Hummusz

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. tahini (szezámmag őrlemény)
  • 1 ek. római kömény
  • 0,5 citromból nyert citromlé
  • 0,5 dl olívaolaj
  • só, bors
  • petrezselyem, chili, füstölt pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

A száraz csicseriborsót legalább dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, és 12-24 órán át állni hagyjuk. Ha időközben felszívná a vizet, öntünk még hozzá. Majd bő vízben ( csipet szódabikarbónával) 40 perc alatt puhára főzzük. (Készíthetjük konzerv borsóból is, ebben az esetben elég felforralni, majd leszűrni.) Leszűrjük és turmixgépbe tesszük a többi hozzávalóval: tahini, szeletelt fokhagyma, fűszerek, olaj és citromlé. Ha nem elég krémes, túl sűrű - a főzővízből adhatunk hozzá. Tálalás előtt fűszerpaprikával, friss petrezselyemzölddel díszítjük. 1504 kcal-t és 117 g szénhidrátot tartalmaz
Jó étvágyat kívánok!
Szálka Brigitta és Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum