Hozzávalók 1 személyre:
  • 8 dkg karalábé
  • 1 evőkanál olaj
  • 0,8dkg liszt
  • 1,5 dkg 12%-os tejföl
  • piros arany
  • petrezselyemzöld
Elkészítés:

A megtisztított, zsenge karalábét kockára vágjuk. A főzőedényt olajjal kikenjük és beletesszük a karalábét. Sózzuk, hozzáadunk egy kevés Piros Aranyat és a petrezselyemzöld felét. Néhány kanál víz hozzáadásával puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha a folyadékot elpárologtatjuk és liszttel meghintjük. Összepirítjuk és adagonként 3-4 dl vízzel felöntjük. Jól kiforraljuk. Turmixgépben pépesítjük. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a simára kevert energiaszegény tejfölt és még egyszer összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve melegen tálaljuk.

Tökörtojás burgonya fészekben

Hozzávalók 1 személyre:
  • 1 db tojás
  • 20 dkg burgonya
  • fél dl tej (1,5%)
  • 1,2 dkg margarin
  • 1,5 dkg Tolnai sovány sajt
  • szerecsendió
Elkészítés:

A megmosott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult burgonyanyomón áttörjük. A tejet felforrósítjuk és a margarinnal együtt a burgonyához keverjük. Szerecsendióval ízesítjük és jó habosra keverjük (amíg kifehéredik). Egy lapos tűzálló tálat margarinnal kikenünk, elterítjük benne a burgonyapürét, amelybe merőkanállal mélyedést nyomunk. A mélyedésbe beleütjük a tojást és enyhén megsózzuk. A tojás körüli burgonyarészt reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje megalvad és a sajt enyhén megpirul.

Túrós galuska

Hozzávalók 1 személyre:
  • 4 dkg túró
  • 7 dkg rétesliszt
  • fél db tojás
  • olaj
Elkészítés:

A felvert tojást jól elkeverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Enyhén megsózzuk és az egészet lazán összedolgozzuk. Forró, sós vízbe apró! galuskákat szaggatunk és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsurgatjuk. Felmelegített margarinon vagy olajon átforgatjuk.

Karfiolos szelet

Hozzávalók 1 személyre:
  • 10 dkg sertés karaj
  • 10 dkg karfiol
  • 1 dkg liszt
  • olaj
  • margarin
  • 1 dl tej
  • zsírszegény sajt
  • fél tojás
  • szerecsendió
  • petrezselyemzöld.
Elkészítés:

A húst megmossuk, felszeleteljük, széleit bevagdossuk és kicsit kiverjük. Megsózzuk és mindkét oldalát átsütjük.A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk és forrásban lévő vízbe téve puhára főzzük. Ha mirelit karfiolt használunk, fagyosan tesszük a forrásban lévő vízbe. Margarinból, lisztből és tejből besamelt készítünk. Ízesítjük sóval és kevés szerecsendióval. Hozzákeverjük a tojás sárgáját és a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Egy edényt kiolajozunk. Belerakjuk egymás mellé a hússzeleteket. Mindegyikre ráhelyezünk egy adag megfőtt karfiolt. Ráöntjük a besamel mártást. Sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük.

Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum