Gasztronómiai utazások I.

thumbnail

A nyaralási szezon közeledtével szeretnénk pácienseinket/olvasókat egy gasztronómiai utazásra hívni. Dr. Winkler Gábor, Gézsi Andrásné, Dr. Baranyi Éva szerzőhármas Gasztronómiai világkalauz című könyvének segítségével. Szeretnénk betekintést adni a világ konyháinak jellegzetességeiről, az alapanyagok sokszínűségéről és arról, hogyan tudjuk diétánkba beilleszteni a nemzeti fogásokat.

Utunkat a dél-európai országok konyháival kezdjük, melyek a mediterrán étrend alapjain nyugszanak.

I. Rész

A mediterrán étrend, mint fogalom egy amerikai táplálkozás-élettan kutató (Axel Benjamin Key,1904-2004) nevéhez fűzhető, aki a 20. század második felében több tanulmányt is írt a régió étrendi jellemzőiről. Megfigyelte, hogy a krétaiak körében sokkal kisebb az aránya a szív és érrendszeri betegségeknek, mint más iparilag fejlettebb területeken.

földközi tenger

Az Ókori étkezési kultúráról fennmaradt leletekből informálódni tudunk az étrendi sajátosságokról. A Babilóniai Birodalom ékírásos emlékei, valamint az egyiptomi írásos emlékek az alábbi nyersanyagokat említik: halak, rák, kagyló, datolya, egyéb gyümölcsök, lencse, bor, sör, articsóka, spárga, lótuszgyökér és mag, papiruszhajtás, olaj és tej. A Római Birodalomban a társadalmi különbségek az étkezésben is megmutatkoztak. A szegényebb családok főtt gabonaféléket és hüvelyeseket fogyasztottak. A tehetősebbek asztalán többféle étel is megtalálhatóvolt:saláta,articsóka, tök, vörös és fehér cékla, alma, körte, szilva, cseresznye, őszibarack, datolya, füge, dinnye, szárnyasok, angolna, lepényhal, tintahal, rákok, kagylók. Italként bor és kecsketej fogyott. Rengeteg féle fűszert használtak: kömény, ánizs, koriander, ruta, lestyán, menta, kapor, méz, nádcukor, olívaolaj. A nagy birodalmak mellett, az térség étrendjére hatással volt még az észak-afrikai törzsek időszakos jelenléte is.

Napjainkban a mediterrán étrend öt alappillérét szoktuk kiemelni:

  • gabonafélék
  • zöldségek, gyümölcsök
  • halak, tenger gyümölcsei, baromfi (vörös húsok ritkán)
  • olívaolaj
  • jó minőségű vörösbor

A fűszerezés gazdag, előszeretettel használják a zöldfűszereket: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó, kapribogyó, hagymafélék, bor- és almaecet. Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű olajuk, forgalomban van a szűz olívaolaj és a legrosszabb minőségű „sansa” (promace, orujo), ami oldószeres technológiával készül, 1 % olívaolaj tartalommal.

A sok zöldség, gyümölcs, vörösbor, valamint a kevés vörös hús és állati zsiradék miatt, az étrend magas antioxidáns tartalmú -ellensúlyozza az oxidatív anyagcsere-folyamatokat; bizonyítottan csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések rizikóját; 2-es típusú cukorbetegségben javítja az inzulinhatást.

A mediterrán étrend országonkénti sajátosságait, 4 ország bemutatásával tekintjük át – olasz-, spanyol-, portugál-, és görög konyha.

Olasz konyha

Eredete, ahogy fent említettük, azÓkorig nyúlik vissza. Valamint rengeteg lelet maradt fenn Pompeii (i.sz. 79) feltárásakor is, melyből kiderül, hogy a tehetősebb családok gyakran 100 személy ellátására alkalmas konyhákat működtettek. Az étkezéseknek fontos társadalmi és gyakran politikai szerepe volt. A szegényebb rétegek étrendje nagyban eltért a gazdagokétól. A 4.-5. században (Nyugat Római Birodalom és bukása idején) a gasztronómia kis időre háttérbe szorult. A térségben germán, longobárd, normann és arab, később francia és osztrák hatások érvényesültek, a pápai állam aszkézise és a hedonizmus egyaránt jelen volt. Körülbelül a 15. században kezdett kialakulni egy egységes szokásrendszer, köztük kiemelendő a toszkán konyhaművészet.

Jelenleg Olaszország 20 régióra bomlik, helyenként eltérő szokásokkal, de a fő vonal ugyan az: 3 fő étkezés, a hangsúly az ebéden és a vacsorán van. Ezekre az étkezésekre jellemző az előétel. Ez rendszerint zöldség- vagy halkrém fűszeres, olajos kenyérrel; pármai sonka sárgadinnyével, saláták, tenger gyümölcsei, párolt articsóka, spárga, töltött cukkini vagy padlizsán. Az első fogás általában valamilyen tészta étel (északon rizotto, polenta – puliszka). Olaszországban közel 600 féle tészta található meg a boltokban. Csupán csőtészta változatokból 11 félét sorol forrásunk. A tésztákat gyakran öntetekkel, szószokkal tálalják sült vagy reszelt sajttal, a töltött fajtákhoz darálthúst, halat, zöldségeket használnak. A tészták készítéséhez hagyományos- vagy makaróni- ill. durum lisztet használnak. Egy másik közkedvelt csoport a sült tészták – pizza, calzone, focaccia. A margherita alappizzát Szavojai Margit királynőről nevezték el (1851-1926). A calzone a töltött- borított pizzákat jelöli, és a focacciamozzarella nélkül készült változatokat jelöl. Pizzát legtöbbször nem a főétkezéshez fogyasztanak. Az északi tartományokban a tésztafélék helyett a változatos ízvilágú rizottókat részesítik előnyben. Leveseket rendszerint vacsorára fogyasztanak, többnyire tésztával és sajttal tálalják.

Legnépszerűbbek a zöldségleves – minestrone és a húsleves – brodo(marha hús, kolbász, sonka). Főételként párolt/nyárson sült húsokat fogyasztanak – marha, borjú, bárány, szárnyasok. Sertés, nyúl, vadak ritkábban kerülnek asztalra. Mellé a zöldségeket főzés után vajban átsütik. A különböző, friss salátáknak is nagy hagyománya van. Rendszerint olajjal, citromlével vagy borecettel tálalják. Minden nálunk ismert fűszert használnak, kivétel a pirospaprika. Előszeretettel a rozmaringot, oregánót, kapri bogyót,sáfrányt. Valamint meg kell említenünk még a pesto-t, (jellegzetes fűszerőrlemény, melynek alapreceptjében bazsalikom, hagyma van, de sokféle változat ismert –zöld, paradicsomos stb.) melyet elsősorban mártásként, tésztákra tesznek.

Befejező fogásként gyümölcs, sajt, ritkán édesség jellemző. Nálunk is népszerű édességük a tiramisu(északon epres, málnás változatban), tejpuding (pannacotta), profiteroll (csokoládés, krémes golyó), zabaglione (Marsala bor, tojássárgája és tejszín),gyümölcskosárkák és a fagylalt. Legutoljára kerül felszolgálásra az olasz feketekávé (espresso, cappuccino, macchiato).

Főleg az esti étkezés jellemző kísérője a bor – legnépszerűbb a chianti-cuvée – száraz vörösbor, több fajta szőlőből készül. De minden régiónak megvan a maga jellegzetes bora. Jellemző még a mandulabor (vinoalamandorla, ízesített fehér bor), prosecco (száraz, gyöngyöző fehér bor), grappa (záró italként, szőlő párlat) és az amaretto (mandula likőr).

Mint azt a mediterrán diétánál említettük, az olasz konyhának kedvező élettani hatásai vannak. Magas rost-, flavonoid és antioxidáns tartalmú, mely a nagy arányban fogyasztott friss vagy minimálisan hőkezelt zöldségeknek és gyümölcsöknek, gabonaféléknek, fehér húsoknak,halaknak, mértékkel fogyasztott jó minőségű boroknak köszönhető. Azonban itt is jellemző az elhízás, mely általában a mennyiségekre vezethető vissza, valamint arra, hogy napi 3 kávé elfogyasztása jellemző az ott lakókra, amit rendszerint sütemény is kísér - amaretti(keserű mandulás), baci di dama (asszonycsók, csokis golyó), cantucci(mandulás keksz).

Ha cukorbetegként, vagyfogyókúra alatt Olaszorszába látogatunk, akkor elsősorban a halakból, zöldségekből, húsokból válogathatunk szabadon, a tésztafélékfogyasztásában tartsunk mértéket, a desszertek fogyasztását pedig próbáljuk csak a kóstolásra minimalizálni.

Hagyományos olasz receptek:

Bruschetta – Grillezett padlizsános pirítós

Hozzávalók (4 személyre):
  • 50 dkg padlizsán
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • pár darab fekete olajbogyó
  • bors, só, friss rozmaring, oregánó, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld
  • 20 dkg pirított kenyér
Elkészítés:
Az olajat, citromlevet, kinyomott fokhagymát egy tálba tesszük és a sóval, zöldfűszerekkel jól elkeverjük. A padlizsánokat keresztben csíkosra hámozzuk – 1cm hámozott – 1 cm héjas rész, majd hosszában felszeleteljük. A vágott felületeket megkenjük a páccal, közben a paradicsomot meghámozzuk és az olajbogyókkal együtt felszeleteljük. Grillsütőn a padlizsánokat pár perc alatt megsütjük, a szeletekre vágott kenyerek egyik felét is megmártjuk a páclébe és a grillen megpirítjuk. A kenyérszeleteken elosztjuk a padlizsánokat, rá a paradicsom karikákat, olajbogyóval és petrezselyemmel díszítjük.
Adagonként:

Energia: 372 kcal

Szénhidrát: 34,5 gramm

Cukorbetegek és fogyni vágyók csökkentsék az olaj mennyiségét, és teljes kiőrlésű kenyeret használjanak.

Vegetalepiattoitaliano – Olasz zöldséges tál

Hozzávalók (4 személyre):
  • 30 dkg zöldpaprika
  • 60 dkg paradicsom
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • 2 db húsleves kocka
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 6 dkg paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg tejföl
  • só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A paprikát feldaraboljuk, aparadicsomot hámozzuk és negyedeljük, a gombákat felezzük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzátesszük a gombát és a paprikát, 3 perc után felöntjük az elkésztett alaplével és10 percig pároljuk. Ekkor tesszük bele a paradicsomot, majd a kevés vízzel elkevert keményítőt. Felforraljuk, belekeverjük a paradicsompürét, kinyomott fokhagymát, fűszereket, legvégül a tejfölt. Petrezselyemzölddel tálaljuk.
Adagonként:

Energia: 210 kcal

Szénhidrát: 22 gramm

Fogynivágyók, zsírszegény tejföllel készítsék!

Grissini – Köménymagos sós stangli

Hozzávalók:
  • 20dkg finomliszt
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • fél kiskanál só
  • 1 dl melegvíz
  • 2 dkg olívaolaj
  • 1 kiskanál köménymag
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, élesztőt és sót, közepén mélyedést formáljunk, ideöntsük a vizet és az olajat. Dolgozzuk össze és lisztezett deszkán gyúrjuk. Olajozott tálban 1 órát pihentetjük. Nyújtsuk ki kb. 15x30 cm-es nagyságra, vágjuk ujjnyi széles csíkokra, kicsit sodorjuk meg és tegyük sütőpappírra. Kenjük meg vízzel és szórjuk meg köménymaggal. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig süssük.
Adagonként:

Energia: 924 kcal

Szénhidrát: 152 gramm

Cukorbetegek és fogyni vágyók a liszt felét cseréljék Graham lisztre és a szénhidrát értéknek megfelelően kis mennyiséget fogyasszanak belőle.

Panna cotta – Tejpuding eperszósszal

Hozzávalók (4 személyre):
  • 15 dkg eper, 3,8 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 4 g zselatin
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi őrölt kardamom, mentalevél
Elkészítés:
Az eperszószhoz az epret és a cukrot kis lángon kb. 10 perc alatt megfőzzük, Darabos marad, ezeket osszuk el a kistálkák aljába. A pudinghoz a tejet, tejszínt, kardamomot ésa kikapart vaníliát a rúddal együtt közepes lángon felforraljuk, közben a cukrot elkeverjük a zselatinnal. Ha felforrt a tejes keverék, levesszük a tűzről, a vaníliarudat kivesszük és a zselatint folyamatos keverés mellett a tejes részhez öntjük. Addig keverjük, míg a cukor és a zselatin feloldódik. Finom szűrőn keresztül a poharakba szűrjük a pudingot. Legalább 6 órára hűtőbe tesszük, mentalevéllel tálaljuk.
Adagonként:

Energia: 254 kcal

Szénhidrát: 30 gramm

Cukorbetegek és fogyni vágyók az eperhez xilitet vagy eritritet használjanak ugyan ebben a mennyiségben, a tejhez pedig tetszőleges mennyiségű mesterséges édesítőszert keverjenek.

Forrás: Dr. Winkler Gábor, Gézsi Andrásné, Dr. Baranyi Éva – Gasztronómiai Világkalauz, SPRINGMED Kiadó

Henn Dóra
dietetikus
Vanderlich Egészségcentrum