Hozzávalók:
- 30 dkg hántolt bioköles
- 6 dl tej
- 2 dl víz
- 1 nagy ek. méz
- 10 dkg xilit
- 0,5 csomag sütőpor
- 15 dkg rama margarin
- 4 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db vanília rúd, vagy vaníliás cukor
- Sütőtál kenéséhez kevés zsír vagy margarin, zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A kölest megmossuk, a tejjel és vízzel lassú tűzön megfőzzük, majd langyosra hűtjük. A tojások sárgáját a mézzel, xilittel, vaníliával, margarinnal, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A langyosra hűlt köles masszában elkeverjük a sütőport, a tojássárgájával összekevert hozzávalókat, majd a végén a tojáshabot. A zsiradékkal kikent sütőtálba vékonyan egyenletesen elszórjuk a zsemlemorzsát, majd beleöntjük a köles masszát. (37x29 cm-es tepsiben ideális nagyságú szeletek lesznek.) 180 C fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel sütjük, amíg a teteje világos barnára nem sül. Ebből az adagból kb. 40 szelet jön ki, melyek egyenként 70 kcal-t és 10 g szénhidrátot tartalmaznak.Jó étvágyat kívánok!