A lenmag és a magasvérnyomás

thumbnail
A lenmag ω-3 zsírsavakat, lignanokat és rostot tartalmaz, amelyek együttesen hasznosak lehetnek a cardiovascularis betegségben szenvedők számára.

Az állatkísérletek eredményei alapján felvetődött, hogy lenmag hozzáadása az étrendhez különösen előnyös lehet a perifériás verőérbetegségben szenvedő személyeknél. A hypertonia gyakran társul perifériás verőérbetegséggel.

Egy, 2013 októberében neves, orvosi szaklapban megjelent tanulmányban perifériás verőérbetegségben szenvedő személyeknél vizsgálták a lenmag napi fogyasztásának a hatását a szisztolés és a diasztolés vérnyomásra. A prospektív, kettősvak, placébókontrollált, véletlenszerű beteg-besorolásos tanulmányban összesen 110 beteg vett részt, akik vagy minden nap 30 g őrölt lenmagot vagy placébót tartalmazó különböző ételeket fogyasztottak 6 hónapon keresztül. Az ω-3-zsírsav, az α-linolensav és az enterolignanok plazmaszintje 2-50-szeresére növekedett a lenmagot fogyasztó betegekben, a placébó csoportban nem észleltek szignifikáns mértékű változást. A két vizsgálati csoportban a testtömeg nem különbözött szignifikáns mértékben a vizsgálat alatt.

A 6 hónapos megfigyelési időszak végén a szisztolés vérnyomás hozzávetőlegesen 20 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomás 7 Hgmm-rel volt alacsonyabb a lenmagot fogyasztó személyekben. A lenmag kizárólag a hypertoniás betegek vérnyomását csökkentette.

A keringő α-linolensav korrelációt mutatott a szisztolés és diasztolés vérnyomással, a lignan szint a diasztolés vérnyomással mutatott összefüggést.

Következésképpen, a lenmag az egyik legintenzívebb vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik az étrendi összetevők között.

Dr. Vándorfi Győző
belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos
Vanderlich Egészségcentrum
Forrás: hypertension.hu