A köszvény étrendi kezelése

thumbnail

Ez a betegség jellemzően csak emberben fordul elő. Egyfajta anyagcserezavar, melynek következtében a vérben felszaporodik a húgysav. A húgysav a DNS és RNS molekulák (purinbázisainak) lebontásából származik. Tehát egyrészt a szervezet saját sejtjeinek, másrészt a táplálékban lévő sejtmagok lebontásából származik. Normál esetben a húgysav képződés és lebontás (ürítés) egyensúlyban van. A szabályzás zavara esetén a vérben felszaporodó húgysav kicsapódik, kristályokat képez, melyek a sejtek közti térben gyulladást idéznek elő. A húgysav anyagcserezavarhoz gyakran társul cukor- és zsír anyagcserezavar is.

A diéta tehát gyakran szénhidrát moderált és zsírszegény.

A magas húgysavszint kezelése ma már többnyire gyógyszeresen megoldott. Ám a köszvényes rohamok elkerülése, és az állapot romlása diétával is megelőzhető. Érdemes tehát néhány táplálkozási tanácsot is megfogadni köszvény esetén.

A vér húgysavszintjét 417 mikromol/liter felett tekintjük magasnak. Ebben az esetben a táplálkozásunkban a prunbevitelre kell odafigyelnünk. Ha az orvos nem rendeli másképp, naponta maximum 300 mg purint fogyaszthatunk el. Ezen kívül fontos a sok folyadék fogyasztás, az alkohol teljes mellőzése. Testsúlycsökkentéssel, moderált energia bevitellel tudunk enyhíteni a tüneteken.

Élelmiszerek purintartalma:

Nagyon magas 150mg vagy e feletti/ 100g Magas purintartalmúak 75-150mg/ 100g Közpes purin tartalmúak 40-75mg/ 100g Alacsony purintartalmúak 40mg/100g alatt
borjúmirigy
spárga
belsőségek
élesztő
húskivonatok
pecsenyelé
csirkemell
liba
szardínia
kagyló
pisztráng
hering
halikra
lazac
tonhal
makréla, garnéla
füstölt húsok
füstölt halak
napraforgómag
földimogyoró
mazsola
szárnyasok és halak bőre
sertés
marha
borjú
birka
pulyka, csirkecomb
kacsa
nyúl, őz, szarvas
szalonna, virlsi
kolbászfélék
füstöltsonka
szalámifélék
tőkehal fogas, ponty
szárazbab
sárgaborsó, lencse
szója
mák
angolna, lepényhal
zöldborsó
karfiol
brokkoli
zöldbab
paraj,
tofu
gabonapelyhek
fehér liszt és ezekből készülő termékek
eddig nem sorolt zöldségek
gyümölcsök
tojás
tej
kefír, joghurt, sajtok
tejföl
túró
vaj
burgonya
pisztácia, kókusz
dió, mandula
rizs
olaj, margarin
méz
cukor

Nem ajánlott továbbá

  • nagy mennyiségben kávé, tea, kakaópor
  • alkohol, fruktóz (méz, répacukor, diabetikus temrékek)

Jó hatású lehet

  • tejtermékek a sajtok kivételével, zöldségek a kukorica, lencse kivételével, gyümölcsök a szilva ringló, áfonya kivételével, mandula, gesztenye kókusz
  • Salvus, Parádi, Balfi ásványvízek napi 2-3dl ennyiségben
Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum