Köleskoch

Hozzávalók:

  • 30 dkg hántolt bioköles
  • 6 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 nagy ek. méz
  • 10 dkg xilit
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 15 dkg rama margarin
  • 4 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db vanília rúd, vagy vaníliás cukor
  • Sütőtál kenéséhez kevés zsír vagy margarin, zsemlemorzsa.

Elkészítés:

A kölest megmossuk, a tejjel és vízzel lassú tűzön megfőzzük, majd langyosra hűtjük.
A tojások sárgáját a mézzel, xilittel, vaníliával, margarinnal, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A langyosra hűlt köles masszában elkeverjük a sütőport, a tojássárgájával összekevert hozzávalókat, majd a végén a tojáshabot. A zsiradékkal kikent sütőtálba vékonyan egyenletesen elszórjuk a zsemlemorzsát, majd beleöntjük a köles masszát. (37x29 cm-es tepsiben ideális nagyságú szeletek lesznek.) 180 C fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel sütjük, amíg a teteje világos barnára nem sül. Ebből az adagból kb. 40 szelet jön ki, melyek egyenként 70 kcal-t és 10 g szénhidrátot tartalmaznak.
Jó étvágyat kívánok!
Szálka Brigitta és Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum