Ez a betegség jellemzően csak emberben fordul elő. Egyfajta anyagcserezavar, melynek következtében a vérben felszaporodik a húgysav. A húgysav a DNS és RNS molekulák (purinbázisainak) lebontásából származik. Tehát egyrészt a szervezet saját sejtjeinek, másrészt a táplálékban lévő sejtmagok lebontásából származik. Normál esetben a húgysav képződés és lebontás (ürítés) egyensúlyban van. A szabályzás zavara esetén a vérben felszaporodó húgysav kicsapódik, kristályokat képez, melyek a sejtek közti térben gyulladást idéznek elő. A húgysav anyagcserezavarhoz gyakran társul cukor- és zsír anyagcserezavar is.
A diéta tehát gyakran szénhidrát moderált és zsírszegény.
A magas húgysavszint kezelése ma már többnyire gyógyszeresen megoldott. Ám a köszvényes rohamok elkerülése, és az állapot romlása diétával is megelőzhető. Érdemes tehát néhány táplálkozási tanácsot is megfogadni köszvény esetén.
A vér húgysavszintjét 417 mikromol/liter felett tekintjük magasnak. Ebben az esetben a táplálkozásunkban a prunbevitelre kell odafigyelnünk. Ha az orvos nem rendeli másképp, naponta maximum 300 mg purint fogyaszthatunk el. Ezen kívül fontos a sok folyadék fogyasztás, az alkohol teljes mellőzése. Testsúlycsökkentéssel, moderált energia bevitellel tudunk enyhíteni a tüneteken.
Élelmiszerek purintartalma:
Nagyon magas 150mg vagy e feletti/ 100g | Magas purintartalmúak 75-150mg/ 100g | Közpes purin tartalmúak 40-75mg/ 100g | Alacsony purintartalmúak 40mg/100g alatt |
---|---|---|---|
borjúmirigy spárga belsőségek élesztő húskivonatok pecsenyelé csirkemell liba szardínia kagyló pisztráng hering halikra lazac tonhal makréla, garnéla füstölt húsok füstölt halak napraforgómag földimogyoró mazsola szárnyasok és halak bőre |
sertés marha borjú birka pulyka, csirkecomb kacsa nyúl, őz, szarvas szalonna, virlsi kolbászfélék füstöltsonka szalámifélék tőkehal fogas, ponty szárazbab sárgaborsó, lencse szója mák |
angolna, lepényhal zöldborsó karfiol brokkoli zöldbab paraj, tofu gabonapelyhek |
fehér liszt és ezekből készülő termékek eddig nem sorolt zöldségek gyümölcsök tojás tej kefír, joghurt, sajtok tejföl túró vaj burgonya pisztácia, kókusz dió, mandula rizs olaj, margarin méz cukor |
Nem ajánlott továbbá
- nagy mennyiségben kávé, tea, kakaópor
- alkohol, fruktóz (méz, répacukor, diabetikus temrékek)
Jó hatású lehet
- tejtermékek a sajtok kivételével, zöldségek a kukorica, lencse kivételével, gyümölcsök a szilva ringló, áfonya kivételével, mandula, gesztenye kókusz
- Salvus, Parádi, Balfi ásványvízek napi 2-3dl ennyiségben