Energia és fehérjebő étrend

thumbnail

Energia és fehérjebő étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt/ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás várható, ami testtömegvesztést eredményezne. (A fogyás oka többféle lehet: súlyos vérzés, égés, hasmenés vagy hányás következtében kialakuló fehérjehiány, anorexia, komolyabb műtétek, elhúzódó lázas állapot, bélbetegségek, fertőzések, dialízis során kialakuló fehérjehiány stb.)

Ezekben az esetekben nem elegendő csupán az elvesztett fehérjét pótolni. Ugyanis elegendő energia nélkül az elfogyasztott fehérje sem tud hasznosulni.

A megemelt energiaszükségletet különböző dúsítási eljárásokkal tudjuk elérni. Cél az, hogy az étel mennyisége/térfogata ne változzon, viszont több energiát tartalmazzon. Az étrend kivitelezése szempontjából érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • Fehérje és energiadúsításhoz használhatunk: tejport, tojásport, reszelt sajtot, túrót, főtt reszelt tojást, májat és tápszereket.
  • Energianöveléshez tejszín, tejföl, vaj, margarin, étolaj, majonéz, cukor, méz használható. Ezek nagy mennyiségben hasmenést okozhatnak, mértékkel használjunk belőlük.
  • növeljük az étkezések számát napi 6-7-re
  • cukorból keveset – jam, méz csak ritkán
  • édes ételek ritkábban szerepeljenek, elvehetik az étvágyat.
  • savanykás, kesernyés zöldség és gyümölcslevek fokozzák az étvágyat – 1-2 kiskanálnyit étkezés előtt fogyaszthatunk ( narancslé, grapefruit lé, sárgarépa lé).
  • Zöldfűszerek előnyben részesítése (kapor, petrezselyem, tárkony, oregano, kakukkfű, bazsalikom stb.), csípős fűszerek mellőzése (torma, mustár, erős paprika)
  • fontos a burkolt tálalási forma és a fokozatosság ( nagy tányéron, kevesebbnek tűnik az étel stb.)
  • gusztusos tálalás, díszítés, megfelelő környezet biztosítása
  • folyadékfogyasztás: napi 2,5-3l : zöldség és gyümölcslevek, víz, ásványvíz, tea, limonádé.
  • kávé napi egyszer, alkohol tilos.

Nyersanyag válogatás:

Nyersanyag Ajánlott élelmiszer Elkészítés/tálalás
Húsok zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-,karaj, házinyúl, őz szarvas.
Halak: hekk, pisztráng, tonhal
Húsok zsírszegény fajták: csirkemell, csirkecomb, pulyka, sertéscomb-,karaj, házinyúl, őz szarvas.
Halak: hekk, pisztráng, tonhal Lazítva, hogy könnyen emészthető legyen (klopfolás).
A megszokott formákon túl darált formában, gombócokhoz, levesbetétekhez, stb.
Felvágottak csirkemellsonka, pulykamell sonka, gépsonka, sonkaszalámi, baromfi virsli és parizer szeletelve, darálva, krémnek elkészítve(margarin vagy besamel alappal)
Tojás napi egy darab, fehérjéje kiváló roborálásra, sárgájával vigyázni kell, mert magas koleszterintartalmú ételkészítéshez: lazításhoz, panírozáshoz, sűrítéshez. Főzve, reszelve krémekhez, tojáskrémnek, töltött tojásnak. Rántottának, omlettnek (sajtos, zöldborsós, sonkás, gombás).
Tej 2,8-as, napi fél liter tejpor turmixokhoz, főzelékekbe, mártásokba.
Savanyított tejtermékek Kefír, joghurt, író turmixokhoz, sűrítéshez, salátákhoz.
Tejföl 12-20% lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk
Túró félzsíros hideg és meleg ételekhez egyaránt használható: töltött zöldségek, körözött, kapros túrókrém, petrezselymes túrókrém, gyümölcsös túrókrém, citromos-, vaníliás túrókrém. Túrógombóc, túrófelfújt, töltött zsemle, túrókrémmel töltött piskóta.
Sajtok Natúr, ízesítettlen sajtok ajánlottak. Főleg kemény és félkemény fajták. Köményes, Óvári, Edami, Trappista, Tenkes szeletelve, reszelve, sajtkrém formájában, húsok töltéséhez, bundázásához, csőbensült és rakott ételek tetejére, főzelékek dúsítására-sűrítésére.
Gabonafélék zabpehely, kukoricapehely,
tészták, kenyerek
Rizs
Turmixhoz, tejbe áztatva soktojásos tésztát válasszunk
kenyeret, kelt tésztát, vékonyra szeletelve, esetleg pirítva.
köretnek zöldségekkel, rakottnak, tejberizs vagy gyümölcsrizs formájában
Zöldségek Mindegyik, kiemelkedő fehérjetartalommal rendelkezik a zöldborsó, kukorica, burgonya párolva, főzeléknek, levesnek, salátának, köretnek, csőbensütve
köretnek, főzeléknek, rántva, töltve, levesbe
Gyümölcsök mindegyik nyersen, salátának, turmixokhoz, gyümölcslé formájában, mártásnak, levesnek, gyümölcskrémként, fagyinak, befőtt, kompót
Diófélék, olajos magvak Fehérjetartalmuk mellett a zsírtartalmuk is magas!
Henn Dóra
Vanderlich Egészségcentrum