Hozzávalók (20 szelet kalácshoz):
- 400 g liszt
- 50 g teljeskiőrlésű liszt
- 100 g vaj / margarin
- 200 ml tej
- 5 evőkanál eritritol
- 1 teáskanál reszelt bio citrom vagy narancshéj
- 1 db tojás
- 1 csomag porélesztő (500 g liszthez megfelelő mennyiség)
Elkészítés kenyérsütőben:
A vajat (vagy a margarint) megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet. A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tegyük a gépbe a hozzávalókat. Briós vagy kalács programot használjunk a kelesztéshez és a sütéshez.Elkészítés kenyérsütőben kelesztve sütőben sütve:
A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tesszük a gépbe a hozzávalókat - a tojásból tegyünk el egy keveset a kalács lekenéséhez. Briós vagy kalács programon kelesszük. Kelesztés után hagyjuk 5-10 percig pihenni a tésztát. Lisztezett felületen szedjük három részre, kézzel sodorjunk három kötelet, majd fonjuk meg - mintha hajfonatot készítenénk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt), a kalács tetejét lekenjük a félretett tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 15-20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be sütőpapírral, nehogy megégjen. A tészta lazább szerkezetű lesz, ha a sütő aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk.Elkészítés hagyományosan:
Elverjük a langyos tejben az édesítőszert és egy teáskanálnyi lisztet, felfuttatjuk benne az élesztőt – kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk tejet, és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács lekenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat - kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A fent leírt módon fonjuk és sütjük.1 szelet kalács energia és tápanyagtartalma:
Energiatartalom: 180 kcal
Szénhidrát tartalom: 18 g
Rost: 1 g
Fehérje: 3 g
Zsír: 5 g
Jó étvágyat kívánok!