Energia és fehérjebő étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt/ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás várható, ami testtömegvesztést eredményezne. (A fogyás oka többféle lehet: súlyos vérzés, égés, hasmenés vagy hányás következtében kialakuló fehérjehiány, anorexia, komolyabb műtétek, elhúzódó lázas állapot, bélbetegségek, fertőzések, dialízis során kialakuló fehérjehiány stb.)
Ezekben az esetekben nem elegendő csupán az elvesztett fehérjét pótolni. Ugyanis elegendő energia nélkül az elfogyasztott fehérje sem tud hasznosulni.
A megemelt energiaszükségletet különböző dúsítási eljárásokkal tudjuk elérni. Cél az, hogy az étel mennyisége/térfogata ne változzon, viszont több energiát tartalmazzon. Az étrend kivitelezése szempontjából érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:
- Fehérje és energiadúsításhoz használhatunk: tejport, tojásport, reszelt sajtot, túrót, főtt reszelt tojást, májat és tápszereket.
- Energianöveléshez tejszín, tejföl, vaj, margarin, étolaj, majonéz, cukor, méz használható. Ezek nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, mértékkel használjunk belőlük.
- növeljük az étkezések számát napi 6-7-re
- cukorból keveset – jam, méz csak ritkán
- édes ételek ritkábban szerepeljenek, elvehetik az étvágyat.
- savanykás, kesernyés zöldség és gyümölcslevek fokozzák az étvágyat – 1-2 kiskanálnyit étkezés előtt fogyaszthatunk ( narancslé, grapefruit lé, sárgarépa lé).
- Zöldfűszerek előnyben részesítése (kapor, petrezselyem, tárkony, oregano, kakukkfű, bazsalikom stb.), csípős fűszerek mellőzése (torma, mustár, erős paprika)
- fontos a burkolt tálalási forma és a fokozatosság ( nagy tányéron, kevesebbnek tűnik az étel stb.)
- gusztusos tálalás, díszítés, megfelelő környezet biztosítása
- folyadékfogyasztás: napi 2,5-3l : zöldség és gyümölcslevek, víz, ásványvíz, tea, limonádé.
- kávé napi egyszer, alkohol tilos.
Nyersanyag válogatás:
Nyersanyag | Ajánlott élelmiszer | Elkészítés/tálalás |
---|---|---|
Húsok |
zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-,karaj, házinyúl, őz szarvas. Halak: hekk, pisztráng, tonhal |
Húsok zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-,karaj, házinyúl, őz szarvas. Halak: hekk, pisztráng, tonhal Lazítva, hogy könnyen emészthető legyen (klopfolás). A megszokott formákon túl darált formában, gombócokhoz, levesbetétekhez, stb. |
Felvágottak | csirkemellsonka, pulykamell sonka, gépsonka, sonkaszalámi, baromfi virsli és parizer | szeletelve, darálva, krémnek elkészítve(margarin vagy besamel alappal) |
Tojás | napi egy darab, fehérjéje kiváló roborálásra, sárgájával vigyázni kell, mert magas koleszterintartalmú | ételkészítéshez: lazításhoz, panírozáshoz, sűrítéshez. Főzve, reszelve krémekhez, tojáskrémnek, töltött tojásnak. Rántottának, omlettnek (sajtos, zöldborsós, sonkás, gombás). |
Tej | 2,8-as, napi fél liter | tejpor turmixokhoz, főzelékekbe, mártásokba. |
Savanyított tejtermékek | Kefír, joghurt, író | turmixokhoz, sűrítéshez, salátákhoz. |
Tejföl | 12-20% | lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk |
Túró | félzsíros | hideg és meleg ételekhez egyaránt használható: töltött zöldségek, körözött, kapros túrókrém, petrezselymes túrókrém, gyümölcsös túrókrém, citromos-, vaníliás túrókrém. Túrógombóc, túrófelfújt, töltött zsemle, túrókrémmel töltött piskóta. |
Sajtok | Natúr, ízesítettlen sajtok ajánlottak. Főleg kemény és félkemény fajták. Köményes, Óvári, Edami, Trappista, Tenkes | szeletelve, reszelve, sajtkrém formájában, húsok töltéséhez, bundázásához, csőbensült és rakott ételek tetejére, főzelékek dúsítására-sűrítésére. |
Gabonafélék |
zabpehely, kukoricapehely, tészták, kenyerek Rizs |
Turmixhoz, tejbe áztatva soktojásos tésztát válasszunk kenyeret, kelt tésztát, vékonyra szeletelve, esetleg pirítva. köretnek zöldségekkel, rakottnak, tejberizs vagy gyümölcsrizs formájában |
Zöldségek | Mindegyik, kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkezik |
a zöldborsó, kukorica, burgonya párolva, főzeléknek, levesnek, salátának, köretnek, csőbensütve köretnek, főzeléknek, rántva, töltve, levesbe |
Gyümölcsök | mindegyik | nyersen, salátának, turmixokhoz, gyümölcslé formájában, mártásnak, levesnek, gyümölcskrémként, fagyinak, befőtt, kompót |
Diófélék, olajos magvak | Fehérjetartalmuk mellett a zsírtartalmuk is magas! |